Antena 3 CNN International News Un monolit de oțel a apărut în Australia. Va spune civilizațiilor inteligente povestea speciei umane după dispariția ei. Asemănări cu Odiseea Spațială a lui Clarke

Un monolit de oțel a apărut în Australia. Va spune civilizațiilor inteligente povestea speciei umane după dispariția ei. Asemănări cu Odiseea Spațială a lui Clarke

De câte ori apare un nou studiu sau sunt publicate și distribuite știri pe tema schimbărilor climatice, informațiile vor fi stocate într-o cutie gigantică din oțel, așezată pe un platou stâncos în statul australian Tasmania.

Un monolit de oțel a apărut în Australia. Va spune civilizațiilor inteligente povestea speciei umane după dispariția ei. Asemănări cu Odiseea Spațială a lui Clarke
Sursa foto: cnn.com/Wikipedia
de Adrian Iclozan    |    07 Dec 2021   •   14:11

Construcția are mărimea unui autobuz, pereți de oțel, acumulatori și panouri solare.

Este situată între Strahan și Queenstown și a fost concepută pentru a rezista schimbărilor climatice a căror evoluție o consemnează și, de asemenea, pentru a supraviețui speciei umane.

În final, acestă adevărată "cutie neagră" a umanității va spune civilizațiilor viitoare cum a creat omul criza climatică și cum a reușit sau a eșuat în demersul de a o combate.

"Cutia va avea rolul unui registru indestructibil și independent al sănătății planetei noastre", a declarat pentru CNN Jonathan Kneebone, director al grupului artistic Glue Society, care este implicat în acest proiect.

"Sperăm că îi va face pe lideri să dea socoteală și să inspire populația să acționeze și să reacționeze", adaugă el.

Monolitul din Tasmania, "cutia neagră a Terrei"

Deși construcția "cutiei negre a Pământului" nu se va finaliza decât anul viitor, mediile sale de stocare au început deja să înregistreze, pe baza algoritmilor, conținut generat începând cu summit-ul climatic de la Glasgow.

"Cutia neagră va înregistra fiecare pas pe care îl facem către această catastrofă. Sute de seturi de date, măsurători și interacțiuni legate de sănătatea planetei noastre vor fi colectate continuu și stocate în siguranță pentru generațiile viitoare", menționează creatorii dispozitivului, între care cercetătorii de la Universitatea din Tasmania și compania de comunicare Clemenger BBDO.

Monolitul de oțel va colecta și păstra toate dezbaterile și constatările științifice legate de climă din trecut, prezent și viitor, inclusiv schimbările de temperatură pe uscat și în apa mărilor, creșterea acidității oceanelor, cantitatea de gaze cu efect de seră din atmosferă, dimensiunea populației globale, consumul de energie, cheltuielile militare, schimbările politice.

Monolitul din Tasmania va stoca date timp de jumătate de secol. Dar creatorii lui vor mai mult

Fluxul de date de interes va fi extras continuu de pe internet. Constructorii dispozitivului estimează că acesta va putea să înmagazineze date în următorii 30 până la 50 de ani. Ei continuă să caute modalități care să amplifice capacitatea de stocare, altele decât arhivarea fișierelor și compresia datelor.

De asemenea, oamenii din spatele "cutiei negre a planetei" încearcă să determine cine va putea să o folosească în viitorul îndepărtat, întrucât ea a fost proiectată să fie dificil de accesat iar accesul în sine să necesite tehnologii avansate.

La fel ca în cazul Pietrei din Rosetta - concepută în Egiptul antic și inscripționată cu versiuni ale aceluiași text în egipteană (hieroglifică și demotică) și greacă veche - cercetătorii proiectului intenționează să utilizeze mai multe formate de codificare, inclusiv simbolismul matematic, cu instrucțiunile aferente de decodare destinate celor care vor găsi dispozitivul în viitor.

Monolitul din Tasmania, acces doar pentru ființe sau lucruri inteligente

"E imposibil de anticipat cine sau ce vor fi cei care vor găsi cutia, dar se poate presupune că aceasta nu le va fi de niciun folos dacă entitățile respective nu sunt inteligente și civilizate, cu capacitatea de a înțelege și interpreta simbolismul de bază", estimează Jonathan Kneebone.

Până atunci, acest proiect le-ar putea fi de folos generațiilor tinere, care l-ar putea utiliza pentru a găsi soluții la fenomenele care se accentuează perceptibil de la an la an și între care se numără incendiile de vegetație ce modifică regiuni, seceta istorică, valurile de căldură și inundațiile letale.

Odată activată, biblioteca de date din "cutia neagră" va putea fi accesată printr-o platformă online.

De  asemenea, vizitatorii se vor putea conecta wireless la dispozitiv.

"Este o foarte creativă modalitate de abordare a ceea ce este, practic, cel mai dezastruos rezultat al crizei climatice, prin crearea unei 'pivnițe a apocalipsei' cu date despre schimbările climatice", arată Vladislav Kaim, activist de mediu din Republica Moldova și unul dintre membrii Grupului Consultativ de Tineret pentru Schimbări Climatice al Secretarului General ONU.

O analiză recentă a grupului Climate Action Tracker arată că, pe baza politicilor actuale ale statelor, lumea se îndreaptă spre o creștere a temperaturilor globale cu 2,7 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.

Potrivit oamenilor de știință, Pământul trebuie să rămână sub un prag de 1,5 grade Celsius pentru a evita cele mai grave consecințe ale crizei climatice.

Monolitul din Tasmania și Odiseea Spațială a lui Arthur Clarke

Un registru cosmic cu funcții complexe, care nu sunt limitate doar la stocarea datelor, a fost imaginat de scriitorul britanic de Science Fiction Arthur C. Clarke (16 decembrie 1917 – 19 martie 2008) în romanele sale din seria "Odiseea Spațială".

Concepuți de o specie extraterestră care rămâne învăluită în mister pe parcursul firului epic, Monoliții lui Clarke sunt dispozitive autonome care pot potența apariția unei civilizații sau o pot distruge.

În cărțile lui Clarke, un astfel de Monolit plasat pe Pământ a accelerat transformarea primatelor în hominizi.

Un alt Monolit, ascuns pe Lună, i-a ghidat pe oameni spre Jupiter, în perspectiva unei descoperiri fondamentale.

Tot un Monolit a ajutat la apariția unei noi civilizații pe una dintre lunile lui Jupiter.

Dotați cu inteligență artificială și cu o capacitate inimaginabilă de a stoca informații, Monoliții ajung, la un moment dat, să interacționeze direct cu unii dintre reprezentanții speciei umane.

Foto: "Monolitul" din Tasmania și cel imaginat de cineaștii care au transpus cinematografic opera lui Arthur Clarke

×
Subiecte în articol: monolit Tasmania
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close