Antena 3 CNN International News Ultimul mesaj transmis de Viktor, soldat rus supraviețuitor la Soledar: "Ministerul execută prin împușcare!" | Cadavrul său a ajuns la Moscova în sicriu închis

Ultimul mesaj transmis de Viktor, soldat rus supraviețuitor la Soledar: "Ministerul execută prin împușcare!" | Cadavrul său a ajuns la Moscova în sicriu închis

CNN publică povestea reconstituită a lui Viktor Sevalnev, un militar rus rănit într-un asalt al trupelor Moscovei la Soledar, care a apucat să trimită de pe patul de spital un ultim mesaj audio soției sale.

de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Feb 2023   •   14:02

Înregistrarea este neclară pe alocuri, dar emoțiile transpar dincolo de sunetul distorsionat, notează CNN.

"Ministerul Apărării execută prin împușcare. Sunt dus ca să fiu împușcat. Vreau să mă întorc acolo, dar n-or să mă lase. Am pierdut o mulțime de oameni acolo. Țineți minte: nu mai trimiteți oameni aici. Este de ajuns, vor să ne omoare pe toți", se aude vocea lui Viktor.

Ajuns în trecut la închisoare pentru jaf armat și agresiune, a fost trimis din penitenciar să lupte în Ucraina.

Majoritatea camarazilor săi au murit într-un atac asupra unei fabrici de lângă Soledar.

Citește și: Dezertorul Wagner Andrei Medvedev rupe tăcerea: "Deținuți, cadavre, mai mulți deținuți, mai multe cadavre"

Paradoxal, faptul că a supraviețuit acolo avea să-i fie fatal lui Sevalnev.

În mesajul adresat soției sale, Viktor a mărturisit că se teme că oficialii Ministerului rus al Apărării îl vor lua în curând de pe patul de spital și îl vor executa.

Câteva zile mai târziu, cadavrul său a fost a fost trimis soției sale la Moscova, într-un sicriu închis. Un soldat i-a telefonat femeii și i-a spus că Viktor a murit din cauza rănilor provocate de șrapnel. 

Soarta lui Sevalnev completează lista tot mai mare a cazurilor documentate de CNN printre foștii condamnați trimiși la război în Ucraina.

Timp de luni de zile, Rusia a folosit compania paramilitară privată Wagner pentru a-și consolida cu deținuți prezența în prima linie a frontului.

Schema a fost inițial negată, însă ulterior a fost recunoscută și chiar promovată în mod deschis de proprietarul companiei, Evgheni Prigojin, supranumit "Bucătarul lui Putin".

CNN: Ministerul rus al Apărării s-a apucat să recruteze în mod direct printre deținuți

Însă cazurile lui Viktor Sevalnev și ale altor deținuți, investigate de CNN, par să indice o nouă strategie: deținuții ar fi fost recrutați în mod direct de Ministerul rus al Apărării.

Joi, Prigojin a anunțat că Wagner a încetat să mai recruteze condamnați pentru frontul din Ucraina, fără a prezenta niciun motiv pentru această decizie.

CNN notează, pe baza datelor guvernamentale, că anul trecut a fost consemnată o scădere bruscă, de 27 de mii de persoane, printre deținuții din sistemul penitenciar rus, fără a fi fost anunțate amnistii care să justifice această evoluție.

În paralel, recrutările au crescut. Pentru deținuții ofertați până recent de Wagner, schema era simplă: înrolarea pentru Ucraina în schimbul ștergerii sau reducerii pedepsei.

Condamnat recrutat pentru frontul din Ucraina: "Ne plimbam prin spital cu răni la picioare. Nu era nimeni operat"

Viktor Sevalnev a făcut parte dintr-o unitate cu numărul 08807.

CNN precizează că a reușit să culeagă mărturiile unor deținuți care au fost răniți și au ajuns în spital, la fel ca și Sevalnev.

Identitatea lor a fost anonimizată.

Acești martori au relatat cât de greu le-a fost să rămână în viață pe front, sub conducerea Ministerului rus al Apărării.

Un fost deținut închis pentru trafic de droguri a povestit că a fost trimis de două ori pe front, în ciuda faptului că era rănit.

"Ne plimbam prin spital cu schije în picioare. Nimeni nu era operat. Am fost 130, dar mulți au suferit amputări și, probabil, am rămas mai puțin de 40", a spus el. 

Un alt condamnat, care a fost închis pentru omucidere, a declarat că jumătate din unitatea sa a fost decimată.

Corespondent CNN: "Nu există limite legat de ce ar face Moscova pentru a câștiga războiul"

"Am comunicat prin radio că se trage cu mortiere asupra noastră și că (artileria rusă din spate) ar trebui să țintească mai la dreapta noastră. Și, totuși, s-a tras în noi din ambele părți. Atunci am înțeles că (restul trupelor ruse) trăgeau în mod deliberat asupra noastră", a relatat el. 

"Trebuie să precizez că CNN a contactat Ministerul rus al Apărării pentru comentarii și nu a primit niciun răspuns. Este important să ne amintim istoria recrutării deținuților, care a început vara trecută.

Inițial, compania Wagner nu a făcut prea multă publicitate în jurul acestui demers, însă ulterior a recunoscut recrutările și chiar au pretins că este o strategie de succes.

Faptul că în prezent Ministerul rus al Apărării recrutează prizonieri în mod direct arată, probabil, că Wagner, și ministerul rus se află într-un fel de competiție pentru resurse. Poate că armata rusă consideră că aceasta este o tactică de succes. Faptele arată însă că, pentru Moscova, nu există bariere reale legate de ce va face pentru a încerca să câștige războiul", a relatat corespondentul CNN Nick Paton Walsh.

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close