Antena 3 CNN Life Dentofobia, cea mai răspândită fobie în rândul oamenilor

Dentofobia, cea mai răspândită fobie în rândul oamenilor

Dentofobia este o frică de dentist. Persoanele cu această fobie specifică se simt anxioși atunci când se gândesc să meargă la dentist sau chiar să viziteze medicul dentist. Experiențele negative din trecut, antecedentele familiale sau sentimentul de pierdere a controlului pot duce la dentofobie.

Dentofobia, cea mai răspândită fobie în rândul oamenilor
Sursa foto: pexels.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Sep 2023   •   06:00

Dentofobia este o frică extremă care este disproporționată cu situația. Persoanele cu dentofobie evită să se prezinte la dentist chiar și atunci când au dureri.

Frica severă de tratament stomatologic implică sentimente de suferință, dar aceste sentimente nu sunt la fel de extreme ca dentofobia. Persoanele cu anxietate dentară își fac foarte multe griji în legătură cu durerea sau stresul la stomatolog.

Se estimează că anxietatea dentară sau frica dentară afectează aproximativ 36% din populație, iar încă 12% suferă de frică dentară extremă.  Unele studii sugerează că aproape 3% dintre bărbați și aproape 5% dintre femei au dentofobie.

De ce se teme o persoană cu dentofobie?

Cineva cu dentofobie se poate teme de:

  • Anestezic: Oamenii de obicei nu se tem să primească un anestezic (medicament amorțitor), dar, în schimb, se tem că anestezicul nu funcționează. Unii oameni se tem de efectele secundare ale anestezicului, cum ar fi amorțeala temporară a buzelor.
  • Sânge: Unii oameni au frică de sânge (hemofobie). Ei pot simți frică sau panică în legătură cu posibilitatea sau prezența reală a sângerărilor chiar minore care se pot întâmpla în timpul unei proceduri dentare.
  • Sufocare: Oamenii se pot teme de căderi sau sufocare atunci când medicul dentist le amorțește gura. S-ar putea să se teamă de a nu putea să respire sau să înghită.
  • Medicul dentist: oamenii pot asocia sentimente negative cu medicul dentist. Aceste sentimente pot fi mai rele dacă au avut o experiență proastă cu un dentist în trecut.
  • Senzație de durere: procedurile dentare implică destul de des o cantitate mică de durere. Și uneori, procedura sau recuperarea doare. Persoanele care sunt foarte sensibile la durere se pot teme mai mult să simtă disconfort în timpul tratamentului stomatologic sau ca urmare a acestuia.
  • Ace: persoanele care se tem de ace se pot teme de injecțiile pe care stomatologii le folosesc în timpul procedurilor dentare.
  • Zgomot: cineva se poate teme de zgomotul produs de burghie și instrumente dentare folosite de stomatolog sau igienistul dentar.
  • Mirosuri: Oamenii pot deveni anxioși din cauza modului în care miroase cabinetul dentistului sau a aromelor specifice care apar în timpul tratamentului stomatologic.

Care sunt tratamentele pentru dentofobie?

Terapia prin expunere este unul dintre principalele tratamente pentru frica de stomatologi. În timpul terapiei de expunere, un profesionist în sănătate mintală vă expune la situații și imagini care vă pot declanșa simptomele.

Această expunere are loc într-un cadru controlat în care puteți analiza răspunsurile dumneavoastră. Majoritatea persoanelor cu fobii specifice văd că simptomele lor se îmbunătățesc după ce au primit acest tip de psihoterapie.

×
Subiecte în articol: teama medic dentist
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close