x close

Concluzia surprinzătoare a cercetătorilor: Tacâmurile influențează gustul mâncării

15 Sep 2018   •   12:52
Concluzia surprinzătoare a cercetătorilor: Tacâmurile influențează gustul mâncării Foto: pixabay.com

Un studiu desfășurat de Universitatea Oxford arată că tacamurile cu care mâncăm influențează gustul mâncării. Mărimea tacamurilor, greutatea, formă, culoarea contribuie și ele.

Brânză, de exemplu, are o savoare mai sărata atunci când o mâncăm cu un cuțit, în locul obișnuitei furculițe, iar iaurtul este mai savuros atunci când îl mâncăm cu o lingură albă de plastic, spun studiile.

Conform studiului de la Oxford, creierul nostru emite judecați despre mâncare cu mult timp înainte că această să ajungă în gură.

Totodată, și greutatea este importantă. Spre exemplu, participanții la studiu au arătat că deșertul era cu mult mai savuros atunci când îl consumau cu o linguriță mai mică.

Contrastul de culori este, de asemenea, un factor important

Un iaurt mâncat cu o linguriță albă îl face să pară mai dulce și mai savuros, decât dacă l-am mânca cu una neagră.

„Modul în care experimentăm mâncarea este o experiență multisenzorial care implică gustul, senzația pe care ne-o da mâncarea când se află în gură noastră, aromă și faptul că alimentul ne încânta și ochii”, spun profesorul Charles Spence și dr. Vanessa Harrar de la Universitatea Oxford, potrivit telegraph.co.uk.

Citeşte mai multe despre:

mancare cercetatori studiu
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati