Antena 3 CNN International News Alarmă la Washington: China ar fi interceptat deja, prin Huawei, comunicații efectuate de armata SUA cu silozurile nucleare

Alarmă la Washington: China ar fi interceptat deja, prin Huawei, comunicații efectuate de armata SUA cu silozurile nucleare

O afacere aparent fantastică: în 2017, guvernul chinez s-a oferit să cheltuiască 100 de milioane de dolari pentru a construi o grădină ornamentală în parcul dendrologic National Arboretum din Washington DC.

Alarmă la Washington: China ar fi interceptat deja, prin Huawei, comunicații efectuate de armata SUA cu silozurile nucleare
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Iul 2022   •   12:35

Proiectul implica temple, pavilioane și o pagodă albă de peste 20 de metri înălțime, cu care oficialii locali sperau să atragă numeroși turiști.

Însă atunci când oficialii americani de contrainformații au început să cerceteze detaliile proiectului, au identificat numeroase elemente alarmante.

Astfel, pagoda ar fi urmat să fie amplasată strategic într-unul dintre cele mai înalte puncte din Washington DC, la trei kilometri de Capitoliu.

Este un loc perfect pentru colectarea informațiilor referitoare la semnalele radio.

De asemenea, alarmant a fost și faptul că oficialii chinezi au dorit să construiască pagoda cu materiale expediate în SUA în colete diplomatice, cărora oficialilor vamali americani le este interzis să le examineze, au declarat pentru CNN sursele familiare cu acest incident.

Fără mare vâlvă, oficialii federali americani au oprit proiectul înainte de începerea construcției.

Oficiali americani: spionajul Chinei a escaladat dramatic în SUA în ultimul deceniu

"Grădina" chinezească oprită în fașă este o parte a activității frenetice derulate de FBI și de alte agenții federale pentru contracararea a ceea ce oficialii americani de securitate spun că este o "escaladare dramatică" a spionajului Chinei pe teritoriul SUA în ultimul deceniu.

Începând din 2017, cel puțin, oficialii federali au investigat achizițiile de terenuri efectuate de China în apropierea infrastructurii critice din SUA.

De asemenea, oficialii federali au închis un consulat regional cunoscut, considerat de guvernul SUA a fi un focar de spioni chinezi, și au blocat  "eforturi clare" de a instala dispozitive de ascultare în apropiere de facilități militare și guvernamentale "sensibile".

Echipamentele FBI din turnurile celulare din SUA, printre cele mai periculoase, susține FBI

Între cele mai alarmante lucruri descoperite de FBI se află echipamentele Huawei fabricate în China și amplasate pe turnurile celulare din apropierea bazelor militare americane din zona rurală din Midwest - Vestul mijlociu al Statelor Unite.

Conform mai multor surse la curent cu situația, FBI a stabilit că echipamentele Huawei sunt capabile să capteze și să perturbe comunicațiile foarte secretizate ale Departamentului de Apărare, inclusiv cele utilizate de Comandamentul Strategic al SUA, care supraveghează armele nucleare ale țării.

În timp ce preocupările ample legate de echipamentele Huawei din apropierea instalațiilor militare americane sunt bine cunoscute, de existența acestei investigații și de concluziile acesteia nu s-a știut până acum.

Originile investigației se întind cel puțin până la administrația Obama.

Nu se știe dacă datele sensibile au fost trimise la Beijing

Operațiunea a fost relatată CNN de mai mult de o duzină de surse, inclusiv actuali și foști oficiali ai securității naționale, sub condiția anonimatului, deoarece nu au fost autorizați să comenteze public asupra subiectului.

Nu este clar dacă la nivelul Comunității de informații din SUA s-a stabilit dacă datele secrete au fost interceptate din aceste turnuri și trimise la Beijing.

Surse familiare cu situația spun că, din punct de vedere tehnic, este teribil de dificil să dovedești că un anumit pachet de date a fost furat și trimis în afara SUA.

Guvernul chinez neagă cu fermitate orice tentative de a spiona SUA.

Huawei, într-o declarație pentru CNN, a negat, de asemenea, că echipamentul său este capabil să funcționeze în oricare din spectrele de frecvență alocate Departamentului american al Apărării.

