Antena 3 CNN International News Puști, mașini de război și milioane de runde de muniție: talibanii își sărbătoresc noul arsenal american cu o paradă în fața afganilor

Puști, mașini de război și milioane de runde de muniție: talibanii își sărbătoresc noul arsenal american cu o paradă în fața afganilor

Oficialii securității naționale americane lucrează pentru a contabiliza armele furnizate armatei afgane timp de peste 20 de ani, în timp ce imaginile luptătorilor talibani care mânuiau puști fabricate în America și stăteau la bordul mașinilor de război Humvee arată de ce americanii trebuie să se îngrijoreze.

Puști, mașini de război și milioane de runde de muniție: talibanii își sărbătoresc noul arsenal american cu o paradă în fața afganilor
Sursa foto: Twitter
de Alexandru Negrici    |    21 Aug 2021   •   14:32

Noul arsenal american al talibanilor nu se limitează la arme de calibru mic, întrucât grupul a capturat depozite considerabile de arme și vehicule deținute în cetăți controlate odată de forțele susținute de SUA, inclusiv vehicule moderne rezistente la mine (MRAP) și vehicule Humveee.

Estimările inițiale sugerează că talibanii ar putea deține acum mai multe elicoptere Black Hawk și alte avioane militare finanțate de SUA, potrivit unei surse congresuale familiare cu evaluările timpurii furnizate de oficialii departamentului Apărării.

Aceasta poate include aproximativ 20 de avioane de atac Tucano A-29, a spus sursa, menționând că există unele indicii că un număr mic de aeronave au fost mutate dintr-o bază din Kandahar înainte de a fi depășit de talibani.

"Suntem, de asemenea, îngrijorați de faptul că unele (n.r. arme) pot ajunge în mâinile altora care susțin cauza talibanilor", a declarat sursa congresului pentru CNN. „Cea mai mare teamă a mea este că armele sofisticate vor fi vândute adversarilor noștri și altor actori nestatali care intenționează să le folosească împotriva noastră și a aliaților noștri”.

Nu este clar cât de mult echipament a căzut în mâinile talibanilor în timpul prăbușirii armatei afgane și este puțin probabil ca SUA să primească un răspuns precis la această întrebare, deoarece nu mai există o prezență a trupelor și serviciilor de informații americane în țară, au declarat pentru CNN două surse.

„Nu există o evidență exactă a ceea ce a mai rămas”, a spus un oficial.

Administrația Biden s-a confruntat cu un val de critici pentru că nu a anticipat preluarea rapidă de către talibani a Afganistanului și pentru haosul care se desfășoară pe aeroportul din Kabul în timp ce mii de oameni încearcă să fugă din țară.

Operațiunile de evacuare rămân în centrul atenției administrației, dar oficialii de la Pentagon și Departamentul de Stat încep, de asemenea, să facă bilanțul armelor americane care au căzut în mâinile talibanilor, un efort despre care surse pentru CNN spun că va dura probabil săptămâni sau luni, din cauza volumului mare de arme furnizate forțelor afgane în ultimele două decenii.

Între timp, fotografiile și videoclipurile care arată luptătorii talibani care transportau carabine M4 furnizate de SUA și puști M16 alimentează întrebări despre cât de multe arme americane are acum la dispoziție grupul militant, după ce a pus mâna pe baze militare din Afganistan.

În timp ce oficialii americani subliniază că este prea devreme pentru a furniza detalii despre anumite arme și vehicule aflate acum sub controlul talibanilor, oficialii Pentagonului și-au exprimat deja îngrijorarea.

"Când vine vorba de echipamente furnizate de SUA, care se află încă în Afganistan și poate că nu se află în mâinile ANSF [Forța Națională de Securitate Afgană], există mai multe opțiuni pe care le avem la dispoziție pentru a încerca să facem față acestui set de probleme", Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat joi.

"Nu vrem, evident, să vedem echipamentul nostru în mâinile celor care ar acționa împotriva interesului nostru sau a interesului poporului afgan și ar crește violența și nesiguranța în Afganistan", a adăugat el.

În acest moment, nu există planuri prin care SUA să ia măsuri pentru a distruge armele folosind atacuri aeriene sau alte mijloace, cu excepția cazului în care va apărea o amenințare directă pentru trupele americane de pe aeroport, au declarat oficialii administrației pentru CNN.

Distrugerea și îndepărtarea echipamentului SUA în Afganistan a început cu seriozitate la scurt timp după ce administrația Trump a semnat acordul de la Doha în februarie 2020, iar armata a început să-și reducă numărul de la 8.500 de soldați la 2.500. 

Dar a început, într-un ritm mai lent, chiar înainte, atunci când în 2018 nivelul forței SUA a scăzut sub 14.000.

Între 2013 și 2016, SUA au oferit forțelor afgane peste 600.000 de arme ușoare, precum puști M16 și M4 și aproape 80.000 de vehicule, precum și ochelari de vedere nocturnă, aparate radio și multe altele, potrivit unui raport al Biroului de Responsabilitate al Guvernului din 2017. 

Chiar mai recent, Departamentul de Apărare al SUA a furnizat armatei afgane 7.000 de mitraliere, 4.700 de vehicule Humvee și peste 20.000 de grenade între 2017 și 2019, conform unui raport al inspectorului general special pentru reconstrucția Afganistanului. (GAO și inspectorul general special au eliminat aceste rapoarte la cererea Departamentului de Stat pentru a proteja afganii identificați în interior.)

×
Subiecte în articol: Afganistan
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close