Antena 3 CNN International News Ce au aflat SUA, după ce au analizat noua ofensivă rusă în Donbas | Motivul pentru care ultimul bastion anti-Rusia din Mariupol încă rezistă

Ce au aflat SUA, după ce au analizat noua ofensivă rusă în Donbas | Motivul pentru care ultimul bastion anti-Rusia din Mariupol încă rezistă

În primele zile ale ofensivei ample declanșate de Rusia în Donbas nu au existat câștiguri teritoriale majore pentru Rusia.

Ce au aflat SUA, după ce au analizat noua ofensivă rusă în Donbas | Motivul pentru care ultimul bastion anti-Rusia din Mariupol încă rezistă
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    20 Apr 2022   •   17:02

Evaluarea a fost făcută de SUA.

CNN, care citează surse oficiale, precizează că SUA au observat câteva noi atacuri din partea forțelor ruse.

Trupele Moscovei dau impresia că, prin aceste atacuri, testează apărarea ucraineană.

Cu toate acestea, linia frontului rămâne statică, fără ca vreun teritoriu important să treacă de la o parte în conflict la cealaltă.

SUA au trimis, în mai multe tranșe, un nou pachet de asistență de securitate pentru Ucraina, pentru a ajuta această țară să se apere, în contextul agresiunii militare prelungite a Rusiei.

Pachetul, în valoare de 800 de milioane de dolari, include elicoptere de tip sovietic Mi-17, rachete anti-tanc, radare de contracarare a tirului de artilerie, obuze de 155 mm și vehicule blindate.

De ce e așa de greu de cucerit ultimul bastion al Kievului în Mariupol

Uzina siderurgică Azovstal din Mariupol - o zonă industrială masivă, cu o suprafață de aproximativ 10 kilometri pătrați - a devenit ultima redută a rezistenței ucrainene din oraș.

Construită în 1933, a fost una dintre cele mai mari fabrici metalurgice din Europa, cu o producție de peste patru milioane de tone de oțel brut în fiecare an, remarcându-se într-o regiune cu o economie bazată în mod tradițional pe cărbune.

La fel ca și prezentul, trecutul uzinei se împletește cu conflictele în care a fost implicată Ucraina. 

A fost ocupată de naziști în cel de-al doilea război și de separatiștii pro-ruși în 2014.

În prezent, pe măsură ce forțele ruse au avansat în zonele centrale din Mariupol, vastul complex industrial a devenit casa a mii de soldați ucraineni, inclusiv luptători din batalionul Azov - o unitate de naționaliști de dreapta, considerați "naziști" de Moscova.

Lider separatist: "Sub uzină e un alt oraș"

Uzina dispune de o amplă rețea de tuneluri și ateliere și oferă un avantaj natural apărătorilor.

Yan Gagin, un oficial al așa-numitei Republici Populare Doneţk, s-a plâns agenției ruse RIA Novosti că sub uzină "practic se află un alt oraş".

Rusia a bombardat fabrica folosind artilerie și aviație iar armata rusă a dat, de asemenea, două ultimatumuri apărătorilor din uzină, cerându-le să se predea.

Ultimaturile nu au avut efect. 

Ca măsură extremă, Rusia folosește la Azovstal bombe anti-buncăr, care penetrează blindaje și ucid ținte în interior, a declarat un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelesnki.

Foto: Fum deasupra uzinelor Azovstal din Mariupol. În plan apropiat, se observă un bloc distrus de bombardamente. 15 aprilie 2022

×
Subiecte în articol: Donbas SUA Azovstal
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close