Antena 3 CNN High Tech Pericolul din spatele Wi-Fi-ului gratuit din locurile publice. Statistici îngrijorătoare

Pericolul din spatele Wi-Fi-ului gratuit din locurile publice. Statistici îngrijorătoare

Pericolul din spatele Wi-Fi-ului gratuit din locurile publice. Statistici îngrijorătoare
Sursa foto: foto: pixabay..com
07 Iul 2016   •   15:53

11.850 de persoane au participat la o cercetare care a arătat că infracţionalitatea cibernetică este un lucru obişnuit pentru cei aflaţi în străinătate, potrivit bursa.ro.

Astfel, majoritatea (69%) dintre cei care călătoresc cu avionul în timpul vacanţelor se conectează la reţele Wi-Fi nesigure, pentru a le spune celor dragi că au ajuns cu bine, în timp ce aproape jumătate dintre turişti (44%) sunt deja online atunci când părăsesc aeroportul.

Potrivit sursei citate, patru persoane din zece (39%) spun că se conectează la internet în principal pentru a descărca informaţiile legate de călătorie, iar problemele de serviciu reprezintă un factor important pentru 38% dintre cei chestionaţi.

De asemenea, circa 34% dintre respondenţi au declarat că se conectează la internet pentru a fi la curent cu noutăţile din social media, în timp ce o persoană din trei afirmă că e ceva instinctiv să intre online cât de repede posibil.

Studiul relevă, totodată, că 8 din 10 persoane (82%) s-au conectat la reţele Wi-Fi publice gratuite în aeroporturi, hoteluri, cafenele sau restaurante. În plus, jumătate (50%) uită că dispozitivele lor conectate sunt pline de informaţii personale şi "delicate".

Un procentaj de 18% dintre cei chestionaţi recunosc faptul că, în timpul unei călătorii, a fost victima unei acţiuni de infracţionalitate cibernetică, în comparaţie cu 6% dintre respondenţi, care s-au confruntat cu infracţiuni în viaţa reală.

Pe de altă parte, aproximativ jumătate dintre respondenţi spun că intra în contul de online banking (61%) şi fac cumpărături online (55%) prin intermediul unei reţele Wi-Fi atunci când se află în străinătate.

Nu în ultimul rând, o persoană din opt (13%) tinde să posteze mai mult pe reţelele sociale atunci când se află în afara ţării, iar o persoană din şapte (14%) spune că face mai multe cumpărături online cu cardul.

Specialiștii atrag atenția că atunci cand te conectezi la o retea necunoscuta, nu stii cine mai e cu tine in retea. Sau, mai rau, cine este cel care se ascunde in spatele internetului gratuit.

Cand vezi o alerta SSL, adica de securitate, cand accesezi un website care trebuie sa fie protejat, poti fi 100% sigur ca in acel moment cineva iti intercepteaza datele. Nu e o probabilitate, ci o certitudine.

 

 

×
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close