Antena 3 CNN International News Directorul financiar al Organizației Trump s-a predat procurorilor americani. Allen Weisselberg lucrează pentru familia Trump de aproape 50 de ani

Directorul financiar al Organizației Trump s-a predat procurorilor americani. Allen Weisselberg lucrează pentru familia Trump de aproape 50 de ani

Allen Weisselberg, directorul financiar al Trump Organization, s-a predat la Biroul procurorului districtual din Manhattan joi dimineață, anunță CNN.

Directorul financiar al Organizației Trump s-a predat procurorilor americani. Allen Weisselberg lucrează pentru familia Trump de aproape 50 de ani
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    01 Iul 2021   •   16:02

Directorul Trump Organization (foto, centru) urma să fie pus sub acuzare pentru infracțiuni de natură financiară.

De asemnea, Trump Organization, ca entitate juridică, urma să fie pusă sub acuzare de procurori.

Allen Weisselberg va fi acuzat oficial în cursul zilei la o instanță din Manhattan.

CNN a anunțat încă de miercuri că procurorul districtual din Manhattan va acuza oficial Organizația Trump și pe directorul financiar al acesteia de infracțiuni fiscale în legătură cu o serie de avantaje și beneficii acordate angajaților.

Fostul președinte american s-a confruntat pe parcursul mandatului său cu mai multe investigații derulate de procurori statali și federali însă este pentru prima oară când este pusă sub acuzare compania sa.

Trump însuși nu va fi pus sub acuzare, susține avocatul său.

Punerea sub acuzare a Trump Organization, la capătul a peste doi ani de anchete

Demersul anchetatorilor din Manhattan vine la capătul a peste doi ani de investigații conduse de procurorul districtual  Cyrus Vance Jr.

Operațiunea a început cu anchetarea datelor contabile legate de plata așa-numitor "bani în schimbul tăcerii".

Michael Cohen, fost avocat al lui Trump, este cel responsabil de plățile în cauză.

Cohen, fost vice-președinte al Trump Organization, a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru fraudă fiscală, fraudă bancară și încălcarea legislației privind finanțarea campaniilor electorale, fiind dat afară și din barou.

Investigațiile procurorilor s-au extins asupra unor aspecte referitoare la taxele plătite de companie sau de unii angajați în contul unor beneficii precum folosirea gratuită de apartamente și mașini și plata școlarizării în instituții private.

Procurorii speră că directorul financiar al lui Trump va colabora, după punerea sub acuzare

De asemenea, anchetatorii au examinat bonusurile în bani plătite angajaților și dacă în contul acestor bonusuri au fost plătite taxe.

Potrivit specialiștilor în drept fiscal, se întâmplă rar ca procurorii să formuleze acuzații legate doar de beneficiile marginale oferite de o companie.

CNN notează că avocații Trump Organization s-au întâlnit de două ori cu procurorii în ultimele zile, pentru a le prezenta acestora argumente menite să susțină teza conform căreia compania nu trebuie acuzată penal.

De asemenea, CNN menționează că procurorii s-au concentrat asupra directorului financiar al Trump Organization în încercarea de a-l determina să colaboreze la anchetă, însă acesta ar fi refuzat.

Punerea sub acuzare a lui Allen Weisselberg ar urma să crească semnificativ presiunea asupra acestuia, în perspectiva unei conformări cu cerințele anchetatorilor.

Avocatul lui Donald Trump: Este scandalos

Înainte de formularea oficială a acuzațiilor, avocatul lui Trump, Ron Fischetti, s-a pronunțat, săptămâna trecută, în legătură cu perspectiva ca Trump Organization să fie acuzată de neplata taxelor pe beneficii.

"E scandalos și fără precedent, nu s-a mai întâmplat așa ceva", a spus el.

Persoana din centrul anchetei, directorul financiar Allen Weisselberg, în vârstă de 73 de ani, lucrează pentru familia Trump din 1973, inițial fiind angajat contabil la o firmă a lui Fred Trump, tatăl viitorului președinte american.

De la sfârșitul anului trecut, procurorii au adunat dovezi despre Weisselberg cu ajutorul fostei sale nore, Jennifer Weisselberg.

În lunile de când a început să discute cu autoritățile, Jennifer Weisselberg a predat cutii cu dosare financiare și s-a întâlnit de mai multe ori cu anchetatorii, a declarat avocatul ei pentru CNN.

Documente de la divorțul lui Jennifer Weisselberg de fiul lui Allen Weisselberg, Barry, arată cum plăți de mii de dolari pentru mașini, chirie, școlarizare, facturi medicale și multe altele au fost făcute de directorul financiar al Trump Organization către familia fiului său.

Foto: Donald Trump (stânga), fiul său Donald Jr. (dreapta) și Allen Weisselberg (centru)

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close