Antena 3 CNN International News SUA au dezvăluit detaliile anchetei privind accidentul submarinului nuclear în Marea Chinei de Sud

SUA au dezvăluit detaliile anchetei privind accidentul submarinului nuclear în Marea Chinei de Sud

SUA au dezvăluit detalii de la accidentul submarinului nuclear în Marea Chinei de Sud, după încheierea investigațiilor pe acest caz.

SUA au dezvăluit detaliile anchetei privind accidentul submarinului nuclear în Marea Chinei de Sud
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    02 Noi 2021   •   10:49

Ancheta asupra incidentului cu submarinul nuclear USS Connecticut s-a încheiat: a arătat că obiectul cu care s-a ciocnit submarinul în apele Mării Chinei de Sud s-a dovedit a fi un munte submarin care nu era semnalat pe h[rí.

Acest lucru a fost declarat de reprezentantul oficial al Flotei a 7-a, Hayley Sims.

Militarii raportaseră anterior că incidentul a avut loc pe 2 octombrie cu submarinul de atac Connecticut, fără a afecta centrala nucleară. Atunci au fost răniți 11 membri ai echipajului.

Submarinul a fost nevoit să iasă la suprafaţă, dar a fost capabil să navigheze până în insula Guam, teritoriu american din Pacific.

Purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Zhao Lijian a cerut atunci Washington-ului să clarifice scopul prezenței acelui submarin în respectiva zonă şi să precizeze dacă în urma coliziunii s-au produs scurgeri radioactive ori a fost afectat mediul marin.

După cum a menționat Sims, comandantul Flotei a 7-a a Marinei SUA va stabili ordinea acțiunilor ulterioare. Potrivit acesteia, este posibil ca vinovații să fie duși în fața instanței de judecată.

Coliziunea a avut loc într-un moment deosebit de sensibil în relațiile dintre SUA și China, deoarece armata chineză trimite valuri de avioane în Zona de Identificare a Apărării Aeriene din Taiwan. În ziua incidentului, China a zburat cu 39 de avioane în Zona de Identificare a Apărării Aeriene. Două zile mai târziu, China a zburat cu un record de 56 de avioane în zonă într-o perioadă de 24 de ore.

Deși numărul de incursiuni a scăzut pentru o perioadă scurtă, acestea au început din nou. Duminică, Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că opt avioane ale Armatei de Eliberare a Poporului au intrat în Zona de Identificare a Apărării Aeriene, iar alte șase au zburat luni.

Între timp, tensiunile dintre Washington și Beijing au crescut. Săptămâna trecută, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a cerut ca Taiwanul să aibă „participare semnificativă” la Organizația Națiunilor Unite, numinând participarea Taiwanului „nu o problemă politică, ci una pragmatică”.

Declarația a atras o mustrare furioasă din partea Beijingului, care consideră unificarea cu insula condusă independent ca unul dintre obiectivele sale principale și se opune ferm participării Taipei la forurile internaționale.

„În cazul în care SUA ar alege să continue să joace „cartea Taiwanului” neavizat, aceasta ar prezenta inevitabil riscuri pentru relațiile dintre China și SUA, ar submina grav pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan și ar dăuna grav intereselor SUA înseși, „ a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, la o zi după declarația lui Blinken.

Zhao a mai spus că politica actuală a Taipei este „cea mai mare amenințare realistă la adresa păcii și stabilității din strâmtoarea Taiwan”.

Joi, ministrul apărării din Taiwan a recunoscut deschis că personalul militar american antrenează trupele taiwaneze.

„Armata americană ajută doar la antrenament (trupele noastre), dar nu au sediul aici”, a spus Chiu Kuo-cheng, potrivit Agenției de știri oficiale din Taiwan.

×
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close