Antena 3 CNN Life Atenție, români! Boala care ucide în somn. Mulţi oameni nu află niciodată că sunt în pericol să moară

Atenție, români! Boala care ucide în somn. Mulţi oameni nu află niciodată că sunt în pericol să moară

Atenție, români! Boala care ucide în somn. Mulţi oameni nu află niciodată că sunt în pericol să moară
Sursa foto: foto: Pixabay.com
07 Dec 2018   •   16:55

Apneea în somn este o boală gravă care provoacă oprirea respiraţiei timp de câteva secunde de câteva zeci de ori într-o noapte.

Apneea este o boală care nu trebuie ignorată deoarece poate duce uşor la deces. „Pacienţilor care au apnee li se opreşte practic repiraţia timp de 10 până la 30 de secunde. În acest timp, creierul nu se oxigenează absolut deloc. Respiraţia se poate opri şi de câteva zeci de ori pe noapte în funcţie se severitatea bolii.

De multe ori, pacienţii se trezesc cu senzaţie de sufocare şi speriaţi, dar nu îşi dau seama din ce cauză. Mulţi pacienţi nu sunt diagnosticaţi deoarece simptomele sunt subtile şi mulţi le ignoră sau le pun pe seama altor probleme“, spune Ioan Şerban, medic neurolog, citat de Adevărul.

Boala nu dă multe simptome, ci mai degrabă semnale care trebuie să ne pună pe gânduri.

„Pacienţii cu apnee sforăie mult şi dimineaţa se trezesc foarte obosiţi. Chiar dacă au dormit o noapte întreagă au senzaţia că nu s-au odihnit deloc. Pe timpul zilei apar dificultăţi de concentrare, pierderi de memorie şi oboseală tot mai accentuată. Mulţi pacienţi dau vina pe stres şi nu cred că sunt bolnavi.

Persoanele apropiate observă mai des simtomele deoarece pacientţii sunt adormiţi când acestea apar. Dacă partenerul de viaţă sforăie foarte mult, scoate sunete ciudate în timpul somnul sau aveţi senzaţia că nu respiră trebuie să îi spuneţi să meargă la control“, mai spune medicul.

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close