Antena 3 CNN Life ANTENA3.RO LIVE. Aurelian Ciocan, despre vorbitul în public și limbajul non-verbal

ANTENA3.RO LIVE. Aurelian Ciocan, despre vorbitul în public și limbajul non-verbal

ANTENA3.RO LIVE. Aurelian Ciocan, despre vorbitul în public și limbajul non-verbal
13 Sep 2018   •   15:00

În era comunicării, toți ar trebui să știm să vorbim public. Și în general să vorbim. Să înțelegem și ce înseamnă limbajul non-verbal. Să depășim blocajele și emoțiile atunci când ne adresăm mai multor oameni, să trecem peste propriile inhibiții. Să pronunțăm cuvintele cum trebuie și să nu ne mai încurcăm la „șase sași”.

Aurelian Ciocan, trainer Intact Media Academy, vorbeşte despre ce trebuie să ştim despre vorbitul public şi limbajul non-verbal.

''Cu experienta, cu munca, cu repetitii multe. Repetii, repetitii, repetii. Toate antrenamentele duc la cunoasterea ta, a vocii, a ritmului. Asa ajungem la dexteritate si lejeritate de a te expune. Actorul ar trebui sa fie persoana cea mai bine pregatita pentru aparii publice.

Ce facem daca ni se opreste respiratia?

Cand suntem alaturi de cei apropiati, nu se intampla asta. Gesturile sunt firesti, nu ramanem niciodata fara aer. Cand se intampla, de vina sunt emotiile. Antrenamentele se fac pentru a ne perfectiona. Prin repetii descoperi lucruri pe care nu credeai ca poti sa le faci. Repetand, te relaxezi.

Ce faci daca uiti ce ai de zis?

De uitat, uitam dintr-o lipsa de nepregatire. Trebuie sa improvizam. Improvizatia se pregateste. Pare simplu cand vedem pe scena actori si primesc o tema, o situatie. Pana sa se expuna intr-un spectacol, ei improvizeaza. Asta este meseria actorului. Sa repete constant.

Sunt anumite persoane care au date din nastere. Am cunoscut persoane care aveau anvergura, erau volubili. Aveau voce si se descurcau in orice situatie.

Multe persoane repeta si se antreneaza in gand. Problema intervine cand ne auzim vorbim. Dintr-o balba, greseala, creierul isi ia un anumit soc. Dintr-o greseala e foarte usor sa ajungi la o alta greseala.

Sa ne intoarcem putin in scoala. Sa luam exemplul unui profesor. El se pregateste inainte si isi repeta lectia. Asta nu inseamna ca e pregatit. E perfect normal sa te uiti in notite. Ele sunt un ajutor.

Ce faci daca este sasait?

Poti sa incepi sa lucrezi tehnic, din punct de vedere logopedic, dar si pe antrenament de dictie sau discurs public. Prin exercitii, vorbire libera poti deveni un comunicator mai amuzant. Ca lucru s-ar putea sa dureze un sunet pronuntat gresit. Cele mai des afectate sunt persoanele sasaite si raraite. R-ul este cel mai greu sunet de rostit. Alte litere greu de pronuntat mai sunt şi Z şi Ţ.

De ce e important sa nu uiti sa respiri?

Inotul si cursurile de yoga ajuta multa. In yoga, baza este respiratia. Antrenamente de actorie, de vorbit in public. Au aparut si cercetari care arata ca este in regula sa vorbesti singur. Vorbind mult se regleaza de la sine, prin antrenament. Si exercitii de antrenament pe timp ajuta. Cand vorbim, dam aer afara. Asta este respiratia. Ca sa evitam astfel de problema intr-un discurs trebuie sa punem si un punct, sa facem o pauza. In televiziune nu este insa recomandat.

Ce poti sa ne spui despre limbajul gesturilor, limbajul trupului?

In viata de zi cu zi, gesturile sunt foarte clare. O  persoana emotiva sau antrenamenta poate sa faca gesturi care nu sunt logice, care tradeaza. Serialul Light to me este recoamdat in timpul liber. Putem exersa in oglinda, sau sa ne inregistram. E important sa te vezi, sa te auzi.

Ce facem cu mainile?

E foarte important cum apari. Gesturile ar trebui sa fie intre bust si buric. Poate sa deranjeze prea multa miscare. Multi ajung sa fie falsi. Si lipsa gesturile poate deranja.

Cum depasesti cuvinte care se pronunta greu?

Trebuie sa vorbesti mai rar, chiar si pe silabe. Exact ca si cum invatam sa citim. Astfel de exercitii ne fac mai constienti de pronuntie.Ar trebui sa fie un ritm mediu, spre rar. Cel mediu spre rapid, ne solicita. Un ritm rapid se regaseste in televiziune. In Franta si in Germania, nu.

Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului  şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

×
Subiecte în articol: antena3.ro LIVE antena3.ro Maria Coman
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close