Antena 3 CNN International News Jocurile Olimpice 2020. Un eveniment de 15 miliarde de dolari debutează pe un stadion gol, în prezența președintelui francez și a Primei Doamne a SUA

Jocurile Olimpice 2020. Un eveniment de 15 miliarde de dolari debutează pe un stadion gol, în prezența președintelui francez și a Primei Doamne a SUA

Când capitala niponă Tokyo a fost aleasă în 2013 gazdă a Jocurilor Olimpice, mulțimile au ovaționat, iar barmanii au servit băuturi gratuite clienților. Însă în 2020 a lovit pandemia de coronavirus. A urmat amânarea evenimentului, cu doar patru luni înainte de debut.

Jocurile Olimpice 2020. Un eveniment de 15 miliarde de dolari debutează pe un stadion gol, în prezența președintelui francez și a Primei Doamne a SUA
Sursa foto: cnn
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Iul 2021   •   13:57

Între timp, o serie de scandaluri și problemele au afectat pregătirile iar ce a rezultat este un compromis care i-a determinat pe mulți să se întrebe dacă a meritat efortul de a organiza o competiție de o asemenea anvergură în plină pandemie.

Jocurile Olimpice 2020. Un stadion gol și 1.000 de VIP-uri

La ceremonia de deschidere participă mai puțin de o mie de persoane pe un stadion apt să găzduiască 70.000 de persoane.

Vor fi prezenți doar 15 lideri mondiali, alături de împăratul japonez Naruhito, care va deschide oficial Jocurile, așa cum a făcut-o bunicul său Hirohito în 1964.

Între VIP-uri, președintele Franței, Emmanuel Macron, și Prima Doamnă a Statelor Unite, Jill Biden.

Deschiderea are loc fără obișnuita coregrafie în masă, fără recuzita masivă și fără numărul imens de dansatori, actori și lumini, obișnuite la edițiile din trecut.

Jocurile Olimpice 2020. 55% la sută dintre japonezi se opun evenimentului

Momentul aprinderii torței olimpice rămâne elementul de maximă atracție. Torța a sosit la Tokyo pe 9 iulie iar identitatea ultimului său purtător a fost păstrată secretă până în ultimul moment.

Japonezii, care nu pot participa la acest eveniment fără spectatori, și-au exprimat în proporție de 68% îndoiala cu privire la capacitatea organizatorilor olimpici de a controla infecțiile cu coronavirus.

 55% dintre ei s-au declarat împotriva desfășurării Jocurilor.

Doar o treime dintre japonezi au primit măcar o doză de vaccin, motiv de îngrijorare că Jocurile ar putea determina o masivă răspândire a virusului.

Sunt așteptați să participe la Jocuri aproximativ 11.000 de sportivi, reprezentând 204 comitete olimpice naționale, alături de o echipă de sportivi refugiați, care concurează sub drapelul olimpic.

Mai mult de 100 de persoane implicate în Jocurile Olimpice au fost deja testate pozitiv iar 22 de atleți - din SUA, Cehia, Marea Britanie, Mexic, Africa de Sud, Australia, Chile, Olanda și Rusia au fost nevoiți să se retragă după ce au fost testați pozitiv.

Jocurile Olimpice 2020. Scandaluri de ultim moment și costuri uriașe

Jocurile Olimpice au fost afectate de o serie de scandaluri la începutul acestui an, între care plecarea fostului șef al comitetului de organizare și a șefului său de creație, din cauza unor comentarii depreciative la adresa femeilor.

Săptămâna aceasta, regizorul ceremoniei de deschidere a fost concediat din cauza unor glume pe care le făcuse anterior despre Holocaust, în timp ce unul din compozitorii muzicii pentru ceremonie a fost forțat să demisioneze, după ce au ieșit la iveală informații mai vechi despre intimidarea colegilor săi cu dizabilități.

Potrivit organizatorilor, întregul cost al desfășurării Jocurilor se va ridica la aproximativ 15,4 miliarde de dolari, din care aproape 3 miliarde de dolari reprezintă costuri cauzate de amânarea acestora.

Experții estimează factura finală a evenimentului va fi chiar mai mare.

În video: imagine din elicopter a capitalei nipone și a arenei olimpice

×
Subiecte în articol: Jocurile Olimpice 2020 Tokyo
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close