Antena 3 CNN International News Cum pot impacta gafele lui Biden războiul din Ucraina

Cum pot impacta gafele lui Biden războiul din Ucraina

Mai multe declarații controversate făcute de președintele Joe Biden în ultimele zile, inclusiv sugestia că președintele Vladimir Putin ar trebui schimbat de la putere, au inflamat relațiile deja tensionate dintre SUA și Rusia.

Cum pot impacta gafele lui Biden războiul din Ucraina
Sursa foto: Antena 3 / Joe Biden în timpul discursului care marchează finalul vizitei în Polonia
de Alexandra Ionescu    |    28 Mar 2022   •   11:39

Sugestia președintelui Joe Biden din Polonia că atacul lui Vladimir Putin asupra Ucrainei ar trebui să-l descalifice de la putere a declanșat o furtună politică internațională.

În discursul de la Varşovia, Joe Biden l-a catalogat pe Vladimir Putin "dictator" şi a apreciat că "nu poate rămâne la putere". De asemenea, preşedintele SUA le-a transmis cetăţenilor ruşi că ei nu sunt consideraţi "inamici" de către Statele Unite.

Întors la Washington duminică seara, Biden le-a spus reporterilor că nu a cerut schimbarea regimului în Rusia - făcând ecou unui mesaj rostit de mai multe ori de subalternii săi chiar înainte de a se întoarce în SUA.

Dar reverberațiile globale ale remarcilor lasă administrația cu probleme grave. Unele sunt strategice și ar putea avea un impact asupra cursului viitor al războiului. Altele sunt politice și se referă la statutul lui Biden de acasă, pe fondul unui torent de critici republicane, și la nivel internațional, în timp ce el încearcă să mențină coaliția occidentală unită.

Din viteza cu care oficialii administrației au lucrat pentru a clarifica remarca lui Biden, a fost clar că știau că ar putea fi o mare problemă care ar putea înrăutăți o confruntare geopolitică europeană care deja dă în clocot.

Joe Biden a provocat o furtună de reacții când a declarat: ”Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere” într-o referire la Putin.

Un oficial de la Casa Albă a spus că Biden a vrut să spună că „Nu i se permite lui Putin să exercite putere asupra vecinilor săi sau asupra regiunii” și a spus că Biden nu se referă la schimbarea regimului.

Secretarul de stat Antony Blinken a fost și mai categoric în timpul unei călătorii la Ierusalim duminică.

„Nu avem o strategie de schimbare a regimului în Rusia sau oriunde altundeva”, a spus Blinken.

„În acest caz, și în toate cazurile, acest lucru depinde de poporul țării în cauză. Este de latitudinea poporului rus”.

Discursul ulterior acestor declarații nu a fost deloc convingător, având în vedere contextul clar al citatului original.

Orice idee că SUA ar vedea conflictul ca o încercare de a-l detrona pe Putin ar fi periculoasă, deoarece ar putea duce la o confruntare directă între Statele Unite și Rusia.

Biden a încercat cu scrupulozitate să evite acest scenariu - în special blocând planul polonez de a trimite avioane de luptă în Ucraina, pentru a evita impresia că NATO joacă un rol mai direct în război.

Situația este deja pe muchie de cuțit, deoarece transporturile uriașe occidentale de rachete antiaeriene și antitanc alimentează rezistența puternică a Ucrainei și, aparent, provoacă pierderi grele rusești.

Un cadou de propagandă pentru Putin

Nu există nicio îndoială că Biden i-a înmânat lui Putin un cadou de propagandă care ar putea submina munca grea a președintelui SUA pentru a menține accentul pe Ucraina. Complexul informațional al Moscovei va prezenta cu siguranță războiul poporului rus ca o reacție la ostilitatea Occidentului, pentru a ascunde și mai mult adevărul despre atacul neprovocat asupra Ucrainei.

Acest lucru ar putea ușura presiunea politică pe care Occidentul speră că se va construi prin sancțiuni dure menite să schimbe calculul lui Putin.

