Antena 3 CNN Life Cel mai negru Paște in istoria României. 2.000 de români, omorâți de ruși. Bebelușii, vii, au fost acoperiți de var

Cel mai negru Paște in istoria României. 2.000 de români, omorâți de ruși. Bebelușii, vii, au fost acoperiți de var

Cel mai negru Paște in istoria României. 2.000 de români, omorâți de ruși. Bebelușii, vii, au fost acoperiți de var
Sursa foto: foto: comuna-patrauti-suceava.blogspot.ro
22 Apr 2019   •   18:10

Pe 1 aprilie 1941, în Postul Paștelui, între 200 și 2.000 de români din Bucovina de Nord au fost uciși de către trupele sovietice în momentul în care încercau să treacă granița dintre URSS și România. Unii dintre ei - printre care și bebeluși - au sfârșit, de vii, în gropi comune, acoperiți cu var. După masacru, 13.000 de suflete nevinovate au fost săltate din casele lor și deportate fie în Siberia, fie în Kazahstan, puține dintre ele supraviețuind. Până în 1990, nimeni nu a avut voie să vorbească despre Masacrul de la Fântâna Albă.

În 1940, țara noastră este forțată să cedeze URSS-ului, un teritoriu în care viețuiau peste 3.000.000 de români. Imediat după expirarea ultimatumului, Armata Roșie și NKVD-ul ocupă toate zonele. În condițiile date, oamenii încearcă să treacă granița în patrie. Autoritățile ucrainene estimează că numai în primul an de ocupație au revenit în patria-mamă peste 7.000 de oameni, dar cifrele ar putea fi mult mai mari.

Continuarea, pe A1.ro.

×
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close