Antena 3 CNN International News Summit NATO. Membrii Alianței ar putea invoca articolul 5 în caz de atac cibernetic. Joe Biden: "Articolul 5 e sfânt!"

Summit NATO. Membrii Alianței ar putea invoca articolul 5 în caz de atac cibernetic. Joe Biden: "Articolul 5 e sfânt!"

Președintele american Joe Biden a ajuns, luni, în Belgia, la summit-ul NATO, după ce a participat, săptămâna trecută, la reuniunea G7 din Anglia.

Summit NATO. Membrii Alianței ar putea invoca articolul 5 în caz de atac cibernetic. Joe Biden: "Articolul 5 e sfânt!"
de Adrian Iclozan    |    14 Iun 2021   •   15:55

Biden încearcă să restaureze încrederea în alianță, afectată în timpul mandatului predecesorului său, Donald Trump.

Trump a criticat frecvent NATO și a invocat faptul că SUA contribuie la alianță mai mult decât ar fi echitabil, prin comparație cu efortul financiar investit de alte state membre.

Summit NATO: Articolul 5 ar putea fi invocat în caz de atac cibernetic

Joe Biden spune însă că NATO este de o importanță "critică" pentru Statele Unite.

Între temele pe care Biden este de așteptat să le evoce la summit se numără amenințările ridicate de Rusia și China, precum și atacurile cibernetice. 

Jack Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui american a declarat, în urmă cu o zi, că statele membre ar putea invoca articolul 5 din Tratat în situația unui atac cibernetic.

"În comunicatul summit-ului va figura angajamentul solid față de accentul pus de NATO în ceea ce privește descurajarea cibernetică și apărarea colectivă, precum și pentru aplicarea articolului 5, de la caz la caz, în situația atacurilor cibernetice importante", a spus el.

Articolul 5 prevede că un atac asupra unui stat NATO va fi considerat un atac împotriva tuturor membrilor alianței.

Summit NATO: Joe Biden spune că alianța este "critică" pentru SUA, iar articolul 5, "sacru"

La discuțiile bilaterale purtate înaintea summit-ului cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, Biden a spus că în ultimii ani se constată o recunoaștere "din ce în ce mai mare" a faptului că alianța se confruntă cu noi provocări.

"Avem Rusia, care nu se comportă așa cum am sperat, la fel și China (...) Vreau să fie clar: NATO este de o importanță critică pentru interesele SUA, prin natura sa. Dacă alianța nu exista, ar fi trebuit s-o inventăm. Ea permite Americii să își conducă afacerile în lume într-o manieră care nu ar fi fost posibilă, dacă NATO nu ar fi existat", a spus președintele american, adăugând că articolul 5 este o obligație "sacră".

Statele membre urmau să se pună de acord cu o declarație care subliniază viziunile comune în ceea ce privește asigurarea retragerii din Afganistan, răspunsurile comune la atacurile cibernetice și provocarea reprezentată de ascensiunea Chinei.

"Nu intrăm într-un nou Război Rece iar China nu este nici adversarul sau inamicul nostru. Dar trebuie să abordăm împreună, ca alianță, provocările pe care ascensiunea Chinei le pune securității noastre",. a spus, la rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Summit NATO: Programul de reforme NATO 2030

Summit-ul de la Bruxelles urmează să dea undă verde inițiativei de reformă NATO 2030.

Liderii statelor membre urmează să cadă de acord să rescrie "conceptu strategic de bază" pentru a face față unei lumi în care atacurile cibernetice, schimbările climatice și tehnologiile revoluționare ridică noi amenințări.

Între problemele din viitorul apropiat se numără și consecințele retragerii din Afganistan, mai exact măsurile necesare pentru a evita colapsul forțelor afgane de securitate în fața talibanilor, atunci când se va încheia desfășurarea forțelor NATO. 

Secretarul general Jens Stoltenberg a spus că NATO va continua să finanțeze forțele afgane, să le instruiască în străinătate și să asigure sprijin civil guvernului, odată încheiată misiunea militară.

Summit NATO: Sprijin pentru forțele afgane și după retragere

El a confirmat că unii membri NATO, inclusiv SUA și Turcia, sunt în discuții directe asupra obiectivului de a menține un aeroport internațional la Kabul. 

Stoltenberg a mai spus că aliații urmează să semneze o nouă politică de apărare cibernetică și să creeze un fond care să ajute companiile start-up axate pe tehnologiile revoluționare.

De asemenea, membrii NATO par determinați să stabilească, pentru prima dată, că un atac asupra unei structuri spațiale - precum sateliții - ar putea activa clauza de apărare colectivă a alianței.

×
Subiecte în articol: summit NATO Joe Biden Jens Stoltenberg
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close