Antena 3 CNN International News Omul care a convins Ucraina să renunțe la arme nucleare spune că regretă ce a făcut: "Mă simt îngrozitor"

Omul care a convins Ucraina să renunțe la arme nucleare spune că regretă ce a făcut: "Mă simt îngrozitor"

Ucraina, fost stat membru al URSS, a avut pe teritoriul său arme nucleare la începutul anilor '90 din secolul trecut, după disoluția Uniunii Sovietice.

Omul care a convins Ucraina să renunțe la arme nucleare spune că regretă ce a făcut: "Mă simt îngrozitor"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    05 Apr 2023   •   13:31

Însă liderii ucraineni de la momentul respectiv au fost convinși să renunțe la această "moștenire" sovietică prin eforturile politice și diplomatice conjugate ale Statelor Unite ale Americii și ale Rusiei.

Președintele american de atunci, Bill Clinton, a fost unul dintre artizanii denuclearizării militare a Ucrainei și spune, în prezent, că se simte "îngrozitor" pentru reușita diplomatică de atunci.

În ianuarie 1994, Clinton a semnat un acord tripartit cu omologul rus din epocă, Boris Elțîn, și cu președintele ucrainean Leonid Kravciuk.

Documentul prevedea transferul tuturor armelor nucleare de pe teritoriul Ucrainei către Rusia, pentru a fi dezmembrate.

Citește și: Polonia se declară disponibilă pentru extinderea infrastructurii forțelor NATO de disuasiune nucleară

În decembrie 1994, Ucraina a aderat la Tratatul de neproliferare nucleară, în calitate de stat care nu deține astfel de arme.

Rusia a fost garantul securității Ucrainei, în schimbul armelor nucleare sovietice

În mod ironic din perspectivă istorică, Ucraina a primit garanții de securitate în urma renunțării la armamentul nuclear sovietic, iar unul dintre garanți era chiar Rusia.

Ceilalți doi au fost SUA și Marea Britanie.

Acum, la aproape 30 de ani de la denuclearizarea militară a Ucrainei, fostul președinte Bill Clinton și-a exprimat regretul că a convins Ucraina să renunțe la armele atomice.

Într-un interviu pentru postul irlandez de televiziune RTE, fostul lider democrat de la Casa Albă, ajuns la vârsta de 76 de ani, a estimat că Rusia nu ar fi invadat Ucraina dacă Kievul ar mai fi avut arme nucleare.

Bill Clinton: "Știam că Putin nu e de acord cu ce a semnat Boris Elțîn"

"O văd ca pe o miză personală, pentru că i-am făcut (pe ucraineni) să accepte să renunțe la armele nucleare.

Și niciunul dintre ei nu crede că Rusia ar fi făcut această mișcare (invazia din 24 februarie 2022) dacă Ucraina încă ar fi avut aceste arme", a spus fostul președinte american.

"Știam că președintele Putin nu susține acordul pe care președintele Elțîn l-a încheiat, de a nu interveni niciodată asupra granițelor teritoriale ale Ucrainei. Un acord pe care l-a încheiat pentru că dorea (Elțîn, n.r.) ca Ucraina să renunțe la armele nucleare.

Președintele Putin l-a încălcat și a luat mai întâi Crimeea. Și mă simt îngrozitor, pentru că Ucraina este o țară foarte importantă", a spus el, adăugând că ceea ce a făcut domnul Putin este "profund greșit".

Foto interior: Bill Clinton, într-o fotografie din noiembrie 2022

×
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close