Antena 3 CNN High Tech Un student din Iaşi a construit o mână bionică. Dispozitivul ajută şi la operaţii chirurgicale

Un student din Iaşi a construit o mână bionică. Dispozitivul ajută şi la operaţii chirurgicale

Un student din Iaşi a construit o mână bionică. Dispozitivul ajută şi la operaţii chirurgicale
Sursa foto: Foto: semneletimpului.ro
22 Iul 2011   •   14:36

Un student de la Facultatea de Electronică din Iaşi a prezentat la lucrarea sa de licenţă o mână bionică. Aceasta poate fi folosită atât în bucătărie, cât şi pentru operaţii chirurgicale complicate, deoarece este foarte stabilă. Invenţia tânărului i-a impresionat atât pe profesori, cât şi pe colegii de facultate.

Dispozitivul reproduce orice mişcare pe care omul o face dacă foloseşte o mănuşă specială. Tânărul inventator spune că nu a avut nevoie de prea mult timp pentru a construi "mâna bionică".

"Proiectul constă într-o mănuşă, o aplicaţie pe calculator şi bratul robotic în sine. Ideea a fost concepută pe la mijlocul semestrului şi timpul de lucru a fost de 2-3 luni, aproximativ", a spus Adrian Ursu, studentul care a realizat mâna bionică.

"Există astfel de sisteme făcute pentru braţe amputate. Poate să se îmbrace, să ia un pahar cu apă", explică conf. dr. ing. Dan Dobrea, coordonatorul proiectului.

Tânărul vrea ca în scurt timp să aducă şi îmbunătăţiri mâinii bionice, ca aceasta să poată ridica şi obiecte grele. Mâna bionică realizată de studentul ieşean costă aproape 1.500 de dolari.

 


×
Subiecte în articol: student Iași mana
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close