Antena 3 CNN High Tech Virusul cibernetic Stuxnet, considerat o super-armă informatică, a infectat milioane de computere în China

Virusul cibernetic Stuxnet, considerat o super-armă informatică, a infectat milioane de computere în China

Virusul cibernetic Stuxnet, considerat o super-armă informatică, a infectat milioane de computere în China
Sursa foto: Foto: th.ntt.com
30 Sep 2010   •   18:50

Virusul informatic Stuxnet, creat pentru a pătrunde în baza de date a celei mai mari centrale nucleare din Iran, a infectat recent calculatoarele a 6 milioane de persoane şi a circa 1.000 de companii din China, potrivit Global Times.

"Acest malware este dezvoltat în special pentru a sabota fabrici şi a defecta sisteme industriale, decât în scopul de a fura date personale. Odată ce Stuxnet reuşeşte să infecteze computerele fabricilor din China, sectoarele în cauză ar putea intra în colaps, ceea ce ar afecta securitatea naţională", a declarat un inginer din cadrul furnizorului de soluţii anti-virus Rising International Software.

Viermele informatic este cunoscut în întreaga lume, în principal pentru faptul că poate pătreunde în sistemele de bază ale cele mai mari xcentrale nucleare din Iran şi prelua întregul control asupra lor. Cu toate acestea, Stuxnet este vulnarabil la softurile Siemens de management folosite în procesele automate.

În timp ce Siemens a refuzat să comenteze cu privire la subiect, Yu Xiaoqiu, analist în cadrul China Information Technology Security Evaluation Centre, a decaşarat că situaţia nu este atât de gravă precum pare şi că pagubele produse până acum sunt minore.

"Până acum nu am constatat daune grave provocate de acest virus. Noii viruşi reprezintă un lucru obişnuit în zilele noastre. Atât utilizatorii individuali de internet dar şi companiile 'cheie' din China nu trebuie să se îngrijoreze. Trebuie să fie alertaţi, dar nu trebuie să se teamă", a spus Xiaoqiu pentru sursa citată.

Mahmoud Javari, oficial în cadrul centralei nucleare de la Bouchehr, Iran a declarat duminica trecută că sistemul informatic al centralei nucleare iraniene nu a fost afectat de acest virus, care a infectat totuşi  mii de computere industriale din Iran.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: China
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close