Antena 3 CNN International News Afganii stau pe un trilion de dolari, dar s-ar putea să nu ajungă la el prea curând

Afganii stau pe un trilion de dolari, dar s-ar putea să nu ajungă la el prea curând

Afganistan este cotată drept una dintre cele mai periculoase și mai sărace țări din lume.

Afganii stau pe un trilion de dolari, dar s-ar putea să nu ajungă la el prea curând
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Aug 2021   •   18:53

O estimare a serviciului de analiză al Congresului SUA estima în 2020 că 90% dintre afgani trăiesc sub pragul de sărăcie determinat la nivelul sumei de 2 dolari pe zi iar Banca Mondială a apreciat, în profilul de țară făcut Afganistanului, că economia acestei țări este caracterizată de fragilitate și dependența de ajutoare.

Însă prospecții confirmate acum 11 ani de oficiali și geologi americani arată că subsolul său conține minerale extrem de valoroase. O bogăție care i-ar putea schimba dramatic perspectivele economice, notează CNN.

Depozitele de fier, cupru și aur sunt împrăștiate pe întreg teritoriul. Există și minerale rare și, poate cel mai important, unul dintre cele mai mari depozite neexploatate de litiu, componentă esențială pentru acumulatorii electrici.

"Afganistan este, cu certitudine, una dintre cele mai bogate regiuni în metale prețioase dar și în metale necesare pentru tehnologiile emergente ale secolului 21", spune Rod Schoonover, cercetător și expert în securitate, fondator al Ecological Futures Group.

Problemele de securitate, lipsa infrastructurii și climatul secetos extrem au împiedicat în trecut exploatarea celor mai multe depozite și este improbabil ca situația să se modifice curând sub controlul talibanilor.

Însă state precum China, Pakistan și India sunt interesate de aceste zăcăminte și ar putea încerca să se implice în exploatarea lor, în pofida haosului.

Cererea pentru litiu și cobalt, dar și pentru elemente din categoria pământurilor rare precum neodim crește pe măsură ce statele încearcă să facă tranziția către mașini electrice și alte tehnologii "curate", pentru a reduce emisiile de carbon.

Trei țări - China, Republica Democrată Congo și Australia - dețin în prezent 75% din producția globală de litiu, cobalt și pământuri rare.

Estimările guvernului SUA arată că rezervele de litiu din Afganistan ar putea să le concureze pe cele din Bolivia, unde se află cele mai mari depozite cunoscute pe plan mondial.

În 2010, reprezentantul agenției geologice din SUA, Said Mirzad, anticipa că, dacă Afganistan ar avea câțiva ani de calm, care să permită dezvoltarea exploatării de mineral, această țară ar putea deveni printre cele mai bogate din regiune în decurs de o decadă.

Însă anii de calm nu au venit iar exploatarea litiului și a metalelor rare necesită investiții, tehnologie și timp mai mari decât în cazul altor resurse, fiind nevoie de aproximativ 16 ani de la descoperirea unui zăcământ până la începerea producției.

În prezent, exploatarea resurselor minerale aduce Afganistanului 1 miliard de dolari pe an însă se estimează că aproximativ 30% - 40% din sumă este sifonată de administrația coruptă dar și de liderii militari locali și de talibani, care stăpânesc mici proiecte miniere, menționează CNN.

Desigur, ajunși la putere, talibanii ar putea dezvolta sectorul minier, însă este probabil că vor da prioritate altor probleme, cum ar fi cele umanitare și cele legate de securitate.

Tranziția de la statutul de grupare insurgentă la cel de guvern național nu va fi directă, cred analiștii iar, în consecință, guvernanța funcțională a exploatării mineralelor este, probabil, la mulți ani distanță în viitor.

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close