Antena 3 CNN International News Cercetătorii din Africa de Sud avertizează în legătură cu o nouă mutație a coronavirusului

Cercetătorii din Africa de Sud avertizează în legătură cu o nouă mutație a coronavirusului

Geneticienii care urmăresc mutarea coronavirusului au spus că au început să detecteze o nouă tulpină care are caracteristici similare cu cele alor tulpinilor Alpha, Beta și Gamma.

Cercetătorii din Africa de Sud avertizează în legătură cu o nouă mutație a coronavirusului
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    31 Aug 2021   •   17:53

Tulpina în cauză se numește C.1.2. și a apărut în Africa de Sud, precum și în alte țări din Africa, Asia și Pacific, se specifică în raportul cercetătorilor.

Nu se știe dacă această variantă este mai periculoasă, dar are mutații care le-au conferit celorlalte tulpini transmisibilitate crescută, și abilitatea de a scăpa, până la un anumit nivel, de răspunsul sistemului imunitar.

Mai multe mutații nu înseamnă un pericol mai mare - unele dintre mutații pot slăbi virusul

Dar echipa, printre care și virusologul Penny Moore, de la Institutul Sud African pentru Boli Transmisibile, spun că urmăresc îndeaproape aceste schimbări.

”Deocamdată studiem impactul acestei tulpini asupra sistemului imunitar, și răspunsul ei la vaccinul împotriva SARS-CoV-2 în Africa de Sud”, s-a specificat într-un raport publicat online.

”Aeastă tulpină a fost descoperită în timpul celui de-al treilea val de infectări, ce a început în mai 2021, iar până acum a fost detectată în alte țări din Europa,, Asia, Africa și Oceania. Identificarea unei noi tulpini de SARS-CoV-2 este de obicei asociată cu apariția unui nou val de infectări”.

Este prea curând ca această variantă să fie luată în considerare de către OMS, așa că deocmandată nu are atribuită o denumire din alfabetul grec.

OMS a numit 4 tulpini care prezintă interes, ușor transmisibile, care afectează severitatea bolii și nu răspund la vaccinuri: Alpha, Beta, Gamma și Delta. 

Alte tulpini care au produs mutații sunt: Eta, Kappa și Lambada, potrivit OMS.

Maria van Kerkhove, șeful echipei OMS pentru COVID-19, a spus că foarte puțini dintre oamenii diagnosticați cu coronavirus au fost afectați de tulpina C.1.2.

”Momentan, sunt 100 de cazuri de infectări cu C.1.2 la nivel global”, a scris ea pe Twitter.

”Monitorizarea și clasificarea tulpinilor este un pas important în înțelegerea evoluției virusului, și al luptei împotriva COVID-19. Trebuie să putem să ne adaptăm strategiile, ca să câștigăm lupta cu boala”.

Până acum, varianta Delta este dominantă. 

Unele tulpini, cum ar fi Alpha și Delta au devenit dominante în lume. Altele, cum ar fi Beta și Gamma s-au răspândit la nivel local. 

 

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close