Antena 3 CNN International News SUA legiferează invitarea Taiwanului la cel mai mare exercițiu militar naval din lume. China: "Vom lua măsuri drastice!"

SUA legiferează invitarea Taiwanului la cel mai mare exercițiu militar naval din lume. China: "Vom lua măsuri drastice!"

Taiwan ar trebui invitat anul viitor la cel mai mare exercițiu militar naval din lume, se spune într-un plan de cheltuieli în domeniul apărării, promulgat săptămâna aceasta de președintele SUA, Joe Biden, transmite CNN.

SUA legiferează invitarea Taiwanului la cel mai mare exercițiu militar naval din lume. China: "Vom lua măsuri drastice!"
de Adrian Iclozan    |    29 Dec 2021   •   13:44

Legea de aprobare privind cheltuielile în domeniul apărării naționale (NDAA) în 2022 spune că invitația ar completa eforturile SUA de sprijin pentru regimul democratic din insulă în fața accentuări comportamentului "constrângător și agresiv" al Chinei.

NDAA aprobă finanțări pentru programele de siguranță națională ale Departamentelor de Stat, al Apărării și al Energiei.

Secțiunea 1246 din document se referă la Taiwan, care s-a separat acum mai bine de 70 de ani de China continentală, dar care este considerat de Beijing parte a teritoriului național.

În plus, președintele Xi Jinping s-a angajat să aducă acest teritoriu autoguvernat democratic sub control chinez.

Washingtonul susține autonomia insulei în baza unei legi din 1979, care prevede că SUA asigură guvernului de la Taipei mijloace pentru a se apăra împotriva agresiunilor Beijingului.

"SUA trebuie să continue să sprijine dezvoltarea forțelor defensive capabile, pregătite și moderne, necesare Taiwanului pentru a-și menține o capacitate de apărare suficientă", inclusiv prin invitarea, "după caz, a Taiwanului la exercițiul Rim of Pacific (RIMPAC) din 2022", se spune în cuprinsul NDAA.

RIMPAC 2022: Nave, avioane de luptă și 25.000 de militari din 20 de state

Acest amplu exercițiu militar organizat din doi în doi ani urmează să aibă loc în vara anului viitor, cu participarea a peste 48 de unități militare din 20 de state, fiind așteptată mobilizarea a 25.000 de militari.

Marina militară americană nu a dezvăluit invitații la RIMPAC 2022 iar CNN notează că invitarea Taiwanului ar fi o premieră.

Participarea guvernului de la Taipei ar putea lua mai multe forme, de la trimiterea de nave și avioane militare la desemnarea de observatori.

Participanții tradiționali la RIMPAC fac parte dintre aliații și partenerii SUA, între care Japonia și Australia.

Tensiunile între China și aceste țări, care și-au afirmat sprijinul pentru Taiwan, s-au amplificat în ultima perioadă.

RIMPAC, utilizat în trecut pentru a diminua tensiunile între SUA și China

O participare taiwaneză la RIMPAC ar trimite un mesaj puternic Beijingului, semnalând că acțiunile Chinei au creat această situație și că potențialele costuri au crescut în eventualitatea în care regimul comunist alege calea agresiunii militare, crede Carl Schuster, fost director de operațiuni în cadrul Centrului comun de informații din cadrul Comandamentului SUA pentru Pacific.

SUA au utilizat precedentele exerciții RIMPAC pentru a diminua tensiunile cu China, prin invitarea unităților militare ale Beijingului la operațiuni, în anii 2014 și 2016.

Armata populară chineză (PLA) a trimis atunci cinci vase și peste 1.200 de soldați la aceste "jocuri de război".

PLA a declinat invitația la RIMPAC 2018, după ce tensiunile între Washington și Beijing s-au accentuat, după extinderea militară a acestuia din urmă în Marea Chinei de Sud.

China, noi amenințări la adresa Taiwanului

China va lua "măsuri drastice" dacă Taiwanul acționează în direcția independenței, a avertizat miercuri un oficial de la Beijing, care a estimat că situația s-ar putea agrava anul viitor.

China revendică Taiwanul guvernat democratic şi și-a intensificat în ultimii doi ani presiunea militară şi diplomatică pentru a-şi susține pretenția de suveranitate, provocând mânie la Taipei şi îngrijorare la Washington, notează Reuters.

"China este dispusă să facă tot posibilul pentru a obține o reunificare paşnică cu Taiwanul, dar ar putea acționa dacă va fi trecută orice linie roșie în legătură cu independență", a declarat Ma Xiaoguang, purtătorul de cuvânt al Biroului pentru Afaceri privind Taiwanul.

Ma a invocat "provocările forțelor pro-independență" şi "intervenția externă", anticipând că lucrurile ar putea deveni "mai intense" în următoarele luni.

Oficial chinez: "Situația în strâmtoarea Taiwan, mai severă și mai complexă în 2022"

"Anul viitor, situația în Strâmtoarea Taiwan va deveni mult mai complexă şi severă", a estimat oficialul chinez.

"Dacă forţele separatiste din Taiwan provoacă pentru a obține independența, exercită forța sau chiar trec peste orice linie roșie, va trebui să luăm măsuri drastice", a amenințat el.

Taiwanul a devenit un factor cheie în relațiile tensionate dintre China şi Statele Unite, care sunt cel mai important sprijin internațional şi furnizor de arme al insulei, în pofida absenței legăturilor diplomatice oficiale.

China descrie în mod regulat insula ca fiind cea mai sensibilă problemă în legăturile sale cu Statele Unite.

Beijingul a trimis în mod repetat misiuni aeriene deasupra Strâmtorii Taiwan în ultimele luni pentru a face presiune asupra Taiwanului.

Foto: Nava de atac amfibiu USS Bonhomme Richard participă la simularea unei operațiuni de evacuare în cadrul RIMPAC 2006. Nava a fost scoasă din uz în 2021, după ce a fost devastată de un incendiu declanșat de un marinar în 2020.

×
Subiecte în articol: Taiwan SUA China RIMPAC 2022
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close