Antena 3 CNN International News SUA au dezvăluit, într-un gest neașteptat, numărul de arme nucleare operaționale din arsenalul american

SUA au dezvăluit, într-un gest neașteptat, numărul de arme nucleare operaționale din arsenalul american

Departamentul de Stat al SUA a dezvăluit câte arme nucleare are armata americană, anunță CNN, remarcând că acest gest de transparență contrastează cu politica precedentei administrații Trump.

SUA au dezvăluit, într-un gest neașteptat, numărul de arme nucleare operaționale din arsenalul american
Sursa foto: cnn.com
de Adrian Iclozan    |    07 Oct 2021   •   09:19

Astfel, pentru prima dată în decurs de patru ani, este comunicat oficial numărul încărcăturilor nucleare operaționale.

Conform sursei citate în arsenalul SUA se află 3.750 de încărcături nucleare iar 2.000 așteaptă să fie dezafectate.

Spre comparație, în 1967 arsenalul nuclear american număra 31.255 de încărcături atomice. Din 1994 până anul trecut, SUA au dezafectat 11.638 de arme nucleare.

CNN notează că administrația Biden realizează în prezent o analiză a capabilităților și politicii sale nucleare înaintea reuniunii din 2022 a conferinței Tratatului de Neproliferare Nucleară.

În cadrul evenimentului, SUA și celelalte puteri nucleare militare care au semnat Tratatul își vor analiza reciproc angajamentele referitoare la dezarmare.

"Creșterea transparenței în ceea ce privește arsenalul nuclear al statelor este importantă din perspectiva eforturilor de neproliferare și dezarmare, inclusiv din perspectiva angajamentelor luate în baza Tratatului de Neproliferare Nucleară, precum și din punct de vedere al eforturilor de a inventaria toate tipurile de arme nucleare, amplasate sau neamplasate, strategice sau ne-strategice", a comunicat Departamentul de Stat american.

Experții în controlul armamentului au salutat anunțul de la Washington. 

"Este un pas binevenit, care întoarce neînțeleapta politică a administrației Trump, de a secretiza astfel de informații. (Anunțul) pune, de asemenea, presiune pe celelalte puteri nucleare militare, care păstrează un secret excesiv în legătură cu propriile arsenale", a comentat Asociația pentru Controlul Armamentului, ACA.

Daryl Kimball, director executiv al ACA, a declarat pentru CNN că anunțul făcut miercuri de Washington ar putea presa Rusia și China să fie mai "deschise" în legătură cu capabilitățile lor nucleare.

Administrația Biden speră să angajeze noi discuții cu Moscova în vederea unor noi acorduri care să înlocuiască Noul Tratat de Reducere a Armelor Strategice, a cărui valabilitate încetează în februarie 2026.

×
Subiecte în articol: SUA
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close