Antena 3 CNN International News În mai puțin de 48 de ore, un bărbat cu handicap mintal va fi spânzurat în Singapore. Sentința ar încălca o Convenție ONU și legile internaționale

În mai puțin de 48 de ore, un bărbat cu handicap mintal va fi spânzurat în Singapore. Sentința ar încălca o Convenție ONU și legile internaționale

Susținătorii unui bărbat asiatic condamnat la moarte în Singapore și care urmează să fie spânzurat miercuri fac un ultim efort pentru a opri executarea sentinței, relatează CNN.

În mai puțin de 48 de ore, un bărbat cu handicap mintal va fi spânzurat în Singapore. Sentința ar încălca o Convenție ONU și legile internaționale
Sursa foto: cnn.com
de Adrian Iclozan    |    08 Noi 2021   •   13:31

Este un caz descris de mulți drept "dezgustător", care dezvăluie un "eșec sistemic", de natură să submineze politica de toleranță zero în privința traficului de droguri pe care o aplică acest mic stat asiatic, comentează sursa citată.

Nagaenthran K. Dharmalingam, un bărbat de 33 de ani din Malaysia, a fost arestat în anul 2009 pentru că a adus 42,7 grame de heroină în Singapore.

El a fost condamnat la moarte în 2010 de către Înalta Curte din Singapore.

Primul său apel a fost respins un an mai târziu.

Un alt apel, depus în 2018, după ce țara și-a amendat legislația în privința infracțiunilor legate de droguri, a fost, de asemenea, respins. 

"Curtea de Apel a susținut decizia Înaltei Curți și s-a declarat convinsă că Nagaenthran Dharmalingam a înțeles clar natura faptelor sale”, a declarat Ministerul Afacerilor Interne din Singapore într-un comunicat.

Magistrați: "Știa că e ilegal ce face și a încercat să ascundă drogurile"

Potrivit magistraților, Dharmalingam a transportat droguri "pentru a-și plăti datoriile".

"Știa că este ilegal, așa că a încercat să ascundă pachetul prinzându-l de coapsa stângă", se arată în documentele instanței.

De asemenea, magistrații au reținut că Dharmalingam "și-a schimbat continuu susținerile despre nivelul său de educație, pentru a părea mai puțin instruit", de fiecare dată când a fost interogat.

Luni, Înalta Curte a dispus suspendarea executării "în așteptarea audierii recursului la Curtea de Apel".

Avocații au solicitat un ordin de interdicție împotriva executării, după ce au epuizat toate celelalte căi de atac.

O petiție pentru clemență  adresată președintelui a fost, de asemenea, respinsă.

Avocații arată că, potrivit legilor din Singapore, Dharmalingam nu ar trebui executat întrucât nu este capabil să înțeleagă gravitatea faptelor comise.

Un psiholog a stabilit că IQ-ul condamnatului este 69, corespunzător handicapului mintal

Condamnatul a fost evaluat de un psiholog, care a estimat că Dharmalingam are un coeficient de inteligență (IQ) egal cu 69.

Acest nivel este recunoscut internațional ca fiind corespunzător handicapului mintal.

Apărătorii lui Dharmalingam au mai arătat că acesta suferă și de o formă gravă a deficitului de atenție (ADHD) și de alcoolism sever.

În cei 10 ani scurși de la pronunțarea sentinței capitale, starea acestuia s-a înrăutățit, potrivit avocaților. 

"Nu prea înțelege ce se petrece în jurul său. E dezorientat și habar n-are ce urmează să i se întâmple", spune N. Surendran, un avocat care reprezintă familia condamnatului și este consilier al ONG-ului "Avocați pentru Libertate".

Avocat: "Dacă sentința este executată, Singapore încalcă o Convenție ONU pe care a semnat-o"

Surendran a estimat execuția lui Dharmalingam ar fi echivalentă cu execuția unui copil.

"Vom acționa până în ultimul minut pentru a-l salva pe Nagaenthran, dar bineînțeles, după cum puteți vedea, timpul se scurge", a spus el.

Potrivit lui Surendran, dacă sentința capitală va fi pusă în aplicare, Singapore va încălca nu numai dreptul internațional uzual, ci și Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu handicap, pe care autoritățile acestei țări au semnat-o și ratificat-o.

Presiuni publice pentru comutarea sentinței sau grațiere

O petiție adresată președintelui Halimah Yacob, în care se cerea grațierea condamnatului a strâns mai mult de 62.000 de semnături.

Săptămâna trecută, mai mulți activiști pentru drepturile omului au protestat în fața Parlamentului din Kuala Lumpur, în sprijinul lui Nagaenthran Dharmalingam.

Numeroase ONG-uri cu activitate internațională, între care Human Rights Watch, Amnesty International și Anti-Death Penalty Asia Network(ADPAN, Rețeaua asiatică împotriva pedepsei cu moartea) au cerut guvernului să oprească execuția.

"Execuția unui om cu handicap, care a fost condamnat în urma unei anchete și a unui proces ce nu au asigurat condiții specifice persoanelor cu dizabilități, încalcă legile internaționale și nu va descuraja criminalitatea", a declarat Emina Cerimovic, cercetător principal în materia drepturilor pentru persoanele cu handicap în cadrul Human Rights Watch.

Legea din Singapore: 15 grame de heroină egal condamnarea la moarte

Ea a adăugat că autoritățile ar trebui să îi comute sentința lui Nagaenthran Dharmalingam și să modifice legislația în sensul eliminării pedepsei capitale sau, cel puțin, în sensul eliminării pedepsei cu moartea pentru persoanele cu handicap intelectual și psihosocial.

Singapore, stat asiatic insular cu o populație de circa 5,7 milioane de locuitori, are una dintre cele dure legislații anti-drog din lume. Traficul a 15 grame de heroină atrage automat pedeapsa cu moartea.

Doar recent și după ce cazul lui Dharmalingam a căpătat atenție internațională legislația locală a fost modificată pentru a permite ca în anumite circumstanțe un condamnat pentru trafic de droguri să scape de pedeapsa capitală.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close