Antena 3 CNN International News Un medicament prescris de psihiatri și înrudit cu Prozac a redus cu o treime internările și urgențele COVID

Un medicament prescris de psihiatri și înrudit cu Prozac a redus cu o treime internările și urgențele COVID

Un antidepresiv generic și ieftin poate reduce cu aproape o treime șansele unei infecții grave cu COVID-19 la persoanele în situații de risc, relatează CNN, care citează un studiu recent.

Un medicament prescris de psihiatri și înrudit cu Prozac a redus cu o treime internările și urgențele COVID
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    28 Oct 2021   •   12:35

Rezultatele constatate în urma examinării a 1.500 de persoane din Brazilia arată că pacienții care au luat fluvoxamină au fost mai puțin predispuși la forma gravă a bolii și la spitalizare.

Fluvoxamina, vândută sub denumirea comercială Luvox, este un așa-numit inhibitor selectiv al recaptării serotoninei (SRRI). Este frecvent utilizată pentru tratarea bolii obsesiv-compulsive și a depresiei.

Însă fluvoxamina are și efecte asupra inflamațiilor, spune dr. Angela Reiersen, profesor asociat de psihiatrie la Universitatea Washington din St. Louis, care a lucrat la studiul publicat în revista The Lancet Global Health

"Fluvoxamina poate reduce producția de molecule inflamatoare numite citokine, care pot fi declanșate de infecția cu SARS-CoV-2", a arătat dr. Reiersen.

Substanța poate, de asemenea, să reducă numărul de trombocite, cu impact asupra efectului de coagulare determinat de coronavirus.

În cadrul testului, Reiersen și colaboratorii săi au administrat câte 100 de miligrame de fluvoxamină de două ori pe zi unui număr de 741 de voluntari cu COVID-19. Alți 756 de voluntari au primit substanțe placebo.

Riscul relativ, redus cu o treime la pacienții care au primit fluvoxamină

Dintre cei care au primit fluvoxamină, 79 sau 11% au necesitat tratament la urgență sau de internare. Printre cei care au primit substanța placebo, 16% au avut nevoie de spitalizare.

Scăderea constatată a riscului absolut estse de 5% iar a riscului relativ, de 32%.

Sunt necesare mai multe studii pentru a stabili dacă acest medicament poate fi adăugat tratamentelor anti-COVID.

Avantajul fluvoxaminei este prețul scăzut: 10 zile de tratament costă aproximativ 4 dolari. 

Chiar dacă nu este un tratament propriu-zis, substanța ar putea să-i țină pe pacienți departe de spital.

Prozac, următorul pe listă

"Date fiind siguranța și faptul că este bine tolerată, prețul scăzut, ușurința în administrare și disponibilitatea largă a fluvoxaminei, aceste rezultate ar putea influența recomandările naționale și internaționale în ceea ce privește gestionarea clinică a cazurilor de COVID-19", concluzionează autorii studiului.

Un medicament înrudit, fluoxetina sau Prozac, este, de asemenea, ieftin și chiar mai răspândit iar cercetătorii spun că ar putea fi examinat pentru a determina dacă poate fi de ajutor în tratarea COVID.

Cei implicați în examinarea efectelor fluvoxaminei asupra cu COVID menționează că "studiul nu a fost perfect și că pacienții examinați aveau o rată de spitalizare mai mare decât a persoanelor din alte studii clinice".

×
Subiecte în articol: Fluvoxamină COVID-19 Brazilia
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close