Antena 3 CNN Life Ce este „Efectul Mandela” și cum îți afectează acesta amintirile

Ce este „Efectul Mandela” și cum îți afectează acesta amintirile

Ce este „Efectul Mandela” și cum îți afectează acesta amintirile
Sursa foto: foto: Intact Images
02 Apr 2018   •   18:18

Efectul Mandela se referă la fenomenul prin care, într-un mod misterios, istoria pare să se schimbe. Numele vine de la o situaţie observată recent: se pare că există foarte mulţi oameni care sunt convinşi de faptul că Nelson Mandela, liderul sud-african, a murit în anii ’80, în timp ce era în închisoare.

Aceştia îşi amintesc cu claritate ştirile televizate despre înmormântare, doliul în Africa de Sud şi discursul din adâncul inimii al văduvei sale îndurerate.

Aşa cum ştim, Nelson Mandela a fost eliberat din închisoare pe 11 februarie 1990, şi a murit ca urmare a unor infecții respiratorii pe 5 decembrie 2013, la vârsta de 95 de ani, în casa sa din Houghton, Johannesburg, înconjurat de familia sa. O posibilă explicaţie ar fi că ambele variante ale istoriei sunt valabile, ele desfăşurându-se în universuri paralele.

Citește și: Fosta soție a lui Nelson Mandela, Winnie, a murit la 81 de ani VIDEO

Un alt exemplu în acest sens este o me­lo­di­e cântată de Queen, „We Are the Cham­pions”. Mulți dintre fani sunt con­vinși de faptul că melodia se ter­mină cu versul „No time for losers, ’cause we are the champions of the world!”, însă în realitate „of the world” nu există în versul de final.

Mai mult, personajul jocului Mo­nopoly, acel bărbat cu mustață ca­re aleargă cu un sac de bani, are sau nu monoclu? Aparent, Rich Uncle Pe­nny­bags, cum este denumit perso­na­jul, nu a avut niciodată unul, chiar dacă cei mai mulți dintre noi ni-l a­mintim așa. Iar exemplele pot continua, potrivit thedebrief.co.uk.

 

×
Subiecte în articol: amintiri
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close