Antena 3 CNN International News Armata SUA a tras cu drona după ISIS-K și a ucis nouă membri ai unei familii din Kabul, inclusiv șase copii

Armata SUA a tras cu drona după ISIS-K și a ucis nouă membri ai unei familii din Kabul, inclusiv șase copii

Nouă civili, membri ai aceleiași familii, inclusiv șase copii, au fost uciși după ce o dronă militară americană a distrus un vehicul într-o zonă rezidențială din Kabul, anunță CNN.

Armata SUA a tras cu drona după ISIS-K și a ucis nouă membri ai unei familii din Kabul, inclusiv șase copii
de Adrian Iclozan    |    30 Aug 2021   •   09:44

UPDATE: Talibanii acuză SUA la televiziunea chineză că au acționat "ilegal" în atacurile contra ISIS-K

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid a spus într-un interviu la televiziunea chineză că SUA au acționat "ilegal pe teritoriu străin", după un atac cu dronă al forțelor americane în Kabul.

Atacul "preventiv" a vizat o mașină în care se afla un presupus atentator sinucigaș.

Deflagrația care a urmat tirului american a ucis 10 persoane, membri ai aceleiași familii, potrivit declarației unei rude supraviețuitoare.

Purtătorul de cuvânt al insurgenților susține că, în loc să lanseze atacul, SUA ar fi trebuit să îi anunțe pe talibani în legătură cu orice amenințare.

Potrivit CNN, care citează, de asemenea, un supraviețuitor din sânul familiei, cea mai tânără victimă civilă ar fi o fetiță de doi ani.

Comandamentul central militar al SUA a confirmat duminică faptul că armata americană a efectuat o lovitură defensivă împotriva unui suspect ISIS-K, fiind "iminentă" amenințarea pe care acesta din urmă o reprezenta pentru aeroportul din Kabul.

Reprezentații armatei americane au confirmat, de asemenea, că există informații privind victime civile.

Oficial SUA: Suntem convinși că am lovit ținta

"Suntem convinși că am lovit ținta (...) Știm că au fost mai multe explozii în urma distrugerii unui vehicul, ceea ce indică faptul că în interior se afla o mare cantitate de exploziv, care este posibil să fi produs victime suplimentare. Este neclar ce s-a putut întâmpla și continuăm să investigăm", a declarat căpitanul Bill Urban, purtător de cuvânt al Comandamentului Central.

Atacul cu dronă din capitala afgană este cel de-al doilea declanșat de SUA în ultimele trei zile, după atentatul comis de ISIS-K săptămâna trecută, la poarta Abbey a aeroportului din Kabul, în urma căruia peste 170 de oameni, inclusiv 13 militari americani, au fost uciși.

Talibanii au condamnat atacul ISIS-K dar și cele două lovituri executate de SUA împotriva acestei grupări, afirmând că americanii ar fi trebuit să-i informeze și că "nu este corect ca SUA să efectueze lovituri militare pe teritoriu străin".

Cum a avut loc lovitura executată de drona americană împotriva ISIS-K

Vehiculul vizat de SUA în lovitura aeriană de duminică era parcat lângă o clădire din Kabul iar în interior se afla un atentator sinucigaș, notează CNN, care citează un oficial american.

Nu este clar dacă vehiculul era o mașină-capcană sau dacă atentatorul îl utiliza pentru transport.

Rapoartele inițiale arătau că în vehicul s-ar fi putut afla, de fapt, mai mulți atacatori sinucigași, a spus o sursă a Departamentului american al Apărării.

Un bărbat a spus unui corespondent CNN care a vizitat locul deflagrației că un complex rezidențial a fost lovit de o rachetă și șase persoane din interior au fost ucise.

În complexul rezidențial se afla, de asemenea, o mașină. Jurnalistului nu i s-a permis să intre în clădirea afectată.

Un alt bărbat spune că sunetul unei rachete a precedat explozia și că, împreună cu vecinii, a reușit să salveze un copil de 3-4 ani înainte ca flăcările să cuprindă locația.

Acest al doilea martor a spus că trei persoane se aflau în mașină și alte trei, în exteriorul vehiculului.

Lovitura preventivă executată duminică de SUA vine după ce președintele american Joe Biden a spus că un nou atac terorist la aeroportul din Kabul este "extrem de probabil" să se producă în următoarele 24 - 36 de ore.

Duminică dimineața, la mai puțin de două zile de încheierea retragerii militare și a operațiunilor pe aeroportul din Kabul, SUA au anunțat că au evacuat 2.900 de persoane din Kabul în 24 de ore, fiind efectuate 32 de zboruri de către aeronavele SUA și 9 de către cele ale statelor aliate.

Președintele american a mers duminică la baza militară aeriană Dover din Delaware, unde s-a întâlnit cu familiile celor 13 militari uciși la Kabul, ale căror corpuri neînsuflețite au fost repatriate. 

Acești oameni sunt "eroi care și-au dat viața pentru ca alții să poată trăi", a spus Lloyd Austin, secretarul american al Apărării.

×
Subiecte în articol: drona Kabul ISIS-K copii
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close