Antena 3 CNN Life Familie ANTENA3.RO LIVE. Fenomenul bullying: Peste 70% din copiii noștri elevi au fost martorii unei acțiuni de hărțuire. ”Desființați recreațiile”

ANTENA3.RO LIVE. Fenomenul bullying: Peste 70% din copiii noștri elevi au fost martorii unei acțiuni de hărțuire. ”Desființați recreațiile”

ANTENA3.RO LIVE. Fenomenul bullying: Peste 70% din copiii noștri elevi au fost martorii unei acțiuni de hărțuire. ”Desființați recreațiile”
09 Noi 2017   •   15:05

Unul din patru copii este umilit în mod repetat la școală, în fața colegilor. Unul din cinci copii umilește în mod repetat un alt copil la școală. 73% dintre copii afirmă că au fost martorii unei situaţii de bullying în mediul școlar.

Toate aceste date au fost prezentate marți într-o conferință moderată de Maria Coman și organizată de cei de la Salvați Copiii.

Am aflat, tot marți, că în România există un psiholog școlar la 2500 de copii. Unul singur.

Am vorbit despre asta și despre problemele reale cu care se confruntă copiii noștri la școală joi, la ora 15.00, la Antena3.ro LIVE, împreună cu Diana Stănculeanu, de la Salvați Copiii.

”Organizația ”Salvați copiii” au lansat rezultatele unui studiu de bullying. Fenomenul e destul de răspândit, mai ales în școlile bune, dar e la fel de prezent în școlile de cartier sau din zona rurală.

Peste 70% din copiii noștri elevi au fost martorii unei acțiuni de bullying și unul din patru copii e umilit în pauză de către colegi, mai arată studiul. Pentru 3 din 10 copii, amenințarea e un comportament cu care ei se întâlnesc frecvent.

Problema aceasta exista demult, de când eram noi copii, dar acum copiii sunt mult mai spontani, iar aceste strategii agresive s-au mutiplicat și gradul de suferință e mult mai puternic decât era cel pe care il trăiam noi. 

În multe situații, vorbim și de prezența mai redusă a părinților în viața copiilor”, a spus Diana Stănculeanu.

Cum știi, ca părinte, că ți-e copilul hărțuit

Apoi, ca și părinte e greu să afli când se întâmplă asta copilului tău.

Semne pe care le poate arăta copilului: scade graoaznic plăcerea de a merge la școală, că ei rar se vaită de colegi, în special de profesori sau de învățat. 

La fel, când vine cu obiecte personale lipsă, trebuie să te gandești dacă aceste obiecte au fost pierdute sau i-au fost luate.

Ce îl înveți pe copil să facă, cum să ceară ajutor?

Copilul trebuie să învețe să ceară ajutor. Iar părinții trebuie să vorbească acest lucru și cu cadrul didactic. 

Copilul trebuie să știe să aibă încredere în ei.

Școala nu protejează copiii de bullying în afara orelor de curs

Copiii investigați în studiu au spus că bullyingul se întâmplă cel mai frecvent în pauze, rareori în clasă sau de la catedră, pentru că în pauze, profesorii nu sunt prezenți.

Apoi, cadrele didactice nu dau iama în toalete, cumva școala nu protejează copiii în afara orelor de curs.

În acest sens, există și o pagină de Facebook, ”Desființați recreațiile”.

Cumva școala scapă din vedere baza preventivă a bullyingului.

Trebuie un demers preventiv de educare socială.

Ministerul Educației trebuie să reacționeze într-un fel

Apoi, sunt copii care îi amenință pe alții să nu vorbească cu un alt copil, e vorba de o exercitare a puterii. 

Sunt copii care în funcție de temperamentul lor, pot suporta conflictul foarte ușor, mai ales dacă îl primesc și acasă, de la mama și de la tata. Să ne gândim la victimele violenței domestice, câte femei bătute acasă cer ajutorul?

Există un psiholog școlar la 2.500 de copii

Grădinițele cu peste 300 de copii sunt rare, sunt considerate unele mari, deci cel mai adesea o grădiniță nu va avea propriul psiholog.

E ceva de Ministerul Educației va trebui să înțeleagă și să schimbe rapid, acesta este unul dintre obiectivele noastre.

Sunt clase scăpate de sub control

Avem clase scăpate de sub control, și scolile trebuie ajutate. Vom alege câte o școală, în care să discutăm cu ei, să le explicăm ce e cu bullyingul și să abordăm cumva această chestiune. 

Și cel care agresează a fost măcar o dată victimă, la rândul lui.

Desființarea liceelor pedagogice e foarte tristă, acolo puteau fi dascăli vechi.

Dacă nu le urmărești muzica, desenele, filmele, ai pierdut respectul copiilor din viața ta.

Așteptăm să ne povestiție experiențele voastre, pentru că este un subiect extrem de important, care schimbă cursul vieții unui copil, dacă nu e tratat ca atare. Și cred că trebuie să fim mult mai atenți la cei din jurul nostru, măcar. Detalii despre campanie gasiti pe desfiintatirecreatiile.ro 

Antena 3 la lansat joi, de la ora 15.00, un nou proiect, “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului  şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

×
Subiecte în articol: antena3.ro Maria Coman antena3.ro LIVE
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close