Surse CNN: echipamentele Huawei, o "fereastră" spre arsenalul nuclear american

Sursele CNN menționează că "nu există nicio îndoială" că echipamentele Huawei au capacitatea de a intercepta nu doar traficul mobil comercial, ci și emisiile secrete utilizate de armată, fiind, de asemenea, capabile de a perturba comunicațiile Comandamentului Strategic al SUA, oferind astfel guvernului chinez o "fereastră" potențială spre arsenalul nuclear al Americii.

"Asta se referă la unele dintre cele mai sensibile lucruri pe care le facem. Ar putea avea un impact asupra capacității noastre de a comanda și de a controla, în esență, triada nucleară. Dacă este posibil să fie perturbată, înseamnă că avem o zi foarte proastă", a spus un fost oficial al FBI care cunoaște investigația. 

Ancheta asupra capabilităților Huawei de spionaj nuclear a fost atât de secretă încât unii responsabili politici de rang înalt de la Casa Albă și din Guvern nu au fost informați cu privire la existența ei până în 2019.

În toamna anului respectiv, Comisia Federală de Comunicații (FCC) a inițiat o prevedere care interzicea efectiv firmelor mici de telecomunicații mici să folosească echipamente produse de Huawei și de alte câteva mărci din China.

În 2020, Congresul a aprobat 1,9 miliarde de dolari pentru a elimina tehnologia celulară a Huawei și ZTE din zone rurale ample ale SUA.

Echipamentele Huawei sunt încă în funcțiune în SUA, deoarece lipsesc banii pentru a le îndepărta

Dar doi ani mai târziu, niciunul dintre aceste echipamente nu a fost îndepărtat, iar companiile de telecomunicații din mediul rural așteaptă rambursările de bani promise de autorități. 

FCCa primit cereri pentru îndepărtarea a aproximativ 24.000 de echipamente de comunicații fabricate în China.

Conform unei actualizări din 15 iulie, Comisiei îi lipsesc mai bine de 3 miliarde de dolari pentru despăgubi toate companiile eligibile.

În lipsa mai multor fonduri alocate de Congres, FCC spune că intenționează să înceapă rambursarea a aproximativ 40% din costurile de înlăturare a echipamentelor Huawei.

FCC nu a specificat un interval de timp în care vor fi plătiți banii.

Departamentul american de Comerț deschide propria anchetă

La sfârșitul anului 2020, Departamentul de Justiție a transmis Departamentului de Comerț preocupările sale de securitate națională cu privire la echipamentele Huawei și a furnizat informații despre locul în care aceste dispozitive sunt amplasate în SUA, a declarat pentru CNN un fost oficial de rang înalt din sectorul de ordine publică.

După ce administrația Biden a preluat mandatul în 2021, Departamentul de Comerț și-a deschis propria anchetă asupra Huawei pentru a determina dacă sunt necesare acțiuni mai urgente pentru a elimina furnizorul chinez de tehnologie din rețelele de telecomunicații din SUA.

Această anchetă a decurs lent și este în desfășurare, precizează CNN.

Echipamentele chinezești, suspecte pentru traficul de date din timpul actualizărilor software

Printre preocupările exprimate de oficialii americani de securitate națională se numără comunicarea externă inițiată de echipamentele Huawei, care apare atunci când software-ul este actualizat și care ar putea fi exploatată de guvernul chinez.

În funcție de ceea ce constată Departamentul de Comerț, operatorii de telecomunicații din SUA ar putea fi forțați să îndepărteze rapid echipamentele Huawei sau să riște amenzi sau alte sancțiuni.

Reuters a relatat pentru prima dată existența anchetei Departamentului de Comerț din Guvernul SUA, notează CNN.

"Nu putem confirma sau infirma investigațiile în desfășurare, dar ne angajăm să ne securizăm tehnologia informației și comunicațiilor precum și lanțul de furnizare a serviciilor. Protejarea siguranței și securității oamenilor din SUA împotriva colectării de informații cu rea intenție este vitală pentru apărarea economiei și a securității naționale a SUA", a spus un purtător de cuvânt al Departamentului de Comerț.

Foto: o imagine ale noului bombardier nuclear "invizibil" cu rază lungă B 21, care urmează să intre în următorii ani dotarea armatei SUA. Pe fundal se vede baza militară Edwards

Foto interior:  Baza aeriană Warren din Cheyenne, Wyoming, unde se află rachete balistice. În apropierea bazei sunt turnuri celulare care au echipamente Huawei

×
Subiecte în articol: China Huawei silozuri nucleare
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close