Antena 3 CNN International News A murit președintele nord-african care a demisionat în 2019, după revolte de stradă. În tinerețe, i-a primit pe Che Guevara și Nelson Mandela

A murit președintele nord-african care a demisionat în 2019, după revolte de stradă. În tinerețe, i-a primit pe Che Guevara și Nelson Mandela

Fostul președinte Abdelaziz Bouteflika a murit la vârsta de 84 de ani, în urma unei suferințe îndelungate, au anunțat autoritățile din Algeria.

A murit președintele nord-african care a demisionat în 2019, după revolte de stradă. În tinerețe, i-a primit pe Che Guevara și Nelson Mandela
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Sep 2021   •   12:10

Bouteflika, un veteran al războiului algerian pentru independență, a condus acest stat nord-african timp de două decenii, până la demisia din în 2019, în urma demonstrațiilor de stradă împotriva planului său de a candida pentru un al cincilea mandat de președinte.

Fostul lider, care a suferit un accident cerebral în 2013, apărea rar în public.

După demisia sa, autoritățile au lansat o anchetă anti-corupție fără precedent, în tentativa de a pune capăt protestelor care cereau reforme politice și economice.

Investigația s-a soldat cu arestarea mai multor oficiali de rang superior, între care Said Bouteflika, influentul frate și consilier al fostului președinte.

Said Bouteflika a fost condamnat la 15 ani de detenție pentru infracțiuni care includ complotul împotriva statului.

O carieră politică timpurie

După ce Algeria și-a câștigat independența față de Franța în 1962,  Abdelaziz Bouteflika a devenit cel mai tânăr ministru de externe din lume, la ceva mai mult de 20 de ani, și un lider important al mișcării statelor nealiniate din Africa, Asia și America Latină.

A deținut această funcție timp de 16 ani.

A fost președinte al Adunării Generale a Națiunilor Unite, calitate în care l-a invitat, în premieră, pe fostul lider palestinian Yasser Arafat să se adreseze ONU, în 1974, mișcare considerată "istorică" pentru recunoașterea internațională a cauzei palestinienilor.

L-a primit pe revoluționarul marxist Che Guevarra iar un membru al Panterelor Negre, Eldridge Cleaver, care se ascundea de poliția americană, și-a găsit refugiu în Algeria în anii ascensiunii politice a lui Bouteflika

Similar, tânărul, pe atunci, Nelson Mandela a primit antrenament militar în Algeria.

La începutul anilor '80 din secolul trecut, Abdelaziz Bouteflika a plecat în exil în Dubai, după moartea fostului președinte și comandant militar Houari Boumediene.

El a revenit în țară în anii '90, când Algeria era devastată de un război între armată și militanți islamiști, care s-a soldat cu cel puțin 200.000 de morți.

Ales președinte în 1999, Bouteflika a reușit să negocieze un armistițiu cu islamiștii și a lansat un proces de reconciliere națională.

×
Subiecte în articol: Abdelaziz Bouteflika Algeria
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close