Antena 3 CNN International News Experimentul lui Boris Johnson. Ce se întâmplă cu Anglia după ridicarea restricțiilor, la 50 de mii de infectări pe zi

Experimentul lui Boris Johnson. Ce se întâmplă cu Anglia după ridicarea restricțiilor, la 50 de mii de infectări pe zi

Premierul britanic Boris Johnson îi implică, de luni, pe cetățenii din Regatul Unit într-un experiment menit să arate ce se întâmplă într-o țară în care se ridică restricțiile în plină expansiune a cazurilor de COVID provocate de varianta Delta, remarcă CNN într-o analiză pe site-ul propriu.

Experimentul lui Boris Johnson. Ce se întâmplă cu Anglia după ridicarea restricțiilor, la 50 de mii de infectări pe zi
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    19 Iul 2021   •   11:54

Onorarea de către premierul Johnson a promisiunii de ridicare a restricțiilor vine într-o zi în care statisticile spun că aproximativ 35,9 milioane de persoane au fost complet vaccinate, ceea ce înseamnă aproximativ 54% din populația totală.

În același timp, numărul zilnic de noi infectări depășește 48 de mii.

De luni, masca nu mai este obligatorie în spațiile publice, numărul de persoane care pot forma grupuri în interior și în exterior nu mai este limitat, cluburile de noapte și arenele sportive se pot deschide la capacitatea maximă iar păstrarea distanțării fizice va fi menținută doar în cazul celor testați pozitiv precum și în aeroporturi.

În ciuda faptului că rezultatele bune ale campaniei de vaccinare sunt contabilizate pentru întreg Regatul Unit, "marea relaxare" a premierului Boris Johnson se va aplica doar în Anglia, nu și în Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord.

O aplicație gestionată de NHS, sistemul britanic de sănătate, îi va anunța pe oameni dacă trebuie să se autoizoleze, regula fiind în vigoare până pe 16 august. De la acea dată, cei care s-au vaccinat complet vor putea să își desfășoare activitatea în mod normal.

Boris Johnson a vrut să se eschiveze de la izolare dar a renunțat

CNN notează că însuși premierul Johnson și ministrul de finanțe Rishi Sunak au fost alertați de aplicația NHS după ce au intrat în contact cu ministrul sănătății, Sajid Javid, testat sâmbătă pozitiv pentru COVID.

Cabinetul premierului a anunțat inițial că Johnson și Sunak nu se vor izola, ci vor urma o schemă de testare zilnică pentru contacții persoanelor pozitive, care stă la baza unui studiu mai amplu și care nu este disponibilă publicului larg.

Însă Johnson a revenit la câteva ore asupra deciziei și a anunțat că el și ministrul de finanțe vor intra în izolare, după ce anunțul inițial a provocat scandal.

Pariul lui Johnson cu sănătatea publică a britanicilor are un precedent, amintește CNN. El a ridicat carantina națională pe 2 decembrie anul trecut, făgăduind oamenilor un Crăciun normal însă a fost nevoit să-și încalce promisiunea și să reintroducă restricțiile.

Iar în cursul verii trecute, guvernul de la Londra i-a încurajat pe cetățenii nevaccinați să revină în baruri și în restaurante, mergând până la a le oferi stimulente financiare în acest sens.

Ce ar putea merge prost în ultimul experiment al lui Boris Johnson

Indiscutabil, cel mai mare beneficiar al ridicării restricțiilor în Anglia este industria ospitalității.

Inevitabil, întoarcerea la o situație similară normalității ante-pandemie va duce la o creștere a cazurilor de infectare, cu toate riscurile asociate.

"Din păcate, industria ospitalității se bazează pe oameni care interacționează și se întâlnesc, iar asta va duce la creșterea ratei infectărilor", avertizează Simon Clarke, profesor de microbiologie la Universitatea Reading.

O simulare realizată de Imperial College London arată că ridicarea tuturor restricțiilor va duce la un "al treilea val semnificativ de internări și decese".

Vaccinurile anti-COVID utilizate în Regatul Unit (aceleași ca și cele din Uniunea Europeană, n.r.) sunt foarte eficiente împotriva coronavirusului, fără ca această eficiență să fie, totuși, 100%.

Unii se vor îmbolnăvi, în ciuda faptului că sunt complet vaccinați.

Cu fiecare nouă infectare, crește probabilitatea apariției unei mutații rezistente la vaccin

Aglomerarea spitalelor cu persoane "suficient de bolnave" pentru a justifica internarea dar  care nu necesită terapie intensivă va pune o mare presiune pe NHS.

Iar presiunea pe NHS din cauza coronavirusului este o veste proastă pentru milioanele de oameni care așteaptă tratament pentru afecțiuni non-COVID, lista de așteptare înregistrând în prezent valori-record.

În plus, există doar date limitate referitoare la protecția pe care vaccinurile o oferă în fața așa-numitului "COVID de lungă durată".

Circa un milion de persoane suferă în prezent de pe urma simptomelor COVID de lungă durată, între care oboseala și senzația de "minte încețoșată".

Pe de altă parte, cu fiecare nouă infectare, crește probabilitatea unei noi mutații.

Deși nu crede că vom asista imediat la o variantă complet rezistentă la vaccin, profesorul Clarke se așteaptă la o "diminuare progresivă a eficacității vaccinului".

În cele din urmă, o variantă a COVID-19 rezistentă la vaccin s-ar dovedi o carență imensă în cea mai de succes poveste a premierului Johnson pe parcursul pandemiei: o campanie rapidă de vaccinare care oprește răspândirea bolii, concluzionează CNN. 

×
Subiecte în articol: Boris Johnson restricţii Anglia
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close