Antena 3 CNN International News Călătorii blocați în vagoane de metrou s-au agățat de tavan pentru a scăpa cu viață, în urma inundațiilor catastrofale din China

Călătorii blocați în vagoane de metrou s-au agățat de tavan pentru a scăpa cu viață, în urma inundațiilor catastrofale din China

Cel puțin 12 oameni au murit, marți, în orașul chinez Zhengzhou, după inundații masive provocate de ploi abundente care au devastat provincia Henan, anunță CNN. Cantitatea de apă a depășit nivelul de 20 de cm în doar o oră.

 Călătorii blocați în vagoane de metrou s-au agățat de tavan pentru a scăpa cu viață, în urma inundațiilor catastrofale din China
de Adrian Iclozan    |    21 Iul 2021   •   08:50

Sursa citată menționează călători surprinși de inundații în metroul din Zhengzhou, care s-au agățat de mânerele prinse în tavanele vagoanelor pentru a scăpa cu viață.

Imagini difuzate de agenția Xinhua arată cum pasagerii, strânși unii lângă alții, urmăresc îngroziți apa murdară al cărei nivel crește continuu și inundă galeriile.

În alte imagini viralizate pe rețelele sociale rezidenții, cu apa până la gât, încearcă să salveze, cu frânghii, oameni prinși într-un mall subteran.

Nu se știe, momentan, numărul celor sinistrați în subteran, în Zhengzhou.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Cadavrele celor 12 victime au fost recuperate, toate, din metroul acestei metropole cu aproape 13 milioane de locuitori, au anunțat autoritățile.

Sistemul de metrou din Zhengzhou are șapte magistrale și 153 de stații. Circulația garniturilor a fost complet întreruptă în urma inundațiilor

Potrivit CNN, peste 100.000 de oameni au fost evacuați din zonele joase, vulnerabile, ale orașului.

Mii de salvatori au fost desfășurați în zonă.

Ploile masive au provocat întreruperi de curent în oraș iar un spital cu 10.000 de pacienți, inclusiv 600 în stare critică, a rămas fără energie electrică mai multe ore.

Un baraj a cedat lângă Zhengzhou, altul a fost aruncat în aer

La primele ore ale dimineții de miercuri, barajul Guojiaju a cedat, potrivit radiodifuzorului de stat CCTV.

În districtul Yichun, o unitate militară a distrus un alt baraj, la cererea autorităților locale, pentru a devia apele.

Peste 6.000 de pompieri și circa 2.000 de polițiști au fost trimiși să participe la operațiunile de căutare și salvare.

Fenomenele meteo extreme, amplificate de schimbările climatice

Inundațiile din timpul verii se produc anual în anumite părți ale Chinei însă nivelul record al precipitațiilor i-a alarmat pe oamenii de știință și pe decidenții politici, care nu știu cât de pregătită este țara în fața amplificării fenomenelor meteo extreme.

Un document publicat săptămâna trecută de Greenpeace avertiza că toate regiunile metropolitane majore din jurul metropolelor Beijing, Shanghai și Guangzhou-Shenzen sunt expuse la riscuri ridicate de caniculă și precipitații masive.

Pericolul crește rapid pentru comunitățile urbane din suburbiile metropolelor, menționează documentul, care mai arată că Beijingul înregistrează cea mai rapidă creștere a temperaturii medii, de 0,32 grade Celsius la fiecare 10 ani.

În ceea ce privește Guanzhou-Shenzhen, acesta s-a confruntat, din 1961, cu 98 de valuri de caniculă iar majoritatea au avut loc în ultimii 20 de ani.

Raportul Greenpeace estimează că în scenariul în care emisiile de gaze cu efect de seră vor atinge un vârf în jurul anului 2040, unele regiuni chineze, precum Shanghai, vor înregistra o creștere cu peste 25% a ploilor extrem de abundente, în timp ce alte zone, precum Guangzhou-Shenzhen, se vor confrunta cu seceta.

×
Subiecte în articol: China inundatii metrou Zhengzhou Henan
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close