Antena 3 CNN Life Atenție, șoferi! Cum conduceți în siguranță, în caz de inundație pe șosea. Dacă nu faceți asta, riscați avarii majore

Atenție, șoferi! Cum conduceți în siguranță, în caz de inundație pe șosea. Dacă nu faceți asta, riscați avarii majore

Schimbările de anotimp aduc condiții meteo periculoase, inclusiv ploaie și inundații, iar în România acestea apar anual. De obicei, ar trebui să eviți să conduci prin apă stătătoare.

Atenție, șoferi! Cum conduceți în siguranță, în caz de inundație pe șosea. Dacă nu faceți asta, riscați avarii majore
Sursa foto: Getty Images I Marcin Kilarski
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Iul 2023   •   08:00

Atunci când te apropii de zonele cu acumulări de apă pe șosea, este recomandat să reduci viteza și să cauți un drum sigur în cazul în care apa este prea adâncă pentru a o traversa.

Când te apropii de apă stătătoare pe drum, este important să verifici atent zona în care intenționezi să treci.

Înainte de a porni, asigură-te că este în siguranță și că ai cunoștință despre traseu.

Dacă zona inundată nu pare sigură, este recomandat să găsești o rută alternativă și să eviți să încerci traversarea acelei zone.

Pașii pe care trebuie să-i faci când te apropii de zona inundată

Pasul 1: Aprinde luminile de avarie pentru că alți conducători să te observe. Păstrează avariile aprinse în timp ce conduci prin zona inundată. Când ajungi în siguranță pe cealaltă parte, le poți stinge dacă este zi.

Pasul 2: Verifică starea apei. Încearcă să determini adâncimea apei și dacă există vreun curent puternic.

Ar trebui să te uiți și după obiecte mari care plutesc pe apă. Acestea ar putea lovi mașina și i-ar putea provoca avarii. Mai râu, ar putea să te împingă la vale.

Pasul 3: Închide aerul condiționat sau încălzirea. Făcând acest lucru previi că ventilatorul din compartimentul motor să se strice dacă vine în contact cu apă.

Pasul 4: Pune transmisia în drive 1 (modul manual, selectează prima treaptă de viteză) sau în prima treaptă în cazul unei cutii automate.

Aceasta împiedică motorul să schimbe viteză, fapt care face ca apa să fie trasă prin sistemul de evacuare a gazului înapoi în cilindri.

Intrarea și ieșirea din apă

După ce mașina se află în viteză corectă, avariile sunt aprinse și ai verificat cât de adânca și de sigură este apă, este timpul să pornești să conduci prin zona inundată.

Cel mai important lucru când treci prin apă stătătoare este să nu te oprești. Oprirea poate duce la călărea motorului și la defectarea lui dacă se încearcă repornirea, potrivit Dailydriven.ro

Pasul 1: Condu încet și constant. Păstrează viteză constanța în timp ce treci prin apă. Ține piciorul pe accelerație și pune celălalt picior pe frâna pentru a controla mașina.

Pasul 2: Dacă mașina începe să plutească. Dacă mașina pierde contactul cu suprafața drumului, deschide portiera și lasă apă să între înauntru.

Deși apă iți va strică mochetă, va ajută la îngreunarea vehiculului și va permite roților să facă contact din nou cu drumul. Dacă ai pasageri cu ține, pune-i pe ei să deschidă portierele.

Pasul 3: Ieși din apă. După ce ai trecut pe partea cealaltă poți să accelerezi gradual pentru a parași zona inundată. Asigură-te că mașina a ieșit de tot din apă înainte de a te opri să o verifici.

Pentru a usca frânele, în caz că s-au udat, apăsați ușor pedala de frână cu piciorul stâng în timp ce conduceți încet.

×
Subiecte în articol: condus inundatii reguli de circulație
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close