Antena 3 CNN International News Republicanii din Congresul SUA au autorizat ancheta menită să ducă la destituirea președintelui Joe Biden

Republicanii din Congresul SUA au autorizat ancheta menită să ducă la destituirea președintelui Joe Biden

Camera Reprezentanților din Congresul SUA a votat pentru autorizarea anchetei al cărei obiectiv este punerea sub acuzare și destituirea președintelui Joe Biden.

de Adrian Iclozan    |    14 Dec 2023   •   10:07

Forul controlat de republicani cu o majoritate fragilă, de opt mandate, a aprobat rezoluția de autorizare a investigației cu 221 de voturi la 212.

Republicanii susțin că, în urma votului, vor avea mai multă putere pentru a strânge dovezi și a aplica legea.

Votul de autorizare a unei anchete nu este același lucru cu votul de punere sub acuzare.

Demersul de miercuri sporește însă probabilitatea ca, în cele din urmă, această Cameră a Congresului SUA să încerce să-l pună sub acuzare, în vederea destituirii, pe liderul de la Casa Albă.

Chiar dacă se va ajunge aici, este previzibil faptul că Biden va fi achitat în Senatul SUA, unde republicanii nu au reușit să recâștige majoritatea în urma alegerilor mid-term.

O bătaie de cap în plus pentru Joe Biden

Presa internațională remarcă, pe de altă parte, că o anchetă oficială de punere sub acuzare ar putea reprezenta o bătaie de cap suplimentară pentru președinte.

Ajuns la 81 de ani și tributar, deja, logicii electorale care guvernează alegerile de anul viitor, Joe Biden este cotat de sondaje în urma lui Donald Trump, în vârstă de 77 de ani și cel mai proeminent republican care revendică nominalizarea prezidențială în acest partid.

Trump a promis public să se răzbune pe adversarii săi politici, dacă va reveni în 2024 la Casa Albă și și-a îndemnat aliații de la Capitoliu să acționeze rapid pentru a-l pune sub acuzare pe actualul șef de stat american.

Republicanii au formulat acuzații, dar încă umblă după dovezi

Trei comisii ale Camerei Reprezentanților, conduse de republicani, au formulat deja acuzații de mită și corupție în timpul mandatului de vicepreședinte al lui Joe Biden.

Dar comisiile nu au prezentat încă dovezi, iar președintele american a spus că adversarii săi îl atacă cu "minciuni".

Potrivit acuzațiilor, familia Biden și partenerii de afaceri ai acesteia au primit între anii 2014 și 2019 peste 24 de milioane de dolari din surse străine aflate în China, Kazahstan, România, Rusia și Ucraina.

Fostul lider republican al Camerei, Kevin McCarthy, este cel care a inițiat investigația în luna septembrie și a spus că această acțiune a adus la suprafață o "cultură a corupției" în jurul lui Joe Biden.

Biden le cere republicanilor să se ocupe de problemele americanilor

"Poporul american are nevoie ca liderii din Congres să ia măsuri în privința priorităților importante pentru națiune și pentru lume.

În loc să își facă treaba în ceea ce privește prioritățile urgente, ei aleg să piardă timpul cu această cascadorie politică nefondată, despre care chiar și republicanii din Congres recunosc că nu este susținută de fapte", a reacționat Joe Biden după votul de miercuri.

Până în prezent, republicanii au organizat o singură audiere legată de anchetă, în timpul căreia doi experți chemați ca martori au declarat că nu există încă suficiente dovezi pentru a-l pune sub acuzare pe președinte.

Totuși, adversarii acestuia continuă să susțină că rudele lui Biden - și în special fiul acestuia, Hunter Biden - au "vândut" accesul la vicepreședintele de atunci al SUA și au făcut trafic de influență pe seama "brandului Biden".

×
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close