CANDIDAȚI
Antena 3 CNN Life 7 lucruri pe care să le ai în vedere înainte de a te muta la casă

7 lucruri pe care să le ai în vedere înainte de a te muta la casă

I.D.
4 minute de citit Publicat la 10:05 16 Apr 2025 Modificat la 10:05 16 Apr 2025
mutare-la-casa-noua-2281919651
Un spațiu mai mare înseamnă mai multe lucruri care se pot defecta. FOTO: Pexels.com

Mulți oameni visează să se mute din apartamentul din orașul aglomerat la o casă cu grădină, la mai mult spațiu și independență. Însă, înainte de a face această mutare, este important să ai în vedere anumite aspecte.  

1. Întreținerea

Atunci când te muți de la apartament la casă, întreținerea casei devine responsabilitatea ta. Pe lângă curățenia din casă, va trebui să întreții curtea și grădina, eventual și garajul. Este frumos să ai o grădină mare, însă întreținerea sa implică răbdare și timp. Iată câteva aspecte de care să ții cont:

● Reparații - un spațiu mai mare înseamnă mai multe lucruri care se pot defecta. Va trebui să te ocupi tu, dacă ai îndemânare, sau să chemi un profesionist;

● Întreținere (preventivă) - pentru a menține starea bună a casei, este necesar să ții cont de starea țevilor și a pieselor de legătură, scurgeri, ventilatoare, aerisire, de sistemul de încălzire și de cel electric. Prin întreținerea casei, vei economisi timp și bani pe termen lung;

● Întreținerea spațiului exterior - va trebui să tunzi iarba, să ai grijă de grădină (curățarea și fertilizarea solului, îndepărtarea buruienilor, udarea plantelor), toaletarea copacilor, curățarea zonei de acces de frunze, zăpadă sau gheață, îndepărtarea zăpezii de pe acoperiș și de la fundația casei;

● Combaterea rozătoarelor - deoarece vei vrea să ai o casă și grădină fără rozătoare, va trebui să iei măsuri preventive pentru a evita apariția și înmulțirea lor. De aceea, este necesar să aplici soluții speciale antirozătoare la fiecare 2-3 luni.

2. Calitatea apei

În zonele de la marginea orașelor sau în sate, accesul la apă curată și sănătoasă poate fi o adevarată provocare. Apa din fântâni este adesea contaminată cu bacterii, virusuri, metale grele și resturi agricole. Astfel de poluanți pot pune sănătatea în pericol, crescând riscul de infecții gastrointestinale, boli cronice și probleme de dezvoltare la copii. În plus, lipsa infrastructurii pentru tratarea centralizată a apei exacerbează problema și expune comunitatea la apă nesigură pentru consum, gătit și igienă.

O posibilă soluție este o statie tratare apa. Astfel de sisteme personalizate, pentru orice tip de nevoim, se bazează pe tehnologii precum osmoza inversă, purificarea UV sau filtrele din carbon activat și permit tratarea apei. Prin adoptarea unui sistem de acest fel, vei avea acces la apă curată și sănătoasă și vei preveni riscurile asupra sănătății.

3. Costurile

Costurile vieții la casă sunt, de obicei, mai mari decât cele de la apartament. În primul rând, împrumutul pentru casă este, de multe ori, mai mare decât pentru un apartament. La acest cost se adaugă:

● Asigurarea casei;

● Taxele pentru proprietate;

● Costurile de întreținere;

● Costurile cu mutarea;

● Mobilarea, inclusiv electrocasnice, decorațiuni etc;

● Facturile (mai mari) la electricitate și gaz;

● Produse suplimentare pentru întreținerea spațiului exterior;

● Servicii suplimentare (instalator, electrician etc.).

4. Sistemul de încălzire

În funcție de locație, sistemul de încălzire se poate baza pe gaz, lemn sau electricitate. Este indicat să compari ofertele, pentru a vedea ce variantă se potrivește cel mai bine pentru nevoile și bugetul tău. De asemenea, este indicat să izolezi foarte bine pereții, pentru a reduce din factura la încălzire pe durata iernii.

5. Locația

Dacă alegi să locuiești în suburbii sau la sat, va trebui să iei în calcul distanțele față de locul de muncă, școală, spital, centre comerciale, magazine. Vrei să mergi cu mașina sau să folosești transportul în comun? Dacă nu ai mașină, interesează-te ce opțiuni ai pentru a ajunge la locul de muncă. La sat există și problema drumurilor slab întreținute, care vor afecta drumurile zilnice. Ține cont și de faptul că aerul poate fi poluat, dacă locuința ta este apropiată de drumurile naționale sau de fabrici.

6. Securitatea casei

Mutarea de la apartament la casă aduce cu sine mai multe schimbări în ceea ce privește securitatea. La apartament, prezența interfonului oferă un plus de protecție. Însă, odată ce te muți la casă, devii responsabil pentru protecția sa. Cu alte cuvinte, trebuie să acorzi atenție punctelor de intrare (uși, ferestre, garaj), acolo unde există o vulnerabilitate sporită.

Mai mult, contează foarte mult și cum arată proprietatea. Ține seama de vegetația care poate fi folosită pentru a ascunde și include un gard solid, precum și un sistem de iluminat cu senzori, concentrat pe zonele sensibile. Poți chiar întări siguranța casei prin instalarea unui sistem de securitate prevăzut cu alarmă și camere de supraveghere.

7. Participarea la viața comunității

Spre deosebire de blocul de apartamente, unde poți avea interacțiuni cu vecinii fără prea mari eforturi, dacă stai la casă, trebuie să ai mai multă inițiativă. De exemplu, te poți alătura unui grup al cartierului și/sau să participi la evenimentele din comunitate. De asemenea, la sat s-ar putea să fie necesar să te adaptezi la un stil de viață ceva mai lent. Ești pregătit să renunți la agitația urbană pentru o atmosferă liniștită?

Mutarea de la apartament la casă este o decizie majoră, pe care ar trebui să o studiezi îndeaproape. Ține cont de aspectele discutate mai sus, pentru a putea lua o decizie informată și pentru a te asigura că această tranziție se desfășoară cât mai bine pentru tine și familia ta.

Sursa foto: Shutterstock

×
x close