Antena 3 CNN International News A căzut Otoniel, cel mai puternic traficant de droguri din Columbia. Soldații și-au făcut selfie cu el. "Cea mai mare lovitură după căderea lui Escobar!"

A căzut Otoniel, cel mai puternic traficant de droguri din Columbia. Soldații și-au făcut selfie cu el. "Cea mai mare lovitură după căderea lui Escobar!"

Cel  mai căutat traficant de droguri din Columbia, lider al celei mai mari organizații criminale din țară, a fost prins, anunță presa internațională.

A căzut Otoniel, cel mai puternic traficant de droguri din Columbia. Soldații și-au făcut selfie cu el. "Cea mai mare lovitură după căderea lui Escobar!"
Sursa foto: cnn.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Oct 2021   •   13:58

Dairo Antonio Usuga (foto, centru, fără mască), cunoscut drept Otoniel, a fost capturat după o operațiune comună a trupelor militare, forțelor aeriene și poliției.

Guvernul columbian oferise 800.000 de dolari pentru informații menite să ducă la localizarea lui Otoniel

Mai generoase, SUA au pus pe capul acestuia o recompensă de 5 milioane de dolari.

Președintele columbian Ivan Duque a salutat, într-un mesaj televizat, prinderea șefului grupării.

Președinte columbian: "Prinderea lui Otoniel, comparabilă cu căderea lui Escobar"

"Este cea mai mare lovitură împotriva traficului de droguri din țara noastră, din acest secol. Este comparabilă cu căderea lui Pablo Escobar în anii '90", a spus el.

Usuga a fost prins în ascunzătoarea sa rurală din provincia Antioquia, din nord-vestul Columbiei, aproape de granița cu Panama.

La operațiune au participat 500 de soldați, susținuți de 22 de elicoptere. Un ofițer de polițe a fost ucis în timpul intervenției. 

Otoniel se folosea de o rețea de case "sigure" situate în zonele rurale pentru a se deplasa și a se ascunde de autorități.

Otoniel renunțase la telefon, dar nu l-a ajutat

El nu folosea telefonul, ci curieri, pentru a ține legătura cu membrii grupării. 

Locația unde a fost reținut a fost reperată în urmă cu două săptămâni, relatează cotidianul columbian El Tiempo.

Șeful poliției columbiene, Jorge Vargas, a precizat că mișcările lui Otoniel au fost urmărite de mai mult de 50 de experți în interpretarea informațiilor, pe baza imaginilor din satelit.

În căutarea lui Otoniel au fost implicate agenții din Statele Unite și din Marea Britanie, notează BBC.

Soldat columbian, selfie cu șeful de clan, după capturare

Imagini ulterioare prinderii acestuia au fost difuzate de armata columbiană.

Într-una dintre imagini, liderul grupării criminale este încătușat și păzit de soldați iar un militar își face selfie.

Otoniel a devenit șeful Clanului Golfului, cunoscut anterior drept Clanul Usuga, după ce fratele său a fost ucis de poliție într-un raid la o petrecere de Anul Nou, în urmă cu aproximativ 10 ani.

Forțele de securitate columbiene au desemnat această organizație drept cea mai puternică grupare criminală din țară.

Autoritățile din SUA o consideră "masiv înarmată și foarte violentă".

Gruparea operează în mai multe provincii și are ample legături internaționale. Este implicată în traficul de droguri și de persoane, minerit ilegal și extorcare.

Otoniel ar putea fi extrădat în SUA, unde a fost pus sub acuzare

Se crede că are circa 1.800 de combatanți înarmați, recrutați în principal de la grupările paramilitare de extremă-dreapta.

Membri ai clanului au fost arestați în Argentina, Brazilia, Peru și Spania.

Gruparea controlează multe dintre rutele de contrabandă care pleacă din Columbia către SUA și ajung până în Rusia.

Autoritățile de la Bogota estimează că au redus semnificativ din numărul de membri ai clanului în ultimii ani, forțându-i pe mulți dintre liderii săi să se ascundă în adâncul junglei.

După capturarea sa, Otoniel urmează să fie pus sub acuzare pentru mai multe infracțiuni, între care expedierea de cocaină în SUA, uciderea unor ofițeri de poliție și recrutarea de copii.

El a pus deja sub acuzare în SUA în 2009 și riscă să fie extrădat, eventualitate în care ar urma să fie judecat la New York. 

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close