Antena 3 CNN International News Afganistanul, și dilema lui Biden

Afganistanul, și dilema lui Biden

Cel mai lung război al Americii se încheie așa cum a început: cu o întreagă națiune ce deplânge morții, victime ale unui terorist atac, un președinte furios, jurând să îi vâneze în Afganistan pe cei ce au făcut asta.

Afganistanul, și dilema lui Biden
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    27 Aug 2021   •   09:30

Finalul sângeros a 20 de ani de lupte, pierderea a 13 soldați americani, și moartea a cel puțin 60 de afgani în exploziile de lângă aeroportul din Kabul, exemplifică tragedia umană și inutilitatea unui conflict care nu și-a atins scopul: acela de a curăța Afganistanul de teroriști. 

Ironia crudă face ca americanii să moară într-un atac conceput în același fel ca cel de acum 20 de ani, asupra turnurilor gemene, atac ce a pornit războiul pe care acum încercau să-l părăsească.

Atrocitatea, orchestrată de Statul Islamic, ISIS-K, a zguduit ultimele stadii ale evacuării grăbite a SUA: cel puțin 1.000 de amercani sunt încă în Afganistan, precum și mii de afgani ce au ajutat forțele SUA, și care sunt victime sigure ale execuțiilor talibane, dacă rămân în urmă. 

Decizia președintelui Joe Biden, și natura haotică a retragerii trupelor SUA, au lăsat americanii și civilii afgani vulnerabili după ce talibanii au cucerit Kabulul. 

Lucrurl cel mai îngrijorător este că în următoarele 5 zile rămase, până la încheierea acordului de evacuare, forțele americane se așteaptă lă alte atacuri.

Gen. Kenneth "Frank" McKenzie, Șeful forțelor americane, a avertizat că noi atacuri din partea ISIS-K sunt iminente. Asta înseamnă că următoarele 4 zile sunt printre cele mai încordate și periculose din întreg războiul de până acum. 

În acest moment în care America trăiește o tragedie națională, Biden a jurat răzbunare: Nu vom ierta. Nu vom uita. Vă vom vâna, și văvom face să plătiți!”

”Vom răspunde cu forță și precizie, unde alegem noi, și când alegem noi”, a spus el. 

Retragerea lui Biden marchează reversul simbolic al sosirii în Afganistan după 9/11.

Dar, în mod ironic, jurământul lui este similar cu cel a fostului președinte George W. Bush, la câteva zile după atacul terorist: ”Acest conflict a început la timpul și în condițiile alese de alții; se va încheia cînd alegem noi!.”

Discursul lui Biden de joi a fost plin de contradicții

În primul rând, jurământul lui de a extrage toți cetățenii americani și aliații afgani pare imposibil de realizat, având în vedere că nu se ia în calcul extinderea termenului de evacuare.

El pare să înțeleagă că nu există șanse ca misiunea să se încheie în doar 4 zile, de aceea a promis că se va întoarce după cei lăsați în urmă.

În al doilea rând capacitatea lui Biden de a riposta atacurilor ISIS-K este cu atât mai dificilă cu cât sunt trupe SUA pe pământ afgan, sau oriunde în apropierea Afganistanului.

Promisiunea lui va fi un prim test a ceea ce el numește război ”deasupra orizontului”. Deci, operațiunile în țară nu se încheie, doar se schimbă. 

”Poate că părăsim Afganistanul. Dar nu renunțăm la Afganistan, lupta împotriva terorii continuă”, a spus analistul CNN Juliette Kayyem.

Și acum ajungem la dilema lui Biden: dacă pleacă acum, nu poate aduce toți americanii și aliații afgani acasă. Dacă rămâne, expune trupele SUA la un pericol și mai mare.

Atacurile cu bomba arată, de asemenea, poziția fragilă a SUA în Afganistan.

După ce au luptat cu talibanii 20 de ani, acum forțele americane se bazează pe aceiași insurgenți care nu au experiența necesară pentru a preveni atacuri cum au fost cele de la aeroportul din Kabul.

Dar președintele a insistat că nu a fost o greșeală să se bazeze pe dușmanii SUA pentru ajutor:

”Nu e ceea ce am numi o operațiune militară, dar ei acționează în propriul interes”

Ironia face ca Biden, care a fost unul dintre cei mai sceptici lideri de la Washington în ceea ce privește proiectul Afganistan, e cel care suportă toate consecințele retragerii trupelor americane. 

În 2020, când a candidat, Biden și-a format imaginea unui expert în politică externă. Totuși, cele mai multe din predicțiile lui Biden de atunci s-au dovedit greșite: că talibanii nu vor cuceri Kabulul, că nu va fi o evacuare similară cu cea din Saigon pentru SUA.

Biden a fost întrebat la conferința de presă de ieri dacă regretă decizia de a continua cu retragerea lui Trump:

”Interesul nostru a fost mereu să oprim regruparea al Qaeda, să eliminăm al Qaeda din Afganistan, să evităm ca ceea ce s-a întâmplat în New York în 9 septembrie să se repete. 

Doamnelor și domnilor, era timpul să încheiem acest război de 20 de ani” a conchis Biden.

×
Subiecte în articol: Agfanistan biden talibani razboi
Parteneri
Trucul cu care românii păcălesc automatele de reciclare
x close