Antena 3 CNN International News La Haga a început judecarea acuzațiilor de genocid în Gaza. Instanța supremă a Națiunilor Unite decide dacă va cere Israelului să stopeze campania militară

La Haga a început judecarea acuzațiilor de genocid în Gaza. Instanța supremă a Națiunilor Unite decide dacă va cere Israelului să stopeze campania militară

Curtea Internațională de Justiție, CIJ, începe astăzi o audiere de două zile, în cadrul unei proceduri inițiate de Africa de Sud, care acuză Israelul de genocid împotriva palestinienilor din Gaza.

La Haga a început judecarea acuzațiilor de genocid în Gaza. Instanța supremă a Națiunilor Unite decide dacă va cere Israelului să stopeze campania militară
Sursa foto: hepta / Abaca Press
de Adrian Iclozan    |    11 Ian 2024   •   10:02

Este un demers în urma căruia instanța internațională ar putea să ordone o suspendare de urgență a campaniei militare israeliene în enclavă.

Africa de Sud urmează să își prezinte argumentele orale joi, iar Israelul a doua zi.

Într-un dosar de 84 de pagini depus la CIJ, Africa de Sud a susținut că Israelul comite genocid, provocând vătămări psihice și corporale grave, evacuări forțate, foamete generalizată și crearea unor condiții "calculate pentru a duce la distrugerea fizică" a populației din Gaza.

De asemenea, dosarul face trimitere la "incitările la genocid" din declarațiile publice ale oficialilor israelieni.

Africa de Sud și Israel, semnatare ale Convenției ONU privind genocidul

Organizația Națiunilor Unite, ONU, definește genocidul ca fiind un act "comis cu intenția de a distruge, în totalitate sau parțial, un grup național, etnic, rasial sau religios".

Africa de Sud și Israelul sunt semnatare ale Convenției privind genocidul, ceea ce înseamnă că sunt obligate să nu comită genocid, să îl prevină și să îl pedepsească.

Convenția acordă în mod automat Curții Internaționale de Justiție jurisdicție asupra statelor semnatare.

Decizia CIJ va veni după mai multe zile sau săptămâni

Curtea Internațională de Justiție, înființată în 1945, este instanța supremă a Națiunilor Unite și instrumentează cauzele intentate de statele care acuză alte țări de încălcarea obligațiilor ce le revin în temeiul tratatelor ONU.

Completul de 15 judecători al CIJ, care are sediul în Olanda, la Haga, a fost extins cu câte un judecător pentru fiecare parte în acest caz.

Israelul va fi reprezentat de judecătorul pensionat al Curții Supreme, Aharon Barak, un supraviețuitor al Holocaustului, în vârstă de 87 de ani.

Africa de Sud va fi reprezentată de Dikgang Moseneke, fost adjunct al șefului Justiției din această țară.

Israelul poate contesta jurisdicția instanței și ar putea încerca să obțină respingerea cazului.

După ce audierea se va încheia, vineri, ar putea trece mai multe zile sau săptămâni până când judecătorii vor emite o decizie privind măsurile de urgență în acest dosar.

Foto: bombardament israelian în Khan Younis, Fâșia Gaza, 10 ianuarie 2024

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close