Antena 3 CNN International News SUA încep să-i trimită în țările de origine pe migranții care s-au refugiat sub un pod la granița cu Mexic. Majoritatea sunt haitieni

SUA încep să-i trimită în țările de origine pe migranții care s-au refugiat sub un pod la granița cu Mexic. Majoritatea sunt haitieni

Autoritățile americane au mutat mii de migranți dintr-un oraș de graniță din statul Texas, unde aceștia se adunaseră în ultima vreme, ridicând mari probleme oficialităților locale, care s-au străduit să le asigure hrană și acces la igienă, relatează BBC.

SUA încep să-i trimită în țările de origine pe migranții care s-au refugiat sub un pod la granița cu Mexic. Majoritatea sunt haitieni
Sursa foto: CNN
de Adrian Iclozan    |    19 Sep 2021   •   13:19

Numărul migranților ajunsese la un moment dat la aproximativ 10.000.

Aceștia s-au adăpostit sub podul care leagă Del Rio (statul american Texas) de orașul mexican Acuna.

Circa 2.000 dintre migranți au fost mutați la centre de procesare în cursul zilei de vineri.

Autoritățile americane intenționează să-i returneze pe calea aerului în țările de origine, cu care SUA încă negociază aceste aspecte.

Zborurile de repatriere urmau să înceapă duminică.

Mulți dintre migranții de sub pod vin din Haiti

Unul dintre statele de origine este Haiti, grav afectat de o criză politică declanșată de asasinarea președintelui Jovenel Moise în data de 7 iulie și de un cutremur major în luna următoare.

Într-un mesaj pe rețelele sociale, premierul haitian Ariel Henry a spus că "au fost deja făcute aranjamente" pentru a-i primi pe cei care se întorc.

Problema o constituie însă tocmai faptul că migranții nu vor să se întoarcă.

"Nu există siguranță în Haiti. Țara e în criză politică", spune Jean Fabricio, un migrant de 38 de ani, care a plecat împreună cu soția și cele două fiice.

"În Haiti oamenii se omoară unii pe alții, nu există justiție. Vreau o viață liniștită, fără probleme, într-un loc unde există justiție", spune, la rândul său, Jean Stelin, un alt migrant.

Stare de urgență în orașul Del Rio. Primar: Situația este fără precedent și ireală

Departamentul pentru Securitate Națională a menționat că transferul migranților în centre de procesare va continua "pentru ca migranții ilegali să fie reținuți prompt, supuși procedurilor corespunzătoare și îndepărtați din Statele Unite în conformitate cu legile și politicile SUA".

În sprijinul acestei acțiuni, autoritățile americane de frontieră au trimis încă 400 de agenți în Del Rio, oraș cu o populație de aproximativ 35.000 de locuitori.

Bruno Lozano, primarul din Del Rio, a declarat stare de urgență în localitate și a descris situația drept "fără precedent și ireală".

Potrivit primarului, patrulele de frontieră au fost "copleșite" și că migranții "agitați" trăiesc în condiții "imposibile".

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Unii migranți sunt pe drumuri de peste 10 ani

Tabăra improvizată de migranți din Del Rio asigură doar câteva servicii de bază iar migranții, care înfruntă temperaturi caniculare, au trecut râul în Mexic pentru a se aproviziona, notează BBC.

Cei mai mulți sunt din Haiti dar sunt și migranți din Cuba, Venezuela, Peru și Nicaragua.

BBC notează că mulți cetățeni din Haiti și-au părăsit țara după cutremurul devastator din 2010, care a ucis aproximativ 300.000 de oameni.

O mare parte dintre cei plecați atunci au trăit în tabare de migranți din Brazilia sau din alte țări ale Americii de Sud și s-au îndreptat spre nord, după ce nu au putut să-și găsească de muncă sau să-și oficializeze statutul pe plan local.

Numărul de migranți a crescut anul acesta la granița dintre SUA și Mexic. Pentru prima dată în 21 de ani, numărul migranților reținuți acolo în luna iulie a depășit 200.000.

×
Subiecte în articol: SUA Mexic migranti Del Rio haiti
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close