Antena 3 CNN International News SUA au trimis avioane F-18 să survoleze capitala afgană

SUA au trimis avioane F-18 să survoleze capitala afgană

Avioane americane de luptă F-18 de pe portavionul Ronald Reagan au efectuat "zboruri de supraveghere armată" deasupra capitalei afgane în ultimele 24 de ore, pentru a asigura securitatea.

SUA au trimis avioane F-18 să survoleze capitala afgană
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    19 Aug 2021   •   20:35

Informația privind zborul aparatelor F-18 peste Kabul a venit de la generalul-maior Hank Taylor, director-adjunct însărcinat cu logistica în cadrul Statului Major al armatei americane.

Acesta a mai precizat că, de la începutul operațiunilor de evacuare din Kabul, în data de 14 august, au fost scoși din Afganistan 7.000 de oameni.

În același timp, SUA mențin aproximativ 5.200 de militari în Kabul.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a fost întrebat dacă aparatele de vânătoare F-18 care efectuează "zborurile de supraveghere armată" sunt autorizate să răspundă cu foc în cazul în care soldații americani și aliații lor sunt atacați.

"Ca întotdeauna, avem dreptul de a ne apăra, pe noi, oameni noștri și operațiunile pe care le derulăm", a spus el.

Încă 15 mii de americani și cel puțin 65.000 de afgani încearcă să plece din țară

Președintele Joe Biden a declarat într-un interviu pentru ABC News că sunt încă între 10.000 și 15.000 de americani în Afganistan iar estimările oficialilor SUA arată că sunt alți 50.000 până la 65.000 de parteneri afgani și familiile lor, care încearcă să plece din țară.

Ambasada SUA, care operează de pe aeroportul din Kabul, a avertizat miercuri că nu poate asigura "tranzitul în siguranță" pentru cetățenii americani în vederea evacuării, în ciuda asigurărilor pe care Pentagonul spune că le-a primit de la talibani în acest sens.

Joi, talibanii au constituit patrule motorizate și înarmate care au sunat sirenele pe străzile din Kabul, după ce mai mulți rezidenți, într-un gest considerat sfidător față de militanți, au mărșăluit cu steagul afgan de Ziua Independenței.

CNN notează că au fost auzite focuri sporadice de armă "mai des decât în zilele anterioare".

Foto: Aparat militar F/A-18

×
Subiecte în articol: F-18 Kabul
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close