Dar eforturile inițiale ale lui Biden de a evita personalizarea conflictului cu Putin și de a caracteriza războiul drept o confruntare directă între SUA și Rusia au fost subminate de propria sa retorică față de liderul rus în ultimele zile.

El a făcut cunoscut la începutul acestei luni că îl consideră pe Putin un criminal de război după atacurile necruțătoare asupra orașelor și civililor ucraineni care au declanșat un exod masiv de refugiați.

Comentariul lui Biden despre mandatul liderului rus la putere nu a fost singura retorică agravantă a turneului său. După ce s-a întâlnit sâmbătă cu refugiați, Biden l-a numit pe Putin „măcelar”.

Anterior, Biden l-a numit „dictator ucigaș”, iar scenariul de la care a plecat pentru a face remarca de acum notorie a fost în sine șocant, anticipând ceva ce sună foarte mult ca un nou Război Rece.

Având în vedere că Biden simte probabil povara păcii mondiale pe umerii săi și empatia acută pentru cei vizitați de tragedia din Ucraina, izbucnirile sale din călătoria sa europeană pot fi de înțeles ca o reacție umană la o mare suferință.

„S-a dus la Stadionul Naţional din Varşovia şi s-a întâlnit cu sute de ucraineni”, a declarat duminică ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith, pentru Dana Bash de la CNN.

„În acest moment, cred că aceasta a fost o reacție umană  la poveștile pe care le auzise în acea zi”, a spus Smith, subliniind din nou că SUA nu are o politică de schimbare a regimului în Rusia.

Dar și cuvintele unui Președinte trebuie alese cu grijă. După cum a arătat drama de sâmbătă, este nevoie de doar un moment pentru a provoca o criză diplomatică periculoasă.

Republicanii îl roagă pe Biden să respecte discursurile scrise

Biden a reușit în mare măsură să-și inverseze tendința pentru gafe în timpul candidaturii sale pentru alegerile din 2020, în timpul unei campanii jefuite de momente spontane de pandemia de COVID-19. 

Republicanii au profitat de comentariile sincere ale președintelui duminică, încercând să lase impresia că Biden a răspuns bine provocărilor lui Putin de până acum în criza din Ucraina.

În mod clar, ei nu au avut în vedere doar securitatea națională, ci și politica de dinaintea alegerilor intermediare, care sunt modelate de cotele de aprobare scăzute ale președintelui.

Și în unele dintre critici a existat un sentiment că republicanii au jucat un rol important în a-i strica  imaginea lui Biden pe motiv că este bătrân, nu deține controlul total și ar putea trimite SUA în război.

Comentariile lui Biden au transmis unde de șoc atât în ​​Europa, cât și la Washington. Și păreau să-l enerveze pe președintele francez Emmanuel Macron, care a fost o figură cheie în încercarea de a-l determina pe Putin să accepte o încetare a focului.

„Nu aș folosi astfel de termeni pentru că sunt încă în discuții cu președintele Putin”, a spus Macron pentru canalul de televiziune France 3, întrebat despre comentariul lui Biden că liderul rus este un „măcelar”.

Orice acord viitor de încetare a focului asupra căruia Putin este de acord este puțin probabil să vină din diplomația SUA, având în vedere ostilitatea profundă și reciprocă dintre Moscova și Washington.

Dar orice acord final - și într-adevăr obiectivul pe termen lung de a preveni escaladările periculoase între primele două puteri nucleare ale lumii - depinde de faptul că acestea vor vorbi între ele. Era deja greu de înțeles cum a putut Biden să întâlnească un lider rus pe care l-a catalogat drept criminal de război.

Evenimentele din acest weekend au făcut acest lucru și mai dificil. Și în timp ce obiectivul SUA la Moscova nu este schimbarea regimului, este greu de văzut vreun dialog semnificativ cât timp Putin este încă la conducere.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina Joe Biden
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close