Antena 3 CNN High Tech Folosirea GPS-ului va conduce la o generaţie "Hansel şi Gretel" fără simţul orientării

Folosirea GPS-ului va conduce la o generaţie "Hansel şi Gretel" fără simţul orientării

Folosirea GPS-ului va conduce la o generaţie "Hansel şi Gretel" fără simţul orientării
Sursa foto: Foto: autogps-usa.com
20 Apr 2011   •   17:20

Gadget-urile care ne ajută să găsim o adresă într-un oraş necunoscut sau descurcă străzile amalgamate ale unei metropole ar putea să fie dăunătoare susţine studiul unui profesor universitar din Marea Britanie, citat de Daily Mail.

Conform studiului, urmărind o săgeată care clipeşte pe ecranul unui GPS sau al unui telefon mobil, oamenii îşi pierd abilitatea de a se orienta. Aparent, oamenii se nasc conştientizând direcţia şi au un "simţ al orientării" dar mare parte din abilitatea oamenilor de a naviga anume provine din capacitatea creierului de a memora experienţe şi locuri prin care a trecut. Astfel creierul recunoaşte obiective importante sau poate crea chiar hărţi mentale ale locurilor familiare.

Dacă şoferii nu îşi fixează referinţe în momentul în care traversează o zonă, există o mare probabilitate să nu mai găsească drumul de întoarcere fără ajutorul GPS-ului.

În plus, folosirea exclusivă a GPS-ului pentru orientare elimină procesul cognitiv. Şoferii nu fac altceva decât să fie atenţi la o voce monotonă care le transmite direcţiile. În loc să vadă, să analizeze şi să judece cu propriul creier, şoferii nu fac altceva decât să urmeze ordinele computerului.

×
Subiecte în articol: GPS studiu
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close