Antena 3 CNN International News Miliardarul Richard Branson zboară în cosmos cu avionul spațial pe care l-a finanțat. Care e miza competiției cu Jeff Bezos

Miliardarul Richard Branson zboară în cosmos cu avionul spațial pe care l-a finanțat. Care e miza competiției cu Jeff Bezos

Ziua de duminică, 11 iulie 2021, poate deveni un moment istoric de referință pentru zborul comercial în cosmos. Patronul companiei Virgin Galactic, miliardarul Richard Branson, va efectua prima sa călătorie la bordul avionului spațial dezvoltat chiar de firma lui și botezat VSS Unity.

Miliardarul Richard Branson zboară în cosmos cu avionul spațial pe care l-a finanțat. Care e miza competiției cu Jeff Bezos
Sursa foto: CNN
de Adrian Iclozan    |    10 Iul 2021   •   20:40

Branson speră să inspire astfel încredere în noul aparat, pe care intenționează să-l folosească pe viitor, pentru a organiza curse turistice spațiale pentru clienții cu dare de mână.

Întregul eveniment a fost gândit pentru a impresiona  un public înstărit, cunoscut pentru standardele sale ridicate. 

Dacă vremea o va permite, ansamblul spațial va decola duminică dimineața, de pe aeroportul spațial Virgin Galactic din orașul Truth or Consequences, New Mexico.

Zborul lui Branson, gândit ca o adevărată lovitură mediatică

El va ajunge până la o altitudine 80 km deasupra Terrei - considerată de Guvernul american ca fiind limita la care începe spațiul cosmic.

Acolo, călătorii vor experimenta lipsa gravitației preț de câteva minute, înainte de a porni înapoi spre pământ.

Evenimentul va fi transmis în direct și va fi găzduit de comicul Stephen Colbert.

De asemenea, cunoscutul cântăreț și câștigător al premiului Grammy, Khalid, își va lansa o nouă piesă în  locul în care va ateriza Branson, la întoarcerea pe Terra.

La finalul acestei aventuri, deținătorul Virgin Galactic va deveni primul miliardar, fondator al unei companii spațiale, care zboară în cosmos cu o navă a cărei dezvoltare a finanțat-o.

Branson a vrut să fure startul în competiția cu Jeff Bezos

Brasnson nu este singurul magnat care a avut această idee.

El se află într-o cursă strânsă cu patronul Amazon, Jeff Bezos, care și-a programat propriul zbor spațial în data de 20 iulie, după probe reușite anterior.

De fapt, reprezentanții Virgin Galactic au recunoscut că șeful lor a ales data de 11 iulie pentru această aventurară, tocmai ca să o ia înaintea lui Bezos.

Ambii miliardari au companii care și-au dezvoltat propriile aparate de zbor spațial și speră să câștige bani frumoși de pe urma turismului cosmic pentru bogătași. 

Aparatele lor vor concura direct pentru a atrage aceeași categorie de clienți.

Din punct de vedere tehnic însă, cele două nave sunt foarte diferite - motiv pentru care, și experiențele oferite călătorilor se anunță diferite.

Oferta lui Branson: avionul spațial. Oferta lui Bezos: capsula cu motor-rachetă

Aparatul VSS Unity, dezvoltat de Virgin Galactic, este un avion spațial.

Asta înseamnă că nu poate genera suficientă tracțiune pentru a scăpa pe cont propriu de gravitația terestră.

Prin urmare, VSS Unity va fi va fi atașat de o navă mamă, botezată  WhiteKnightTwo  care îl va transporta într-un zbor de 45 de minute până la o altitudine de aproximativ 17 km.

Acolo, avionul spațial se va detașa de nava transportoare și își va porni motoarele, deplasându-se vertical, la o viteză ce o depășește cu mult pe cea sunetului – aproape 3700 km pe oră.

Când VSS Unity ajunge la o altitudine de 80 km, pasagerii experimentează imponderabilitatea timp de câteva minute, iar nava se întoarce pentru a le permite să vadă curba Pământului – înainte de a reveni la sol.

Prin comparație, aparatul New Shepard dezvoltat de compania lui Bezos, Blue Origin, are o abordare complet diferită.

Aceasta este o capsulă propulsată de o rachetă, care decolează vertical.

Ea le oferă pasagerilor un zbor foarte rapid de 11 minute, până la o altitudine de aproape 100 de km, înainte de a lansa un set de parașute, pentru o revenire lentă pe Terra.

×
Subiecte în articol: Richard Branson Jeff Bezos VSS Unity
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close