Antena 3 CNN High Tech Studiu: Atacurile cibernetice ar putea provoca o catastrofă mondială

Studiu: Atacurile cibernetice ar putea provoca o catastrofă mondială

Studiu: Atacurile cibernetice ar putea provoca o catastrofă mondială
Sursa foto: Foto: parasearcher.blogspot.com
18 Ian 2011   •   11:01

Atacurile cibernetice coordonate ar putea avea un efect catastrofal la nivel mondial, avertizează oamenii de ştiinţă din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). O succesiune de astfel de atacuri ar putea avea acelaşi impact negativ precum o pandemie sau un colaps al sistemului finaciar mondial. Autorităţile sunt sfătuite să elaboreze un plan de recuperare a sistemelor computerizate şi să consolideze legile privind securitatea cibernetică, în sensul extinderii lor la nivelul întregii populaţii a grobului, se arată în studiul cercetătorilor.

„Autorităţile ar trebui să fie precaute în ceea ce priveşte o eventuală combinare a acestor evenimente- două atacuri cibernetice care ar putea avea loc simultan, sau un atac cibernetic care s-ar putea produce în timpul unui dezastru natural”, precizează raportul OECD, potrivit The Telegraph.

Oamenii de ştiinţă au descoperit o serie de evenimente pe fondul cărora un atac cibernetic ar putea produce un şoc la nivel mondial. Unul dintre aceste evenimente este o eventuală furtună solară care ar putea distruge canale de comunicare esenţiale, precum sateliţii. O astfel de furtună solară a avut loc în anul 1858, iar cercetătorii avertizează că un eveniment similar s-ar putea produce în perioada 2012-2013.

Cercetătorii mai avertizează autorităţile şi asupra unei eventuale defecţiuni fără precedent a internetului şi a incapacităţii oficialilor de a ajunge la o înţelegere pentru a o remedia.

Co-autorul raportului, profesorul Peter Sommer de la Şcoala de Economie din Londra, a precizat că limbajul folosit de autorităţi şi slaba capacitate de analizare a atacurilor cibernetice împiedică guvernele să dezvolte un plan de apărare cibernetică.

„Nu ne ajută cu nimic faptul că autorităţile utilizează termenii de „război cibernetic” pentru a descrie spionajul cibernetic sau atacarea site-urilor, precum am şi observat recent în cazul WikiLeaks. De asemenea, nu este de absolut nici un ajutor să asociem incidente care pot fi evitate, precum viruşii de rutină, cu încercările de a afecta infrastructura cibernetică la nivel naţional”, a declarat profesorul Peter Sommer.

Studiul mai arată că un „război cibernetic pur” are şanse foarte mici să se producă, însă autorităţile trebuie să fie pregătite pentru atacuri cibernetice în majoritatea războaielor care vor avea loc. „Armamentul cibernetic, în toate formele sale, va avea un rol-cheie, alături de alte metode, în războiale care vor avea loc de acum înainte”, a declarat şi profesorul Ian Brown, de la Institutul de Internet al Universităţii Oxford.

 

×
Subiecte în articol: atac cibernetic studiu
Parteneri
Părintele Cleopa: Care este cea mai mare pomană de moşii de vară
x close