Antena 3 CNN International News Întâlnirea Biden-Xi nu a dat rezultate majore, dar Beijingul și-a revendicat deja victoria: ”Cine se joacă cu focul, se va arde”

Întâlnirea Biden-Xi nu a dat rezultate majore, dar Beijingul și-a revendicat deja victoria: ”Cine se joacă cu focul, se va arde”

Președintele chinez, Xi Jinping, l-a avertizat pe președintele SUA, Joe Biden, că „se joacă cu focul”, dacă va continua să încurajeze independența Taiwanului.

Întâlnirea Biden-Xi nu a dat rezultate majore, dar Beijingul și-a revendicat deja victoria: ”Cine se joacă cu focul, se va arde”
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    17 Noi 2021   •   10:51

Relațiile dintre SUA și China, care s-au prăbușit aproape total în ultimul an al mandatului președintelui Donald Trump, au devenit și mai ostile în timpul recentelor întâlniri bilaterale la nivel înalt - inclusiv celebrul Summit din Alaska din martie, în timpul căruia diplomații din ambele părți și-au aruncat vorbe grele.

Și, deși summitul virtual de luni dintre cei doi lideri nu a rezolvat nimic major, a stabilit totuși un dialog pe care se poate construi, care poate atenua tensiunile - permițând revenirea la o relație mai constructivă, mai stabilă.

Există deja semne că acest lucru a dat roade, au apărut rapoarte marți seara cum că SUA și China au convenit să relaxeze restricțiile privind vizele pentru jurnaliștii celeilalte țări.

Dar, în timp ce atmosfera din jurul celor două țări este, fără îndoială, pozitivă, o examinare mai atentă sugerează că Beijingul a simțit că are mai multe de sărbătorit.

„Biden reiterează că nu sprijină independența Taiwanului!” a proclamat primul titlu care a apărut în mass-media de stat chineză după summit. Un hashtag similar a devenit în curând subiectul de top pe Weibo, versiunea puternic cenzurată a Twitter din China, atrăgând peste 200 de milioane de vizualizări.

Partidul Comunist Chinez (PCC) consideră „reunificarea” cu Taiwan - o democrație autonomă pe care nu a guvernat-o niciodată - ca o problemă cheie nerezolvată în calea Chinei către „marea sa întinerire”.

Faptul că un președinte american ar fi de acord cu punctul de vedere al Chinei cu privire la această problemă este, prin urmare, un mare câștig de propagandă.

Potrivit unui comunicat al întâlnirii de la Casa Albă, Biden nu a menționat deloc independența Taiwanului

„În Taiwan, președintele Biden a subliniat că Statele Unite rămân angajate în politica „o singură China”, ghidată de Legea relațiilor cu Taiwan, și că Statele Unite se opune ferm eforturilor unilaterale de a schimba status quo-ul sau subminează pacea și stabilitatea peste strâmtoarea Taiwan”, a spus Casa Albă.

În ceea ce este cunoscut sub numele de „o singură China”, Washingtonul recunoaște poziția Beijingului conform căreia Taiwan este parte a Chinei, dar nu a susținut niciodată pretenția PCC de suveranitate asupra Taiwanului. Menține legături neoficiale strânse cu Taipei și este obligat să sprijine insula cu mijloacele necesare pentru a se apăra în temeiul Legii relațiilor cu Taiwan.

Un comunicat publicat de Ministerul de Externe al Chinei l-a citat din nou pe Biden spunând că SUA nu sprijină independența Taiwanului, dar nu a menționat poziția puternică a Washingtonului împotriva „eforturilor unilaterale de a schimba status quo-ul”.

În schimb, l-a arătat pe Xi  făcând o amenințare voalată. Potrivit comunicatului chinez, Xi a dat vina pe creșterea tensiunilor din strâmtoarea Taiwan, pe ceea ce el a numit încercarea Taipei de a ” se baza pe SUA pentru a-și obține independența”, precum și pe „intenția unor americani de a folosi Taiwanul pentru a opri China”.

”Cine se joacă cu focul, se va arde”

„Asemenea mișcări sunt extrem de periculoase, la fel ca și jocul cu focul. Cine se joacă cu focul,se va arde”, i-a spus Xi lui Biden, potrivit presei chineze.

"Avem răbdare și ne vom strădui pentru reunificarea pașnică. Cu toate acestea, dacă forțele separatiste ale „independenței Taiwanului” provoacă, obligă sau chiar trec linia roșie, va trebui să luăm măsuri drastice", a adăugat Xi. .

O asemenea retorică puternică este probabil să rezoneze cu publicul intern al Chinei, dintre care mulți sprijină ferm unirea cu Taiwanul.

Xi și-a consolidat puterea la o întâlnire cheie a Partidului Comunist de săptămâna trecută, deschizând calea pentru a-și asigura un al treilea mandat. Și acum, el este portretizat pe plan intern ca fiind triumfător după întâlnirea cu Biden.

"Desigur, în China, ei trebuie să revendice victoria. De aceea au subliniat că administrația Biden și-a reiterat opoziția față de independența Taiwanului", a declarat Jean-Pierre Cabestan, expert în politica chineză la Universitatea Baptistă din Hong Kong.

Pentru Beijing, optica întâlnirii este cel puțin la fel de importantă ca și conținutul acesteia

În capitala Chinei, summit-ul virtual a avut loc într-o sală vopsită cu auriu, cu covor roșu, în Sala Mare a Poporului. Fețele lui Xi și Biden au apărut una lângă alta pe un ecran masiv care transmitea în direct întâlnirea, în timp ce liderii chinezi, inclusiv Xi însuși, s-au așezat la câțiva metri distanță în cealaltă parte a sălii - o configurație semnificativ diferită față de cea a oficialilor americani în Camera Roosevelt a Casei Albe.

Potrivit presei chineze, Xi a comparat China și SUA cu două nave uriașe aflate pe mare, fiecare trebuind să fie condusă constant pentru a evita coliziunea.

„Într-un fel, îi oferă Chinei  statutul de mare putere. Biden a acceptat să discute cu China pe picior de egalitate, menționând problemele cheie pe care ambele țări trebuie să le abordeze împreună, de la schimbările climatice, Coreea de Nord până la Afganistan”, a spus Cabestan.

Și pentru Xi, reluarea legăturilor cu Biden și încercarea de a aduce relațiile bilaterale pe o cale mai normală, nu poate decât să îi ajute agenda politică.

„Președintele Xi, desigur, trece într-un an foarte prolific din punct de vedere politic”, a declarat Paul Haenle, directorul Centrului Carnegie-Tsinghua pentru Politică Globală, citând încercarea lui Xi de a căuta un al treilea mandat fără precedent, la cel de-al 20-lea Congres al Partidului din toamna viitoare.„Așadar, acesta (va fi) un an important și cred că președintele Xi se va concentra în mare parte pe eliminarea acelor riscuri și a acelor incertitudini din relația SUA-China, astfel încât să se poată concentra cu adevărat pe politica internă în pregătirea pentru Congresul Partidului, ", a spus Haenle.

În mod clar, este în interesul lui Xi să minimizeze riscurile înaintea congresului și să stabilească o relație stabilă între SUA și China -  pentru a preveni ca incidentele neprevăzute să se transforme în conflict.
 

×
Parteneri
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close