Antena 3 CNN International News Cazurile unei variante periculoase Covid-19 sunt în creștere rapidă în SUA, avertizează experții

Cazurile unei variante periculoase Covid-19 sunt în creștere rapidă în SUA, avertizează experții

Tulpina indiană a virusului Covid-19 reprezintă în prezent aproape 10% din cazurile de coronavirus din SUA, potrivit CDC (Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA).

Cazurile unei variante periculoase Covid-19 sunt în creștere rapidă în SUA, avertizează experții
Sursa foto: Getty
de Alexandru Negrici    |    16 Iun 2021   •   16:02

Aceasta ar putea deveni, în curând, tulpina dominantă, iar experții medicali subliniază importanța vaccinării complete.

Pe măsură ce statele SUA ridică tot mai multe restricții, experții sunt îngrijorați că persoanele care nu sunt complet vaccinate ar putea contribui la răspândirea virusului, în continuare.

"Sunt îngrijorat pentru cei care nu sunt vaccinați", a declarat chirurgul american Vivek Murthy pentru CNN, menționând că varianta Delta (care s-a înregistrat prima oară în India) "crește rapid aici, în Statele Unite".

CDC a stabilit că varianta Delta este o „variantă îngrijorătoare”, aceasta fiind o denumire oferită tulpinilor de virus despre care oamenii de știință cred că sunt mai transmisibile sau pot provoca boli mai severe.

Varianta Delta "pare a fi semnificativ mai transmisibilă chiar decât varianta Alpha sau varianta britanică, care este acum dominantă în Statele Unite", a declarat Murthy pentru CNN.

„Al doilea motiv îngrijorător este că există unele date care indică faptul că, de fapt, varianta poate fi mai periculoasă și poate provoca boli mai severe. Aceste lucruri trebuie totuși înțelese mai clar, deși reprezintă două preocupări importante și explică parțial de ce aceasta a devenit varianta dominantă în Marea Britanie, unde peste 90% din cazuri sunt ale variantei Delta ”, a spus Murthy.

Vestea bună este că vaccinurile par a fi eficiente și împotriva acestei tulpini.

Un nou studiu realizat de Public Health England a constatat că două doze de vaccin împotriva coronavirus sunt „extrem de eficiente împotriva spitalizării” cauzate de varianta Delta. Studiul a constatat că vaccinul Pfizer/BioNTech este eficient în proporție de 96% împotriva spitalizării după două doze.

Murthy a spus că nu există suficiente date pentru a indica eficacitatea vaccinului cu o singură doză Johnson & Johnson, în ceea ce privește varianta Delta, dar vaccinul a demonstrat că poate ajuta la prevenirea spitalizărilor și a deceselor atunci când oamenii sunt infectați cu alte tulpini.

„Cheia este să te vaccinezi, să iei ambele doze”, a mai precizat Murthy.

Ieri, 43,9% din totalul populației SUA a fost complet vaccinată, în timp ce 52,6% au primit cel puțin o doză de vaccin, potrivit CDC.

Totul în contextul în care SUA a depășit 600.000, provocate de Covid 19, potrivit datelor oferite de Universitatea Johns Hopkins. Asta înseamnă că aproximativ una din 550 de persoane din SUA a murit din cauza virusului.

Până în prezent, 14 state au atins obiectivul lui Biden de a vaccina 70% dintre adulți cu cel puțin o doză până pe 4 iulie, potrivit datelor CDC publicate marți.

New York-ul (cu o populație de peste 8,4 milioane de locuitori) este unul dintre statele care au atins acest prag, împingându-l pe controversatul guvernator Andrew Cuomo să ridice toate restricțiile Covid-19 impuse de stat.

Delaware, statul unde s-a născut Joe Biden, are în prezent un procent de vaccinare de 68,3% și se apropie cu pași repezi de obiectivul impus de șeful de la Casa Albă.

SUA au început să vaccineze copiii și adolescenții

Autoritățile de reglementare americane au autorizat vaccinul COVID-19 Pfizer (PFE.N) și BioNTech pentru a fi utilizat la copii cu vârsta de până la 12 ani, încă de luna trecută.

Totuși, pediatrii se înghesuie nu numai pentru a vaccina copiii și adolescenții, ci și adulții.

La o lună după ce o secție de pediatrie din Carolina de Nord a început să administreze vaccinul Covid-19 și grupelor mai mici de vârstă, din 940 de doze de vaccin Pfizer, 268 nu au fost destinate pacienților din acest segment, ci adulților cu vârsta peste 23 de ani.

Dr. Christoph Diasio, medic pediatru acolo, a declarat că oferă vaccinul majorității pacienților și membrilor familiilor lor.

El spune că practica vaccinării familiilor este destul de frecventă în rândul pediatrilor la nivel național și poate oferi o anumită protecție copiilor care sunt prea mici pentru a primi vaccinul ei înșiși.

Cabinetul său oferă de ani de zile alte vaccinări de rutină, cum ar fi vaccinul antigripal. 

×
Subiecte în articol: Joe Biden delta alpha SUA
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close