Antena 3 CNN High Tech ZF Digital Summit 2020. Liderii de telecomunicaţii din România discută despre digitalizare

ZF Digital Summit 2020. Liderii de telecomunicaţii din România discută despre digitalizare

ZF Digital Summit 2020 a reunit încă o dată în acest an, lideri ai industriei de telecom şi hi-tech din România. Evenimentul online a adus în prim plan învăţămintele perioadei de criză şi a conturat ce ar trebui să se afle în planul strategic de digitalizare pe care ar trebui să-l aibă pentru perioada următoare România, adică administraţia, companiile, şcolile şi utilizatorii.

ZF Digital Summit 2020. Liderii de telecomunicaţii din România discută despre digitalizare
de Georgiana Adam    |    06 Noi 2020   •   17:55

Contextul crizei provocate de pandemia de COVID-19 a pus administraţia centrală şi companiile private faţă în faţă cu necesitatea de realiza proiecte de digitalizare, mai repede decât s-ar fi prezis în trecut. Mai mult decât atât, criza actuală a scos la lumină câteva dintre problemele cu care România se confruntă: o populaţie care nu are cunoştinte digitale de bază şi un decalaj uriaş între oraşele mari şi zonele rurale în ceea ce priveşte viteza mare de internet şi echipamente performante.

Conexiunea la internet este în acest moment plasa de salvare pentru pandemia în care ne aflăm. Considerând restricţiile impuse în această perioadă, funcţionarea şcolilor, a afacerilor, a firmelor private, a administraţiei este condiţionată de accesul la internet rapid şi device-uri de calitate.

În cadrul Digital Summit 2020, cei mai importanţi jucători de pe piaţa de telecomunicaţii locală au fost de acord că România trebuie să accelereze procesul de digitalizare care este momentan încetinit de întârzierea implementării legislaţiei pentru tehnologia 5G. Din acest punct de vedere, operatorii consideră că  este necesară existenţa unui Cod european de telecomunicaţii, care să susţină cadrul de implementare al acestei legislaţii şi să nu exludă niciun jucător din piaţa locală.

George Zhang, CEO Huawei România, consideră că în momentul de faţă, conectivitatea este crucială. Tranziţia către următoarea generaţie de tehnologie este mai mult decât o simplă oportunitate pentru România, este o necesitate. Dacă în trecut industria de telecomunicaţii s-a dezvoltat într-o concurenţă liberă, a contribuit puternic către economie şi a putut să ofere preţuri accesibile, în prezent riscul ca acest avantaj să dispară este major, daca dispare concurenţa liberă.

Aceeaşi îngrijorare şi-a exprimat­-o şi Liudmila Climoc, CEO Orange România, care evidenţiază că pentru ca operatorii să asigure preţuri competitive şi investiţii eficiente în reţea, concurenţa este esenţială. În special dacă luăm în considerare că procesul de dezvoltare al reţelelor 5G este finalizat şi gata de a fi implementat. Acest cadru de reglementare, neclar în special pentru procedura de licitaţie 5G,  trebuie să păstreze concurenţa pe piaţă.

Mai mult decât atât, pentru facilita lansarea acestei tehnologii este nevoie de un cadru de reglementare şi legislativ simplificat, după cum spune Murielle Lorillox, CEO Vodafone România. Ea completează că România trebuie să îşi păstreze calitatea serviciilor şi a competitivităţii în acest sector. Iar acest lucru este posibil să fie afectat prin excluderea Huawei din piaţa telecom. Mai exact vor fi afectaţi operatorii, economia ţării şi cetăţenii României.

Însă, după cum subliniază şi Miroslav Majoros, CEO Telekom România, interzicerea Huawei este strict o problemă politică. Important este ca impactul să nu fie resimţit de clienţi.

Din discursurile operatorilor la ZF Digital Summit 2020 reiese că, deşi România are un avantaj mare la nivel de conectivitate, în ceea ce priveşte rapiditatea procesului de implementare al noii tehnologii 5G şi al avantajelor unei pieţe care să permită o concurenţă liberă, se află momentan într-un impas. Codul de telecomunicaţii ar putea fluidiza cadrul de reglementare pentru a încuraja dezvoltarea infrastructurii şi a îmbunătăţi accesul la servicii de către consumatori, cu un impact pozitiv pe piaţa de telecomunicaţii.

×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close