Antena 3 CNN International News Reportaj CNN printre talibanii afgani: "Pentru femei, drepturi cât prevede Islamul, nici mai mult, nici mai puțin!"

Reportaj CNN printre talibanii afgani: "Pentru femei, drepturi cât prevede Islamul, nici mai mult, nici mai puțin!"

CNN publică un reportaj realizat printre talibanii care au pus stăpânire pe o fost bază militară a Statelor Unite în Afganistan. Este vorba de baza Andar, situată în provincia Ghazni. Trupele afgane desfășurate aici s-au predat talibanilor în urmă cu trei săptămâni, după ce au rămas fără hrană.

Reportaj CNN printre talibanii afgani: "Pentru femei, drepturi cât prevede Islamul, nici mai mult, nici mai puțin!"
Sursa foto: CNN
14 Aug 2021   •   12:40

Islamiștii au capturat armamentul și muniția depozitate aici.

Peisajul filmat de echipa CNN este dezolant: rămășițe ale vehiculelor militare, clădiri în ruină, garduri și un pluton de militanți care flutură steagul taliban.

Aici erau încartiruiți, pe vremuri, sute de miliari americani și ai altor state NATO.

Acum, printre resturile bazei mai stăruie doar amintirile legate de prezența militară străină.

Comandant taliban: Noi aveam bombe artizanale, americanii aveau elicoptere și tancuri. Am rezistat bine

Echipa CNN a fost însoțită de cineastul afgan Najibulah Quraishi iar talibanii s-au arătat dornici să le arate jurnaliștilor prada lor de război.

Corespondentul CNN Clarissa Ward îl întreabă pe comandantul militar taliban Muhamed Arif Mustafa dacă insurgenții au atacat Andar pe vremea când baza era controlată de americani.

"Da, de mai multe ori. Am întreprins operațiuni. Foloseam IED-uri (bombe artizanale, n.r.). Americanii aveau elicoptere, arme de infanterie și tancuri. Noi - mujahedinii - am rezistat foarte bine", spune Mustafa.

În prezent, insurgenții cutreieră în voie prin ce a mai rămas din centrul operațional. Tot ce era valoros este demontat și vândut.

Ajungi să te întrebi, cutreierând fostele baze americane, ce rost au avut toate aceste lucruri, punctează jurnalista CNN.

Reporter CNN: Marele experiment american a dispărut în pulbere

Marele experiment american de construcție a unei națiuni a dispărut în pulbere iar talibanii, cu ofensiva lor agresivă și succesele fulgerătoare, nu fac decât să confirme eșecul puterilor occidentale în Afganistan.

"Credința noastră este că într-o zi mujahedinii vor învinge și legea islamică va fi impusă nu doar în Afganistan, ci în întreaga lume. Nu ne grăbim. Credem că se va întâmpla într-o zi. Jihadul nu se va sfârși până în cea din urmă zi", spune comandantul taliban.

Este o recunoaștere înfiorătoare din partea unei grupări care susține că vrea pace, în pofida faptului că duce o ofensivă sângeroasă.

Iar ofensiva se derulează și cu camionetele americane abandonate în retragerea accelerată a trupelor SUA.

Talibanii spun că s-au schimbat: "Suntem mai experimentați, mai disciplinați"

În provincia Ghazni, echipa de jurnaliști a văzut, de pe autostradă, mai multe foste baze militare, toate arborând steagul taliban. Iar în bazarul din Andar lucrurile nu stau diferit.

Zilele insurgenței subterane au rămas în urmă iar talibanii sunt pe cale să refacă emiratul pe care America a venit să-l distrugă, observă reporterul CNN.

Talibanii înșiși pretind că s-au schimbat. În bine, din punctul lor de vedere.

"Diferența dintre talibanii din trecut, din 2001 (anul intervenției SUA în Afganistan, n.r.) și cei din prezent este că cei din trecut erau noi, iar cei din prezent sunt experimentați, disciplinați. Activitățile noastre merg mine, ne supunem liderilor", argumentează Mawlavey Kamil, guvernatorul taliban al districtului Andar.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Guvernator taliban: Pentru femei, drepturi atât cât prevede Islamul

Clarissa Ward îl întreabă pe Kamil: "Mulți sunt îngrijorați că, dacă talibanii preiau puterea, drepturile femeilor vor regresa. Cum garantați că vor fi protejate drepturile femeilor?"

"Îi asigurăm pe cei din toată lumea, și în special din Afganistan, că Islamul dă drepturi tuturor în mod egal. Femeile au propriile drepturi. Câte drepturi le dă Islamul femeilor, atâtea le dăm și noi", răspunde guvernatorul taliban.

Este o afirmație care poate fi interpretată, remarcă reporterul CNN, care prezintă apoi o școală de fete alături de o moschee.

Învățătorul recunoaște că fetele vor primi doar educație religioasă și nu se vor duce la școala normală.

Segregarea sexuală este ceva ce trebuie respectat în lumea talibanilor chiar și de către jurnalista CNN, care este separată noaptea de colegii săi și trimisă la culcare cu copiii, în aripa casei destinată femeilor.

"Am discutat cu unele dintre femeile din această cameră și le-am promis să nu le arăt fețele. Este interesant cum talibanii vorbesc mult despre cum s-au schimbat, despre cum fetele pot merge acum la școală. Dar când le-am întrebat pe aceste fete dacă se pot duce mi-au spus că nu, în niciun caz, pentru că fetele nu merg la școală. Iar când le-am întrebat de ce nu merg fetele la școală, mi-au spus că talibanii susțin că ăsta e un lucru rău", sintetizează reporterul CNN Clarissa Ward experiența dialogului cu femeile din teritoriile stăpânite de islamiști.

Cu numeroasele victorii asupra forțelor guvernamentale și, aparent, la mică distanță de a prelua și ultimele bastioane ale guvernului de la Kabul militanții imprimă Afganistanului o traiectorie departe de ce și-au imaginat, cândva, SUA și complet diferită de ce au sperat că va fi unii dintre cetățenii acestei națiuni din Asia de Sud.

×
Subiecte în articol: talibani cnn Ghazni Andar
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close