Antena 3 CNN Life Alimente periculoase care îți pot cauza probleme cu tiroida. Riști să te îngrași de la ele

Alimente periculoase care îți pot cauza probleme cu tiroida. Riști să te îngrași de la ele

Glanda tiroidă, cea mai mare glandă endocrină din corp, este responsabilă de hormonii tiroidieni, care reglează metabolismul și din cauza cărora ne putem îngrășa. Cei care au probleme cu tiroida și nu numai trebuie să fie foarte atenți la alimentele periculoase pentru această glandă.

Alimente periculoase care îți pot cauza probleme cu tiroida. Riști să te îngrași de la ele
de Cristina Tudorache    |    18 Iul 2020   •   16:40

Dacă ați fost diagnosticat cu hipotiroidism, o tiroidă hipoactivă, tiroidita Hashimoto sau sunteți predispus la o astfel de boală și doriți fie să nu vă ingrașati, să vă mențineți greutatea sau chiar să slăbiți, este foarte important să înțelegeți boala și să realizati că ați putea să vă îngrășați chiar dacă nu mâncați prea mult. De aceea, să țineți cont de tipul și calitatea ingredinetelor nu reprezintă un lux, ci o necesitate.

Alimente periculoase care îți pot cauza probleme cu tiroida

Cele șase tipuri de alimente ce trebuie evitate de cei care suferă de probleme ale glandei tiroide sau de către cei predispuși unor astfel de afecțiuni sunt: 

1. Mâncărurile prăjite
Alimentele prăjite sunt extrem de bogate în grăsimi trans, care blochează efectele medicamentelor ce tratează afecțiunile glandei tiroide. Astfel, este de preferat să excludeți definitiv mâncărurile prăjite din alimentația de zi cu zi, acestea având un impact negativ asupra producerii hormonilor tiroidieni.

2. Soia
Dacă suferiți de hipotiroidie și luați medicamente pentru această afecțiune, soia se numără printre alimentele care poate afecta beneficiile medicamentelor. Recomandabil este să așteptați măcar patru ore după ce ați luat medicamentele pentru glandă, înainte de a consuma preparate din soia.

3. Gluten
Glutenul conține gliadina, o proteină complet straină corpului omenesc. De aceea, în momentul consumului de gluten, glanda tiroidă poate fi supusă unui anumit risc.

Tiroida prezintă o enzimă foarte similară gliadinei – transglutaminaza, așa că, atunci cand consumați gluten, sistemul imunitar atacă gliadina, dar și transglutaminaza, pentru că organismul nu poate distinge similaritățile dintre ele. Unele surse medicale sugerează că glanda tiroidă poate suferi până la 6 luni dupa consumul de gluten.

4. Zahăr
Dacă aveți probleme cu glanda tiroidă, evitați produsele care conțin zahăr, mai ales pe acelea care conțin zahăr rafinat. Acest lucru este obligatoriu pentru menținerea unui nivel echilibrat al zahărului din sânge.

Mai mult decât atât, alimentele bogate în zahăr afectează funcția pancreasului și cauzează rezistența la insulină, punând astfel în pericol glanda tiroidă și producerea hormonilor tiroidieni.

5. Cafea
Consumul unei cantități mici de cafea nu este neapărat periculos, însă cafeaua în exces poate afecta glandele suprarenale.

6. Legumele din familia crucifere (varza, brocoli, conopida, gulia, varza de Bruxelles) sunt bine cunoscute drept “gusogene” și conțin tiocianați care inhibă sinteza hormonilor tiroidieni. Nu există în prezent studii suficiente care să stabilească de la ce cantitate zilnică ingerată devin cruciferele periculoase pentru buna funcționare a tiroidei, dar situațiile în care s-a putut documenta o influență negativă a acestor alimente sunt puține. Cu datele pe care le avem în prezent, un regim echilibrat, care include și crucifere, este binevenit, pacienții cu afecțiuni tiroidiene nu trebuie să scoată din alimentație aceste legume, care au și proprietăți anticancerigene dovedite.

×
Subiecte în articol: tiroida alimente ingrasa
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close