Antena 3 CNN International News Povestea spionului saudit care urma să fie ucis odată cu jurnalistul Jamal Khashoggi. Prințul moștenitor l-a urmărit până în Canada și SUA

Povestea spionului saudit care urma să fie ucis odată cu jurnalistul Jamal Khashoggi. Prințul moștenitor l-a urmărit până în Canada și SUA

Departamentul de Justiție american a făcut demersul, extrem de rar, de a cere stoparea acțiunii în instanță împotriva unui fost membru de vârf al spionajului din Arabia Saudită, relatează CNN.

Povestea spionului saudit care urma să fie ucis odată cu jurnalistul Jamal Khashoggi. Prințul moștenitor l-a urmărit până în Canada și SUA
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    05 Aug 2021   •   13:58

Guvernul american susține că acționează astfel pentru a proteja informații clasificate.

Potrivit moțiunii depuse marți de Departamentul de Justiție, instrumentarea procesului ar putea duce la dezvăluiri ce ar putea afecta securitatea națională a Statelor Unite.

Cazul vizat a fost inițiat de un grup de companii saudite deținute de un fond suveran controlat de prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman.

Inițiatorii speței îl acuză de fraudă pe Saad Aljabri, fost oficial de top în serviciul antiterorist din Arabia Saudită.

Aljabri, respectat în cadrul serviciilor de informații din SUA și apreciat pentru rolul său în salvarea vieții multor cetățeni americani, a fugit în Canada în anul 2017.

Vina fostului spion: a colaborat cu rivalul la tron al prințului Mohammed bin Salman

Înainte de fuga sa, Aljabri a lucrat îndeaproape cu prințul Mohammed bin Nayef, șeful serviciului antiterorist din Arabia Saudită și rival la tron al lui Mohammed bin Salman.

Fugarul saudit a devenit astfel dușman al prințului moștenitor, notează CNN.

Saad Aljabri respinge acuzațiile de fraudă la adresa sa și îl acuză, la rândul lui, pe Mohammed bin Salman că a trimis o echipă de asasini pe urmele sale în Canada, așa cum a procedat cu jurnalistul publicației The Washington Post, Jamal Khashoggi.

De asemenea, Saad Aljabri spune că Mohammed bin Salman, desemnat deseori prin inițialele MBS, îi ține doi dintre copii ostatici în Arabia Saudită.

Fostul spion saudit acuză o operațiune comună pentru eliminarea sa și a lui Jamal Khashoggi

Fostul spion saudit susține că MBS a făcut numeroase tentative de a-l "ademeni" în Arabia Saudită.

El afirmă că echipa de asasini trimisă în Canada era parte a echipei mai ample care l-a ucis cu câteva zile înainte pe jurnalistul Khashoggi în consulatul saudit din Istanbul, în data de 2 octombrie 2018.

Holdingul saudit care a inițiat procesul de fraudă împotriva lui Aljabri se numește Sakab și, conform  Departamentului de Justiție american, a fost constituit pentru activități anti-teroriste.

Departamentul arată că, pentru a se apăra împotriva acuzațiilor formulate, fostul oficial saudit intenționează să utilizeze probe referitoare la informații "sensibile" din domeniul securității naționale.

Conform moțiunii depuse în instanță, instituția ar putea invoca privilegiul secretului de stat, care permite guvernului american să blocheze publicarea informațiilor periculoase pentru securitatea națională a SUA.

O decizie finală urmează să fie luată la sfârșitul acestei luni.

Fost oficial guvernului SUA: MBS dă întâietate unei răzbunări în fața relațiilor cu SUA

Marc Raimondi, un fost oficial al Departamentului de Justiție american, a confirmat pentru CNN că este, fără îndoială, un fapt rar ca Departamentul de Justiție al SUA să încerce să blocheze un proces la tribunal.

O sursă care a lucrat pentru guvernul american și este la curent cu acțiunea în instanță, spune că că potențialele revelații în instanță ale lui Said Aljabri s-ar dovedi supărătoare în special pentru fosta administrație a lui Barack Obama.

Conform sursei citate de CNN, cazul instrumentat împotriva lui Saad Aljabri în SUA de holdingul controlat de MBS arată că acesta privilegiază o vendetă în fața relațiilor Arabiei Saudite cu Statele Unite.

Săptămâna trecută, un grup bipartizan de senatori americani i-a scris președintelui Joe Biden, cerând ajutorul acestuia în chestiunea celor doi copii ai lui Saad Aljabri, Omar și Sarah, încarcerați în Arabia Saudită.

Senatorii au subliniat, de asemenea, pericolul la adresa securității naționale a SUA pe care îl implică procesul susținut de MBS împotriva fostului spion saudit.

Scrisoarea este semnată de senatorii Marco Rubio, Tim Kaine, Patrick Leahy și Ben Cardin.

În afara celor doi copii ai lui Aljabri, autoritățile saudite ar fi arestat peste 40 de membri de familie și asociați ai acestuia, conform Human Rights Watch, care citează, la rândul său, o rudă a fostului spion.

Foto: Saad Aljabri (stânga) și prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman (dreapta)

×
Parteneri
Senat: Schimbare importantă în regimul pașapoartelor
x close