Antena 3 CNN International News Peste un milion de americani au rămas fără miros după ce s-au vindecat de COVID-19

Peste un milion de americani au rămas fără miros după ce s-au vindecat de COVID-19

Pandemia de COVID-19 a generat o „îngrijorare emergentă de sănătate publică” de oameni care își pierd simțul mirosului, potrivit unei noi cercetări publicate joi.

Peste un milion de americani au rămas fără miros după ce s-au vindecat de COVID-19
Sursa foto: Pexels/Ron Lach
de Alexandra Ionescu    |    18 Noi 2021   •   23:49

Cercetarea publicată în JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery a estimat că între 700.000 și 1,6 milioane de oameni din SUA care au avut COVID-19 și-au pierdut sau au avut o schimbare a simțului mirosului care a durat mai mult de 6 luni. 

Studiul sugerează că majoritatea oamenilor își recuperează simțul mirosului în cele din urmă, dar unii s-ar putea să nu-l recapete niciodată. Autorii consideră că acest lucru este îngrijorător, deoarece, prin comparație, înainte de pandemie, doar 13,3 milioane de adulți cu vârsta de 40 de ani și peste au avut ceea ce oamenii de știință numesc disfuncție olfactivă (OD) sau disfuncție olfactivă cronică (COD).

„Aceste date sugerează o problemă emergentă de sănătate publică a OD și nevoia urgentă de cercetare care se concentrează pe tratarea COD COVID-19”, se arată în studiu.

Un studiu de anul trecut a constatat că 72% dintre persoanele cu COVID-19 și-au recuperat simțul mirosului după o lună, dar pentru unii, este un proces mult mai lent.

„ E o povară a acestei boli, ale cărei efecte le vom simți zeci de ani de acum înainte”, potrivit lui John Hayes, directorul Centrului de Evaluare Senzorială de la Colegiul de Științe Agricole din Penn State. Hayes nu a lucrat la acest studiu, dar a făcut cercetări în acest domeniu.

El crede că numărul estimat de oameni din studiu cu această problemă este relativ și că mai multe milioane de oameni ar putea fi, de fapt, afectați.

În timp ce o pierdere pe termen lung a simțului mirosului poate suna banală în comparație cu alte simptome ale COVID-19 prelungit, cum ar fi oboseala cronică sau problemele cardiace, a nu putea mirosi poate fi periculos, a spus el. Un studiu din 2014 a constatat că persoanele care și-au pierdut simțul mirosului aveau mai mult de două ori mai multe șanse de a se confrunta cu pericole, cum ar fi consumul de alimente stricate, decât cei care au avut simțul mirosului. Pierderea simțului mirosului a fost, de asemenea, legată de depresie în studiile anterioare.

Hayes a spus că cercetările sale cu pacienții cu COVID-19 au arătat că aceștia au experimentat trei tipuri diferite de tulburări olfactive pe termen lung

Unii își pierd sau au un simț al mirosului diminuat. Unii au un simț al mirosului care este dezactivat, iar alții pot avea ceea ce Hayes numește un fel de „sindrom al membrelor fantomă” pentru un simț al mirosului, în care oamenii miros lucruri care de fapt nu sunt acolo, cum ar fi un miros persistent de substanțe chimice sau de arsură.

Dr. Sandeep Robert Datta, neurobiolog la Harvard Medical School, care a studiat de ce persoanele cu COVID-19 își pierd simțul mirosului, a spus că aceasta este o linie importantă de cercetare.

„Nu am avut niciodată cu adevărat o estimare oficială a câți oameni s-au luptat cu asta”, a spus Datta. „Acesta este un eveniment cu adevărat neobișnuit în ceea ce privește disfuncția olfactivă și o consecință fără precedent a unei pandemii care nu a fost niciodată observată înainte.”

Cu excepția cazului în care cineva își rupe nasul într-un accident sau a avut un alt tip de traumă la cap, este neobișnuit ca tinerii să-și piardă simțul mirosului, în special din cauza unui virus. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, unii își pierd simțul mirosului. Un studiu a constatat că 60 până la 70% dintre persoanele de 80 de ani și peste, au un anumit grad de disfuncție a mirosului. Alte studii sugerează că poate afecta mai puțini oameni, dar această pierdere se întâmplă de obicei lent în timp; o pierdere acută este neobișnuită.

Oamenii de știință încă încearcă să-și dea seama de ce persoanele cu COVID-19 își pierd simțul mirosului. Datta a spus că pare să existe o întrerupere a celulelor de sprijin din nas. El a spus că este puțin probabil ca neuronii responsabili de detectarea mirosurilor să fie atacați direct de virus.

„După aceea, există încă mult mister cu privire la ceea ce se întâmplă și în multe laboratoare, inclusiv în al meu, continuăm să lucrăm la această problemă”, a spus Datta.

Înțelegerea modului în care COVID-19 a deformat simțul mirosului cuiva va fi importantă pentru oamenii de știință pentru a determina cum să-i ajute să-l recâștige, dacă nu revine de la sine.

Unele clinici au oferit un fel de terapie fizică pentru nas și reeduca simțul mirosului oamenilor prin expunerea acestora la anumite mirosuri, astfel încât să poată încerca să le reînvețe. Studiile arată că acest lucru poate funcționa pentru unii oameni, dar nu pentru toată lumea.
 

×
Subiecte în articol: SUA studii miros COVID-19
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close