Antena 3 CNN International News Ce spun încercările lui Putin de a rescrie trecutul despre viitorul Rusiei

Ce spun încercările lui Putin de a rescrie trecutul despre viitorul Rusiei

Trecutul președintelui rus Vladimir Putin a ieșit la iveală recent, cu recunoașterea că, în zilele tumultoase care au urmat prăbușirii Uniunii Sovietice, el a câștigat bani ca șofer de taxi.

Ce spun încercările lui Putin de a rescrie trecutul despre viitorul Rusiei
Sursa foto: Getty
de Alexandra Ionescu    |    24 Dec 2021   •   15:07

„Uneori a trebuit să merg la lumina lunii și să conduc un taxi”, a spus Putin într-un extras dintr-un interviu pentru „Russia. New History”, un documentar al televiziunii de stat. „Este neplăcut să vorbim despre asta, dar, din păcate, asta s-a întâmplat”.

Dezvăluirea, de fapt, ne spune foarte puțin despre averea post-sovietică a fostului ofițer KGB. Era destul de comun ca oamenii să lucreze ca șoferi în anii 90, pentru câteva ruble în plus. În zilele dinaintea aplicațiilor de transport, tot ce trebuia să faci era să semnalizezi o mașină care trecea și să cazi de acord asupra unui tarif.

Mărturisirea lui Putin nu a fost un moment de candoare - Kremlinul, până la urmă, nu dezvăluie prea multe detalii reale ale vieții sale personale. Dar această biografie minoră dezvăluie ceva despre obiectivul politic general al lui Putin: de a derula banda până în 1991 și de a compune un scenariu alternativ pentru generațiile care urmează.

Putin regretă colapsul sovietic

"Ne-am transformat într-o țară complet diferită. Și ceea ce a fost construit în 1.000 de ani a fost în mare parte pierdut", a deplâns liderul Rusiei în interviu

În ultimele luni, proiectul lui Putin a fost o încercare de a rescrie unul dintre cele mai semnificative capitole din istoria europeană recentă: Apariția, în 1991, a unei Ucraine suverane și independente - chiar lângă Rusia.

În iunie, în timpul unei emisiuni televizate la nivel național, Putin a declarat că ucrainenii și rușii sunt un „popor unic”. Apoi a detaliat subiectul într-un articol de 5.000 de cuvinte în care deplângea „diviziunea artificială a rușilor și ucrainenilor”.

Argumentul lui Putin a fost că Ucraina și ucrainenii fac parte dintr-o „Rusie istorică” mai mare – și că Ucraina modernă, care și-a câștigat independența în 1991, a fost doar un produs secundar al granițelor administrative și teritoriale.

Președintele rus nu a menționat, desigur, milioanele de ucraineni care au votat cu o majoritate covârșitoare pentru susținerea independenței. Nu, în opinia lui Putin, Ucraina post-sovietică a devenit un instrument al Occidentului pentru slăbirea Rusiei.

„Ucraina a fost târâtă într-un joc geopolitic periculos, menit să transforme Ucraina într-o barieră între Europa și Rusia, o trambulină împotriva Rusiei”, a scris el. „În mod inevitabil, a venit un moment în care conceptul „Ucraina nu este Rusia” nu mai era o opțiune. Era nevoie de conceptul „anti-Rusia”, pe care nu o vom accepta niciodată”.

Putin pare să testeze o justificare istorică - dacă va fi nevoie - pentru schimbarea regimului în Ucraina.

Și în lunile care au urmat incursiunii lui Putin în istorie, acumularea de trupe rusești la granița cu Ucraina a transmis un semnal clar că invazia era o opțiune foarte posibilă.

Evaluările securității ucrainene spun că Rusia și-a mărit efectivele în apropierea granițelor sale la 120.000 de militari, iar SUA au împărtășit informații cu aliații NATO și partenerii europeni cu privire la mișcările de trupe și echipamente în apropierea Ucrainei, despre care oficialii americani cred că indică o potențială invazie.

Kremlinul neagă planurile de a ataca Ucraina, iar Ministerul Apărării spune că au loc exerciții militare „regulate” de iarnă în regiunea militară care se învecinează parțial cu Ucraina.

Iar joi, în timpul conferinței sale de presă anuale, Putin le-a spus jurnaliștilor interni și internaționali că Rusia „nu dorește nicio acțiune militară”, dar a arătat cu degetul către SUA și NATO. „Am cerut direct să nu mai existe nicio mișcare NATO către Est. Mingea este în terenul lor”. El a adăugat mai târziu: „Simt că ne aflăm uneori pe planete diferite”.

Numiți-o autocompătimire ca politică externă. Umilințele din anii 1990 - de la pierderea statutului de superputere la meseria de șofer de taxi la Sankt Petersburg - servesc la justificarea proiectului de restaurare a Marii Rusii al lui Putin.

Cu siguranță, nemulțumirile lui Putin asupra Ucrainei nu sunt nimic nou. El a abordat aceleași teme în discursul său din 2007 la Conferința de securitate de la München: duplicitatea unei alianțe NATO în expansiune chiar în pragul Rusiei și mâna ascunsă a Occidentului, stârnind proteste de stradă în Ucraina.

Președintele poate juca rolul unui istoric amator, dar memoria sa istorică este categoric selectivă.

Procurorii din Rusia lui Putin au luat măsuri pentru a închide Societatea Memorială Internațională, o organizație civică dedicată documentării și educării publicului despre istoria totalitarismului sovietic, inclusiv sistemul Gulag de muncă forțată, întemnițarea dizidenților și valurile de execuții care a avut loc în URSS.

În recenta sa prelegere la Premiul Nobel pentru Pace, jurnalistul rus de investigație Dmitri Muratov a apărat Societatea Memorială, numind organizația „prieten al poporului” - o caracterizare corectă a unei organizații care duce o luptă adesea de una singură pentru a păstra memoria victimelor sistemului sovietic.

Muratov a avut ceva de spus și despre subiectul preferat al lui Putin, Ucraina, spunând că sprijinul Rusiei asupra separatiștilor din estul țării a redus șansele de prietenie ruso-ucraineană.

„Mai mult, în capul unor geopoliticieni nebuni, un război între Rusia și Ucraina nu mai este ceva imposibil”, a spus Muratov, care a acoperit conflictul din regiunea separatistă a Rusiei, Cecenia, în anii 1990.

„Dar știu că războaiele se termină cu identificarea soldaților [morți] și schimbul de prizonieri”.

Asta nu înseamnă că Putin va invada Ucraina. Presat la sfârșitul lunii octombrie cu privire la modul în care a propus să oprească potențiala expansiune a NATO în națiunea est-europeană, Putin a spus: „Din păcate, probabil că va trebui să vă dezamăgesc - încă nu știu răspunsul la această întrebare”.

×
Subiecte în articol: Rusia Ucraina istorie URSS
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close